Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • 2 weeks later...
  • 7 months later...
Napisano

Człowiek się zawsze zastanawia jak to pod wodą wygląda. Okoń mały nie był a wessało go w ułamek sekundy. Ciekawe jak to wygląda w przypadku filecika położonego na dnie, czy atak wygląda podobnie?

hmmm

Świetny filmik!

Napisano
Ciekawe jakie podcisnienie sie tworzy, jak taki sum z 50kg postanowi sobie cos przekasic :D

Pewnie takie, że człowiekowi wciąga nogę do kolana :D albo do majtek :D

Napisano
Człowiek się zawsze zastanawia jak to pod wodą wygląda. Okoń mały nie był a wessało go w ułamek sekundy. Ciekawe jak to wygląda w przypadku filecika położonego na dnie, czy atak wygląda podobnie?

A'propos zastanawiania się- mój post z 13.06.2006 :wink::mrgreen:

Szogun nie masz racji mówiąc o typach brań sandacza. Wyciągałem duże (jak na nasze warunki) sandacze które jechały jak głupie i maluchy które wyciągnęły 0,5 metra. Według mnie podział jest inny. Jest to moja prywatna teoria i ktoś ją może uznać za bzdurną ale trudno. Otóż ja dzielę sandacze na polujące i czatujące.

Sandacz polujący pływa po zbiorniku i aktywnie poszukuje pokarmu często w stadku. Łapie ofiarę i pędzi dalej zabijać. Brania sandacza polującego jest gwałtowne i charakteryzuje się szybkim i jednostajnym wyciąganiem żyłki. Sandacz polujący kłapie pyskiem i już ma rybkę w żołądku. Przy takim braniu czekam uwaga- nie dłużej niż 10 sekund i zacinam. Jeszcze nigdy się nie pomyliłem- rybka zawsze głęboko połknięta.

Natomiast sandacz czatujący siedzi w swojej kryjówce i jak zgłodnieje rozgląda się za żarłem w pobliżu swojej siedziby. Łapie rybkę i wraca do swojej nory. Stąd branie jest zupełnie inne. Uderzenie w rybkę i potem wyciągnięcie nieznacznej ilości żyłki i potem często żyłka się zatrzymuje. Tu trzeba odczekać trochę dłużej bo sandacz nie połyka tak łapczywie.

Dyskusja była tutaj :wink:

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=878&highlight=poluj%B1cy

Napisano

tomek1 Widziałem ten post. Przeczytałem ten temat od deski do deski. Ba! Nawet mam twój PDF "Sandacz dla zuchwałych" (siedzi na pulpicie koło PDFa "Sztuka łowienia ryb w rzece"). Często do niego wracam. Chodziło mi bardziej o to, że chętnie bym zobaczył na filmie jak sandacz podejmuje z dna taki filecik :)

Napisano

tomek1 Widziałem ten post. Przeczytałem ten temat od deski do deski. Ba! Nawet mam twój PDF "Sandacz dla zuchwałych" (siedzi na pulpicie koło PDFa "Sztuka łowienia ryb w rzece").

To miłe :oops::wink:

Chodziło mi bardziej o to, że chętnie bym zobaczył na filmie jak sandacz podejmuje z dna taki filecik :)

Mi chodziło o to, że film potwierdza moje "teorie" :wink:

• 3 weeks later...
Napisano
Gobio Gobio, tzw. najazd hunów mamy to co roku w styczniu na naszych wodach pstrągowych :sad::wink:

:mrgreen: też chodzą z pstrągami w zębach??

nie wiem jak z rejestrem połowu ale odległości między "poławiaczami" musza być zachowane: "THAT'S MY SPACE!!" :lol:

Napisano
też chodzą z pstrągami w zębach??

Lepiej podczas kontroli chłopaki znaleźli nawet pstrąga w termosie z odcinka no kill wyobrażasz sobie a pstrągi w woderach są na porządki dziennym :evil::roll:

• 2 weeks later...