Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ok dzięki sprawdzę w Kołobrzegu.

Jeżeli masz szukać,to lepiej podzwoń do Darłowa,tam są lepsze łowiska, sam byłem kilka razy z Kołobrzegu na "Nurku",ale znajomi którzy tam mieszkają sami pływają z Darłowa i mnie też to poradzili,więc przekazuję.Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Mam nadzieję, że pogoda nie pokrzyżuje szyków :wink:

No i niestety :???: Dziś informacja od szypra- nie płyniemy. :cry::cry: Dzwoniłem jeszcze do 3 innych szyprów, którzy potwierdzili sytuację :cry:

Napisano

Jest jeszcze coś takiego jak urzędowa prognoza, na której bazują wszystkie polskie porty dostępna tutaj: Pogodynka i kilka innych map pogodowych jak windguru, wetterzentrale, itp. Większość z nas (a przynajmniej ja) ocenia swoje szanse na wypłynięcie po przeanalizowaniu sytuacji z wszystkich źródeł, a nie tylko jednego. Akurat w przypadku newmeteo zauważyłem już wielokrotnie, że zaniża prędkość wiatru w stosunku do panujących warunków. Każdy szyper woli odwołać rejs, niż ryzykować i ściągać ludzi z całej Polski, bo może się uda. Chociaż czasem i przy dobrych prognozach wypadki się zdarzają i do wypłynięcia nie dochodzi.

Napisano

Prognozy znam, ale jak widać nie są do końca miarodajne.

Do mnie bardziej przemawia fakt, że szyprowie do których dzwoniłem pytając najpierw o miejsce na kutrze odpowiadali, że mają komplet, ale niestety nie popłyną.

Nikt nie zrezygnuje z zarobku z błahego powodu.

Część grupy pojechała mimo wszystko (bardziej towarzysko niż z nadzieją na łowienie) i dostali potwierdzenie poprzedniej diagnozy- na morzu 6-8 i spotkanie dwóch frontów. :roll:

Napisano

Niestety poranne prognozy pogody zapowiadały ciężki tydzień i tak się też stało!!

Po 10.00 zadzwoniłem do pierwszego armatora, który tylko potwierdził moje przypuszczenia, kutry nie wypływają w morze, wieje i nie wiadomo kiedy przestanie.

Przez to też na przyszły tydzień trudno coś znaleźć bo wszystkich przenoszą.

Nie pozostaje nic innego jak czekać i liczyć na szczęście.

Jeśłi ma ktoś wolne 3 miejsca na przyszły tydzień z Kołobrzegu to chętnie się podłączę. :grin:

Napisano
który tylko potwierdził moje przypuszczenia, kutry nie wypływają w morze

parę razy też miałem taką sytuację - po prostu kapitanat portu nie daje zezwolenia na wyjście w morze (choć to zależy od wielkości jednostki), a kutry są raczej podobne do siebie

Napisano
W sobotę dzwonię do armatora mam nadzieję, że coś pod konic przyszłego tygodnia znajdę no i, że pogodoa w końcu dopisze.

Będzie ciężko, w najbliższych dniach fala do 7 metrów na Bałtyku :shock:

Napisano

No niestety u mnie Beryl odmówił już dwa razy i teraz zmieniłem kuter na Alvan

bo Beryl za mocno się buja już nawet 3 skali ba.

Alvan pływa w te dni co beryl mi odmówił, tak stawiam na wieksze jednostki

wypływam 16 października

Napisano

A pływałeś już ta łajbą? Bo ja ją tylko widziałem i gdzieś tylko jedną opinię o nim widziałem (pozytywną).Zobaczę może jeszcze parę osób da się zorganizować

Napisano
Trzeba sprawdzić.

jeśli szyprem będzie p. Józek to możecie być spokojni. Polecam ten kuter byłem na nim kilka razy i nigdy się nie sparzyłem. Sam szyper źle się czuje jak załoga nie łowi więc bez ściemniania i pływania bez sensu szuka najlepszych łowisk. Jeszcze raz polecam. Dajcie znać jak było

Napisano

To dobrze takie opinie czytać oby tylko pogoda nie pokrzyżowała planów bo jest zmienna i to bardzo. No mam nadzieję że jeszcze ktoś się zgłosi chętny bo u mnie nie ma chętnych:)

Napisano

Właśnie zebrałem osoby zadzwoniłem i zrobiłem rezerwacje niestety tylko 3 osoby ale zawsze to coś.Pogoda na 95%pewna także jest oki.A szyprem jest pan Staszek więc zobaczymy jak będzie.

Napisano

08.10.2009r. - KUTER SCIROCCO.

Przyjechaliśmy do Kołobrzegu 07.10 wieczorem i nocowaliśmy w hoteliku Wieloryb należącego do Armatora - 30zł/osobę, rano kawka, lub herbata przygotowana przez Pana Józefa.

Mimo nieciekawych zapowiedzi co do pogody było całkiem nieźle.

Lało tylko do 5.00 rano potem super pogoda, wiatru zero stan morza 1-2, minusem był brak dryfu, ale mimo to dorsze nie zawiodły. z 14szt. tylko jedna podchaczona za bok, reszta w pysku. Niestety druga połowa zerwana, pobierały bardzo delikatnie.

Na kutrze wszyscy połapali 12-20szt.

Obsługa miła, szyper podejmował decyzję o kolejnym napłynęciu po ustaleniu z wędkarzami.

W cenie dwa ciepłe posiłki, kawa i herbata do bólu, chleb ze smalcem i ogórkami bez ograniczeń.

Minusem brak możliwości odpłatnego przedłużenia rejsu.

Wypad udany, choć do końca przez pogodę i ilość ludzi niepewny .

Polecam wszystkim.

Napisano

witam wszystkich

24. pazdziernika wybieram sie na dorsze i mam problem bo nie wiem jak sie mam ubrac a nie zamierzam kupywac kombinezonu bo nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek pojade na dorsze spodoba sie to moze i sobie kupie . Co bedzie lepsze gumowce czy spodniobuty a moze jakies zimowe obuwie , jak spodniobuty to bym podsput zalozyl spodnie narciarskie .

Z gory dzieki za podpowiedz

Napisano

Cześć.

Proponuję zabrać następujące rzeczy:

-kurtka przeciwdeszczowa

-spodnie przeciwdeszczowe

-kalosze(jeśli można nałożyć na nie nogawkę!)

-dwie pary spodni(jedne na sobie,jedne w zapasie jeśli przemokniemy)+kalesony

-kilka bluz,koszul,ciepła kurtka(i coś suchego na zapas)

-czapka(może strasznie wiać)

-dodatkowe skarpety

-zapasowe buty

-rękawiczki?

-szczypce lub kombinerki(do odhaczania dorszy)

Byłem teraz w niedziele i miałem na sobie:

koszulkę,golf,koszula flanelowa,polar,bezrękawnik

kalosze i trzy pary skarpet

kalesony,spodnie narciarskie,spodnie przeciwdeszczowe

czapka,rękawiczki neopreowe

Napisano

Witam.

Na pewno wygodnie, nieprzemakalnie i bardzo ciepło na tzw. cebulkę, żeby w razie potrzeby zdjąć poszczególne warstwy. No i tak jak pisał Filip powyżej napewno coś na zmianę. Mam nadzieje że Ci się spodoba wędkownie na morzu. No i nie zapomnij się zabezpieczyć przed chorobą morską :lol:

Napisz koniecznie jak było.

Pozdrawiam.