Magnolia1988 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 hehe chodziło o to czy by ją zjadł U mnie i u sąsiadów widać na śniegu pełno śladów wyder, śnieg może dużo napadać a i tak są nowe ślady i to w wielkiej ilości obok stawu i w ciągnących się zaroślach (gdzieś tam pewnie siedzą) . Nie wiem po co teraz przyłażą jak i tak nie dostaną się przez lód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giepol Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Skąd wiesz że się nie dostaną? Sprawdzałaś w okolicach stawu czy nie ma jakiś aktywnych dziur ? U mnie potrafiły z około 10m wchodzić pod brzegiem do zamarźniętej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magnolia1988 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Sprawdziliśmy i nie ma nigdzie dziur, może dopiero kombinują jak wleść? No i teraz nawet w zimę nie ma z tym spokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalsmolek Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 może dopiero kombinują jak wleść Jeżeli faktycznie nie widać miejsc przez które by mogła się dostać pod lód to na razie masz spokój w zimę łatwiej obserwować ślady na śniegu a tak to słyszałem o innym sposobie odstraszanie wydry trzeba załatwić sobie włosy od fryzjera i w nie dużych woreczkach umieścić z 0.5 m nad ziemia wydra czując zapach człowieka nie podchodzi i co jakieś 3 tygodnie wymieniać bo wywietrzeje tylko jest jeden problem bo ona się szybko uczy na chwilę może podziałać ale na dłuższą metę to ogrodzenie a żeby pastuch nie zarastał Ci wystarczyło randapem ( taki środek na chwasty) spryskać tam gdzie pastuch jest postawiony i nic nie rosło by tylko tak żeby ten środek nie dostał się do wody bo zrobi więcej szkód niż wydra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magnolia1988 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 No właśnie też myślałam o jakimś środku na chwasty tylko że bałam się o ryby ale faktycznie ostrożnie i bez wiatru można by było. Z tymi włosami kiedyś miałabym dobrze bo miałam praktyki w salonie fryzjerskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 po okresie mrozów i zamarzniętego stawu , byłem dzisiaj zobaczyć co i jak okazuje się ze wydra już przyszła [ lód przy upuście puścił ] i na lodzie przy brzegu znowu są pozostałości po rybach ! już nie mam siły do tego szkodnika chyba zdesperowany wynajmę jakiegoś Pana Józia żeby z tym dziadowstwem zrobił porządek a miałem na wiosnę dopuścić ryb - okazuje się że lepiej to co przeznaczone na zarybienie przepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 piotr 880, Masz wyjście prawne ,na danym obszarze wprowadzasz [prawnie] obręb hodowlany i w myśl ustawy możesz dokonać odłowu legalnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 piotr 880 możesz dokonać odłowu legalnego .no tak, pora się zastanowić na jakiej gradacji ołów takie zwierzątko bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 pora się zastanowić na jakiej gradacji ołów takie zwierzątko bierze Damian21, ołów to ostateczność ,jak miałem na myśli pułapki statyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 to nie takie proste staw udostępnia mi znajomy rolnik , który nie ma do końca uregulowanego stanu prawnego właśnie części stawu [ sprawy spadkowe ] więc ja za wiele nie zdziałam w sprawie obrębu - doradźcie przynajmniej czy jest jakiś odstraszacz ? , czy podobne urządzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Jakby co to śrut jak na lisa, złoty środek to jedyneczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Witam. Dzisiaj byłem odwiedzić swój stawek i pierwszy raz spotkałem takie coś. Stawek ma jakieś 25 x 10 m i średnio ok 2m wody. Znajduje sie pod lasem, ogrodzony wysokim płotem i drutem kolczastym ( a co : ) ). Woda pochodzi i ze żródła i z rury ( z mojego pola, woda leci cały rok i w tym miejscu nie zamarza ). Na jesień zrobiłem tam "jesień średniowiecza" i zostały tylko 3 karpiki ok 2 kg, 8 karasi ok 1 kg, leszcz ok 1,5 kg i jaż ok 1 kg, więc przyducha odpada ( jak było cieplej, przy brzegach puściło i nie było widac śniętej ryby ). Dzisiaj przychodzę i ku mujemu zdziwieniu widzę ŁUSKI na brzegu. Cały stawek w lodzie (nie wliczając otworu o średnicy ok 20 cm przy rurze). Łuski znalazłem właśnie przy tym otworze. Pytanie: Co to mogło być ? Kłusol odpada, bo nie widziałem nic podejrzanego w ogrodzeniu, a bez dewastacji wyjść się nie da. Gonienie drapieżnika i wyskoczenie rybki też odpada, bo go nie ma. ( to już mega abstrakcyjny pomysł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 kolego masz wydre ktora wszystko ci wyje, o ile sie nie myle to jest ona pod ochrona ale ja i tak bym sobie z nią poradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 na wydre sa jakieś odstraszacze zapachowe,przy czym jak się franca jedna przyzwyczaji do zapachu to jej nie będzie przeskadzało , można by kupić taką pułapkę w formie skrzyni z samozamykaczem ,ładujesz coś do środka na przynęte zostawiasz na noc a rano jak się by skusiła wynosisz ją daleko,daleko od tego miejsca. Ewentualnie zostaw psa jest szansa ze ją przepłoszy lub nie chcący "ugryzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 ja też miałem ryby - staw deczko większy 2 rok z kolei jak zauważyłem ze ryb ubywa masz Wydrę - ubij to ścierwo czym możesz - albo zasyp staw bo szkoda Twojej kasy w tym roku też tak mogę zrobić - zasypać staw , po co karmić szkodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolamilan Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Dokładnie, jezeli sobie nie zrobisz porządku z wydrą nie bedziesz miał ryby w stawie... masz 2 wyjścia zakopać staw albo wydre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Temat się "powiększył". Z racji prowadzenia dwóch tematów dot. wydry w dwóch różnych miejscach na forum scaliłam oba, zapraszam do lektury zainteresowanych problemem poczynając od strony pierwszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Sprawa wygląda tak, w promieniu jakiś może 200 m są 3 stawki z czego mój jest najmniejszy i najdalej oddalony od lasu ( ok 50m ). To, że ryby znikają to zauważyłem, ale myślałem, że to czapla ( kurde, chyba sobie rezerwat otworzę ). Co do wydry to kiedys mój pies jedna zagryzł. Ale psina odeszła na wieczną emeryturę i zostałszczeniak Nie da się tego inaczej rozwiązać niż siłowo ? Dodam, że stawek nie jest strikte hodowlany. Jest wylęgarnia żywca i rekordów Polski które obawiam się, że coś mi zje. ( okonie po 44 cm sie pogubiły, treraz widziałem łuski po 4 złotych karachach ponad kilo każdy ) Co do ubicia stwora, to to nie jest problem, bo i sprzęt mam i umiejętności się znajdą. Tylko moze sa jakieś bardziej humanitarne sposoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 hubal uwierz mi tak jak kolega napisal kilka postow wyzej albo zakopiesz staw albo wydre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Może kolejny raz trzeba przypomnieć ze wydry są pod ochroną ,prawna ochrona.wszelkie działania po za prawem to zwykłe kłusownictwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiperg Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Ochrona ochroną lecz jak dla mnie staw i w nim pływające ryby ważniejsze A dla właściciela wybór - albo rybki albo wydra Może jakaś trutka pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Ochrona ochroną lecz jak dla mnie staw i w nim pływające ryby ważniejszeA dla właściciela wybór - albo rybki albo wydra Może jakaś trutka pomoże Proponuje Cyklon-B jak historia wskazuje bardzo skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robkiz_ Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Ochrona ochroną lecz jak dla mnie staw i w nim pływające ryby ważniejsze A dla właściciela wybór - albo rybki albo wydra Granat. Odbezpieczyć i schować do kieszeni a w wydre rzucać zawleczką Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie bo chłop żywemu nie przepuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 wiem że pod ochroną jest ten szkodnik jeśli nie ma możliwości zrobić ze stawu obrębu ..... ? to nic nie można legalnie co do humanitarnego odłowu - szkoda na to siana - wydra potrafi przywędrować i 20 km , odstraszacze wszelkie - jednorazówki [ następny raz wydra pośmieje się z nich ] wychodzi na to że staw zasypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiperg Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Widzę że straszni z was ekolodzy - też jestem za ale ciekaw jestem czy TY zakopałbyś SWÓJ staw ja raczej nie Trudny wybór ale jakiegoś trzeba dokonać. a może ogrodzić siatką staw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi