RSM Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Jakiś czas temu, w relacji "jak dziś było na rybach", wspomniałem że z synem łowiliśmy na 4 wędki. Wzbudziło to oburzenie jednego z forumowiczów, z którym w kilku postach się spieraliśmy. Całe zamieszanie wynika z nowego RAPR 2020, w którym przepisy dotyczące wędkowania nieletnich w kosmetyczny sposób uległy zmianom, względem jeszcze ubiegłorocznych. Po dyskusji na forum niemal zapomniałem o temacie, szczególnie że zaliczyliśmy kilka kontroli policji wodnej i nikt nie miał obiekcji co do ilości wędek. Sprawa zaczęła mnie ponownie nurtować, gdy nad wodą spotkałem członka SSR, który w rozmowie, nawet nie kontroli gdyż nie łowiliśmy, usilnie starał się mnie przekonać, że członek uczestnik jeżeli ma poniżej 14lat, w świetle nowych przepisów, może przy metodzie spławikowo gruntowej łowić tylko na 1 wędkę. Starczy tego. Treść mojego pytania wysłanego do komendy PSR: Cytat Dzień dobry, W związku z powtarzającymi się na łowiskach sytuacjami konfliktowymi z jednostkami kontrolującymi (różne jednostki różnie interpretują przepis), chciałbym prosić o zajęcie oficjalnego stanowiska w sprawie ilości wędek dozwolonych do rozstawienia w ramach stanowiska CZŁONKA UCZESTNIKA w metodzie spławikowo gruntowej. Mój syn ma 13 lat i jest członkiem uczestnikiem z opłaconymi składkami. W związku z tym obowiązuje go punkt 5 RAPR: "5. Członek PZW do 14 lat ma prawo wędkować w ramach własnego łowiska, zgodnie z obowiązującymi wymiarami ochronnymi ryb, limitem ilościowym i wagowym, z następującymi ograniczeniami: - bez prawa do połowu na żywą i martwą rybkę; - wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, odpowiadającej za przestrzeganie przez niego postanowień RAPR, zasad określonych przez uprawnionego do rybactwa oraz zasad etyki wędkarskiej; - wędkowanie odbywać się musi przy zachowaniu ciągłego i bezpośredniego nadzoru nad wędkami; - członkowi PZW do 7 lat ogranicza się prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań." W punkcie tym nie jest jasno określone, że może ustawić 2 wędki. Jednak pośrednio użyto liczby mnogiej w stosunku do wędek przy określeniu obowiązku nadzorowania, a także ograniczono do jednej wędki tylko w przypadku wieku poniżej 7 lat. Dlatego interpretowaliśmy, że członek uczestnik powyżej 7 lat może w ramach swojego stanowiska postawić 2 wędki, co jest standardem w przypadku stanowiska wędkarskiego przy metodzie spławikowo gruntowej w naszym kraju. Czy słusznie? Pojawia się jeszcze punkt 7 RAPR, w którym odnajdujemy kolejne ograniczenie do jednej wędki: "7. Pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską mają prawo wędkować jednocześnie dwie osoby do lat 14 wymienione w pkt. 5 i 6 na jedną wędkę każda, za wyjątkiem Wód Krainy Pstrąga i Lipienia." Jednak odczytywałem to jako ograniczenie w przypadku objęcia opieką dwóch osób nieletnich. Czy słusznie? Proszę o jednoznaczną odpowiedź - czy członek uczestnik powyżej 7 roku życia może w metodzie spławikowo gruntowej w ramach swojego stanowiska ustawić 2 wędki? Będę wdzięczny za oficjalną odpowiedź komendy, która uchroniłaby wędkarzy lub kontrolujących przed popełnianiem błędnej interpretacji. Proszę zwrócić uwagę, że ewentualne spory w tej kwestii w trakcie kontroli na łowisku, odbywają się właśnie w obecności nieletniego, co zdecydowanie nie jest zgodne z duchem propagowania wspólnoty wędkarskiej wśród młodzieży. Z poważaniem, Oficjalna odpowiedź: Cytat Dzień dobry. Członek Uczestnik powyżej 7 roku życia, który ma opłaconą składkę może w metodzie spławikowo gruntowej, w ramach swojego stanowiska dokonywać połowu na 2 wędki, pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej kartę wędkarską. Z poważaniem, Dariusz Byra p.o. Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Rybackiej Mam nadzieję, że rozwieje to wątpliwości zarówno wędkarzy jak i niektórych kontrolujących. Jednocześnie zastrzegam, że nie mam pretensji ani do osoby z którą spierałem się na forum, ani do wspomnianego strażnika SSR, gdyż rzeczywiście przepisy są tak napisane, że łatwo wpędzić się w mylną interpretację. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Brawo za podejście do tematu! Ludzie zapominają, że PSR jest też od tego żeby odpowiadać na takie pytania i pomagać a nie tylko kontrolować i karać. Zawsze, kiedy miałem jakieś wątpliwości to dzwoniłem do PSR i zawsze uzyskiwałem konkretną odpowiedź - polecam takie podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi