kornik1983 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Karasie mają okropne mięso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawca Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 W zalewie octowej będzie cymes ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Kolejne zarybienia - jak tak dalej pójdzie i co roku będą wpuszczali to 3,4 lata i będzie spiningowe eldorado https://www.gpw.katowice.pl/aktualnosc,615,tysiace-drapieznikow-w-jeziorze-goczalkowickim.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik1983 Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Szczupaki urosną o 35 cm to jesieni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Wydaje mi się, że szczupak 40 cm to w 3cim roku osiąga. więc raczej tegoroczne nie będą miały 40 cm na jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek24 Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 "kornik1983" i "mikwed1" macie rację! Przyrost szczupaka zależy od "koryta". Im więcej pożywienia łatwego do zdobycia tym szybciej rośnie. Szczupak 10 do 12 cm wpuszczony jesienią potrafi po 12 miesiącach osiągnąć 40 do 50 cm. Widziałem też osobniki powyżej 55 cm ale tylko sporadycznie. W Goczałkowicach po 3 latach tej wielkości narybek powinien mieć około 40 do 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid7123 Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Kradziony wpis Oczywiście ryby ze śląskiego morza dostępne są nie tylko dla zawodowych rybaków. Rocznie amatorom wydawanych jest blisko 4 tysiące zezwoleń na łowienie ryb z jeziora. Obowiązują ich jednak ograniczenia wynikające z troski o stan zarybienia oraz jakość wody. Codziennie mogą wyłowić 10 kg tzw. ryby białej i dwa drapieżniki. Mimo to każdego roku rybacy odławiają 10 ton ryb, a wędkarze 40 ton.Tym bardziej więc ważną informacją jest, że wpuszczone teraz do jeziora szczupaki już jesienią będą miały co najmniej kilogram wagi i ponad 40 cm. Na tegoroczne sandacze trzeba jednak będzie poczekać przynajmniej rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajmon7183pl Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 O 12.05.2017 o 15:45, dawid7123 napisał: Kradziony wpis Oczywiście ryby ze śląskiego morza dostępne są nie tylko dla zawodowych rybaków. Rocznie amatorom wydawanych jest blisko 4 tysiące zezwoleń na łowienie ryb z jeziora. Obowiązują ich jednak ograniczenia wynikające z troski o stan zarybienia oraz jakość wody. Codziennie mogą wyłowić 10 kg tzw. ryby białej i dwa drapieżniki. Mimo to każdego roku rybacy odławiają 10 ton ryb, a wędkarze 40 ton. 10 ton w rok ? Raczej 10 ton na 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 O 12.05.2017 o 15:45, dawid7123 napisał: Kradziony wpis Oczywiście ryby ze śląskiego morza dostępne są nie tylko dla zawodowych rybaków. Rocznie amatorom wydawanych jest blisko 4 tysiące zezwoleń na łowienie ryb z jeziora. Obowiązują ich jednak ograniczenia wynikające z troski o stan zarybienia oraz jakość wody. Codziennie mogą wyłowić 10 kg tzw. ryby białej i dwa drapieżniki. Mimo to każdego roku rybacy odławiają 10 ton ryb, a wędkarze 40 ton. Ma autor tego tekstu fantazję.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid7123 Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 A komentarze pod wpisem były ciekawsze. Typu że 10 ton to oni jednorazowo łowią. Podobno było 4 tys. zezwoleń więc na jednego wędkarza przypada 100kg ? Średnio to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawca Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 To w ogóle jest jakiś pic na wodę. Na swojej stronie wielce piszą, że ryby drapieżne są traktowane jako ważny element w procesie uzdatniania wody, piszą o zarybieniach milionami sztuk które rosną w ekspresowym tempie, a pod spodem publikują zdjęcia ze skrzynkami w których widać piękne dorodne sandacze, z brzuchami aż napiętymi od ikry, a miedzy nimi szczupaki. I to w czasie okresu ochronnego. Druga rzecz jaka mnie zastanawia. Co roku jest wielka feta z okazji zarybień szczupakiem, foty, artykuły i wzmianka, że w najbliższym czasie będzie również zarybienie sandaczem. A potem nagle cisza... Czyżby sandacz nie zasługiwał aby pochwalić się nim na stronie? Chyba nie, wystarczy, ze sklep nazywa się tak ja ta piękna ryba, niestety dla niej z dobrym mięsem... Łowię na tym jeziorze od 1999 roku. Były lepsze i gorsze lata w tym okresie. Ale teraz wg mnie jest tragicznie. Kiedyś po każdej większej wodzie można było śmiało liczyć na spotkanie na niezłym klockiem poniżej zapory. Rozbitki płynęły regularnie (nie żeby mnie one interesowały ale widać było tubylców którzy nawet w kwietniu potrafili rozbierać się i po nie wypływać). Teraz już tego nie ma. Owszem, czasem się coś trafi przy konsekwentnym jeżdżeniu ale w z moich obserwacji wynika, że jest to cień tej wody sprzed lat. A przecież kłusownictwo, powodzie, rybacy, wędkarze nie pojawili się tam rok czy dwa temu wstecz. Gdzie zatem tkwi błąd? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajmon7183pl Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 (edytowane) O 17.05.2017 o 19:54, dawca napisał: To w ogóle jest jakiś pic na wodę. Na swojej stronie wielce piszą, że ryby drapieżne są traktowane jako ważny element w procesie uzdatniania wody, piszą o zarybieniach milionami sztuk które rosną w ekspresowym tempie, a pod spodem publikują zdjęcia ze skrzynkami w których widać piękne dorodne sandacze, z brzuchami aż napiętymi od ikry, a miedzy nimi szczupaki. I to w czasie okresu ochronnego. Druga rzecz jaka mnie zastanawia. Co roku jest wielka feta z okazji zarybień szczupakiem, foty, artykuły i wzmianka, że w najbliższym czasie będzie również zarybienie sandaczem. A potem nagle cisza... Czyżby sandacz nie zasługiwał aby pochwalić się nim na stronie? Chyba nie, wystarczy, ze sklep nazywa się tak ja ta piękna ryba, niestety dla niej z dobrym mięsem... Łowię na tym jeziorze od 1999 roku. Były lepsze i gorsze lata w tym okresie. Ale teraz wg mnie jest tragicznie. Kiedyś po każdej większej wodzie można było śmiało liczyć na spotkanie na niezłym klockiem poniżej zapory. Rozbitki płynęły regularnie (nie żeby mnie one interesowały ale widać było tubylców którzy nawet w kwietniu potrafili rozbierać się i po nie wypływać). Teraz już tego nie ma. Owszem, czasem się coś trafi przy konsekwentnym jeżdżeniu ale w z moich obserwacji wynika, że jest to cień tej wody sprzed lat. A przecież kłusownictwo, powodzie, rybacy, wędkarze nie pojawili się tam rok czy dwa temu wstecz. Gdzie zatem tkwi błąd? Z jakiej strony są te zdjecia prosze o link 😁 Edytowane 20 Maja 2017 przez Sajmon7183pl Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawca Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Są powszechnie dostępnie, opublikowane na oficjalnej stronie administratora Zbiornika Goczałkowickiego czyli Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów S.A. Link poniżej: https://www.gpw.katowice.pl/aktualnosc,245,prawie-milion-sztuk-narybku-trafi-do-wod-jeziora-goczalkowickiego.php 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor000027 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Panowie jako że "poważny" sezon spinningowy zbliża się dużymi krokami mam pytanie czy zapuszczaliście się kiedyś w rejon zaznaczony na mapie że spinem w ręku? Chodzi mi o samą Wisłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fish007 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 4 minuty temu, honor000027 napisał: Panowie jako że "poważny" sezon spinningowy zbliża się dużymi krokami mam pytanie czy zapuszczaliście się kiedyś w rejon zaznaczony na mapie że spinem w ręku? Chodzi mi o samą Wisłę. Kiedyś łowiłem nawet na końcu cypla , teraz już tam nie można łowić, co chcesz wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek24 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Sprawdź w zezwoleniu, ale moim zdaniem na odcinku rzeki, od Wisły Małej do ujścia nie wolno wędkować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 43 minut temu, honor000027 napisał: Panowie jako że "poważny" sezon spinningowy zbliża się dużymi krokami mam pytanie czy zapuszczaliście się kiedyś w rejon zaznaczony na mapie że spinem w ręku? Chodzi mi o samą Wisłę. Często bywam w tych rejonach - to "moje" łowiska :), chociaż ze spinningiem mało co chodzę. Samochód musisz zostawić na granicy Wisły Małej, potem przez betonowy mostek i do tych rejonów to masz ok 2, 3 km "z buta", wzdłuż rzeki lub wzdłuż kanału i potem odbijasz do rzeki; albo przeprawić się przez kanał. Nie wolno łowić "ze starych wałów Wiślanych", ale tablicy tam nie ma, mapka jest niedokładna, a Wały jako takie też ciężko rozpoznać, więc przyjęło się (wśród bywalców), że można łowić do Wału, który idzie "prostopadle" do rzeki (mniej więcej te rejony co Ty zaznaczyłeś). Z kolei część ludzi twierdzi, że można łowić na rozlewiskach po lewej, a nie można łowić na rzece:), inni twierdzą, że nie można łowić dosłownie z wału czyli jak zejdą z wału i jest 5m do rzeki to można łowić . Ja kilka razy pytałem się w rybaczówce i konkretnej odpowiedzi nie dostałem. Praktycznie, wędkarze chodzą aż do końca cypla i to głównie spinningiści, a ponieważ jest tam daleko, to żadna kontrola tam nie dociera. W zeszłym roku na spinning złowiłem kilka okonków i jednego sandacza byłem chyba 5 razy typowo ze spinningiem, a poza tym okazyjnie co 2gi dzień porzucałem godzinkę. Ryby na rzece - generalnie od Mostu do ujścia - okonia sporo - duży raczej jesienią, sandacze w "miejscówkach" raczej w czerwcu, szczupak - bardzo mało, dużo Jazia ale ja na spinning nie złapałem. Na rozlewiskach jest bardzo płytko - 50 cm do 1m można połowić szczupaczków ale zazwyczaj maluchy do 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor000027 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 dzięki za odpowiedzi, co do Wisły to moim zdaniem ten punkt na mapie (mniej więcej) jest ostatnim miejscem gdzie można łowić na lewym brzegu patrząc w dół od mostu. - nie mam zamiaru chodzić na cypel - zakaz to zakaz. Byłem właśnie do tego miejsca jakiś czas temu - i faktycznie kawałek trzeba się przespacerować. Miejscówki wydawały się całkiem ciekawe - mało ludzi, a przede wszystkim bardzo czyste co niestety rzadko się u nas zdarza. Moje pytanie czy warto pobiegać tam w poszukiwaniu sandacza? (wiem wiem, zawsze warto, ale znam inne piękne miejscówki gdzie nie trzeba tak daleko dymać, a i z ryba jest kontakt ). Nie chodzi mi też o odpowiedź typu: "tak sandacz w co drugim rzucie", ale czy rybostan z racji bliskości zalewu jest choć ciut większy niż np pod samym mostem w Strumieniu, przy rurach czy poniżej tamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Ja głównie białoryb i wg. mnie im bliżej zbiornika tym większe i większa szansa (Leszcze, Płocie, Jazie) ale nie wiem czy robi to bliskość zbiornika czy brak ludzi (mało wędkarzy tam chodzi, bo daleko i nawet rowerem ciężko dojechać). Co do Sandaczy konkretnie, to najlepsze miejsca jakie znam są wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honor000027 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 51 minut temu, mikwed1 napisał: Ja głównie białoryb i wg. mnie im bliżej zbiornika tym większe i większa szansa (Leszcze, Płocie, Jazie) ale nie wiem czy robi to bliskość zbiornika czy brak ludzi (mało wędkarzy tam chodzi, bo daleko i nawet rowerem ciężko dojechać). Co do Sandaczy konkretnie, to najlepsze miejsca jakie znam są wyżej. Dla samego otoczenia warto się tam od czasu do czasu wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajmon7183pl Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 18 godzin temu, mikwed1 napisał: Ja głównie białoryb i wg. mnie im bliżej zbiornika tym większe i większa szansa (Leszcze, Płocie, Jazie) ale nie wiem czy robi to bliskość zbiornika czy brak ludzi (mało wędkarzy tam chodzi, bo daleko i nawet rowerem ciężko dojechać). Co do Sandaczy konkretnie, to najlepsze miejsca jakie znam są wyżej. Można wiedzieć gdzie są te miejsca bo od czerwca planuje wybrac sie na sandacza a dokońca niewiem gdzie ? Pro sze o odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 59 minut temu, Sajmon7183pl napisał: Można wiedzieć gdzie są te miejsca bo od czerwca planuje wybrac sie na sandacza a dokońca niewiem gdzie ? Pro sze o odp. Z Wisły Małej i nie wiesz gdzie ??? To ja powinienem Ciebie się pytać :), przez mostek i po skosie na lewo do rzeki - miejscówka pod Dębami - dobre miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajmon7183pl Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 31 minut temu, mikwed1 napisał: Z Wisły Małej i nie wiesz gdzie ??? To ja powinienem Ciebie się pytać :), przez mostek i po skosie na lewo do rzeki - miejscówka pod Dębami - dobre miejsce. Takie miejsce ja znam tylko sandacza yam jeszcze moezłowilem a często tam jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 Ja też nie złowiłem - ale miejsce dobre 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konger Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Tym razem leszcze i jazie .... brania z samego rana ... poziom wody wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi