dawca Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 We wrześniu skusiłem na spinning sandacza 60 cm. Potem, podbudowany tą sytuacją, jeździłem dość często za mętnookim ale już taki "okaz" się nie trafił. Owszem - sporo małego sandacza się przewinęło i to chyba z różnych roczników - od 10 cm (notabene waliły w 11 cm gumy ) do 40 cm. Jest go naprawdę sporo. Ten zbiornik wciąż ma potencjał tylko niestety zbyt dużo czynników działa na jego niekorzyść. Oprócz ekipy "rybackiej" mam tu na myśli samych wędkujących. Jak jestem na rybach to odnoszę wrażenie, że albo mam pecha albo naprawdę idea złów&wypuść jest tylko abstrakcją, wirtualną modą... Wędkarze, z najnowszymi sprzętami wartymi kupę kasy wciąż walą w łeb wszystko co się rusza tak jakby od tego zależało czy wykarmi rodzinę czy nie. Smutne to jest. I tak na marginesie. Przeglądałem sobie dziś archiwalne nr - y czasopisma wędkarskiego ESOX i w paradzie rekordów widzę: Sandacz, 93 cm, 8,7 kg, Wisła w okolicach miejscowości Strumień. Żal serce ściska, że w byłem wtedy dziesięcioletnim chłopcem nie mającym pojęcia o takim wędkowaniu, którego zadowalały płotki Nie mówię, że teraz nie jest możliwe złowienie takiej ryby ale na pewno jej populacja jest już mocno przetrzebiona. Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi78 Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Kolego Przemku no kill na naszych wodach to utopia wymysł 0,0010% wędkarzy . Sam należę do tego nielicznego grona świrów i wiem że to że wypuszczamy ryby nic nie zmienia.Dopóki regulamin zezwala ubić dwa szczupaki czy sandacze dziennie to efekt zawsze będzie taki sam pustynia.Dlatego też łowię głównie na oesach muchowych gdzie nie muszę oglądać ciągłego pałowania ryb ,Goczałkowice już sobie odpuściłem bo jaki ma sens wypuszczenie ponad 80 szczupaków skoro jeden tylko koleś z bielska złowił w tym samym czasie i spałował 130 .Żeby było śmieszniej nikt w jego rodzinie ryb nie jada ale sąsiedzi rybke lubią a i teściowa nie pogardzi.Gość brodzi w OP 1 od Czarnolesia i jeżdzi krosówką.Typowy mięsiarz z dużymi umiejętnosciami i odpowiednia ilością czasu.Tylko zmiana i to drastyczna limitów + ciągłe kontrole coś tu zmienią o likwidacji rybaczówki nie wspomnę bo to sprawa oczywista.Ale się rozmarzyłem No nic byle do maja i jazda na Szwecję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawca Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Tak niestety wygląda rzeczywistość. Ja jeżdżę głównie na brzeg od strony drogi Pszczyna - Strumień i przez 10 lat opłacania zezwolenia byłem kontrolowany dosłownie raz (a nad woda bywałem dość często). Na przeciwległym brzegu byłem kilka razy bardziej na małym rekonesansie niż na rybach i domyślam się, że ze względu na dużo cięższe warunki dojazdu i dotarcia nad wodę kontrole zdarzają się tam pewnie raz na milion lat. I tak się toczy ta wolna amerykanka. Szkoda bo mamy pod nosem naprawdę piękny zbiornik, gdzie z powodzeniem każdy mógłby łowić okazy tylko nie potrafimy o niego zadbać. I tak jak ja, który nie mam masy wolnego czasu, po pracy mógłbym wyskoczyć na 2-3 godzinki z nadzieją, że coś konkretnego zagryzie przynętę W zeszłym roku na zebraniu w kole PZW na koniec roku padło hasło aby na Paprocanach wprowadzić całkowity zakaz zabierania drapieżników - myślałem, że połowa zgromadzonych zejdzie na zawał jak to usłyszała. To chyba gdzieś tkwi głęboko w podświadomości niektórych ludzi, że jak ja nie wezmę to inny zberetuje. A tak przecież być nie może i dla zasady trzeba w łeb i do reklamówki (nawet jeśli w domu ma wyrzucić do śmieci, bo okaże się że nikt tego nie chce zjeść). Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi78 Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Dla miłośników połowów sandaczy jest dobra nowina można połowić z kutra i to niedrogo jedynie 80zł za godzinę od osoby . Chyba komuś coś pękło pod kopułką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawca Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Pasowałoby umówić się w 4 na taki rejsik, zmielić chłopaków na kutrze i zatopić im tą łajbę. Słyszałem o tym procederze i krew mnie zalewa że nie ma na nich rady... Cisza w wątku nastała... Czy ma to związek z tym, że i nad wodą nic się nie dzieje? Ja zaliczyłem parę mini sandaczyków na spina i tyle, taki standard ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korsiara 20 Napisano 19 Grudnia 2011 Share Napisano 19 Grudnia 2011 He nad wodą to jest jakaś kpina nic ani pistoleta Jedyne co można złapać to katar. Będę w wielkim szoku jak ktoś wykupi kartę na nowy sezon!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mczetu Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Siema tylko gdzie tu teraz łowić w nowym sezonie jak na goczałach kicha ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafałbb Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 ja po że tak to nazwę ubiegłym sezonie jestem całkowicie wyleczonym z tego jeziorka i pi ładnych kilku latach odpuszczam to jezioro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 ja po że tak to nazwę ubiegłym sezonie jestem całkowicie wyleczonym z tego jeziorka i pi ładnych kilku latach odpuszczam to jezioro Wyleczonych będzie chyba więcej. Również ja z żalem, ale na razie odpuszczam tę piękną, ale zniszczoną pod względem wędkarskim wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 To zostaje PZW lub mała Wisła. Nie byłem na tym jeziorze od x lat i miałem zamiar w tym roku spróbować bo w PZW niema cudów, ale z tego co piszecie, goczały to porażka. Aż tak źle było? Czyli jak było? (bo znam osoby co sobie chwaliły i na dziećkach nie umiały wysiedzieć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cormoran Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Z roku na rok jest coraz gorzej. Sam zastanawiam się czy wykupywać na ten rok wkładkę. Ładne ryby to można teraz pociągnąć tylko na stawach komercyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi78 Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Miejscowi maja problem złowić miarowego szczupaka więc oceń sam jak jest to już nie jest padaczka to jest totalna katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ruhh Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 zauważyłem że chyba warto będzie zrobić kilka wypadów na komercje... tam jeszcze pływa coś sensownego ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek77777 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Witam. Czy moze ktos wie czy Rybaczówka w Łące jeszcze istnieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Witam. Czy moze ktos wie czy Rybaczówka w Łące jeszcze istnieje ? A jakże. Pozazdrościli nawet morskim kutrom i też wyprawy wędkarskie urządzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek77777 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 To chyba w tym roku nie warto juz jezdzic na Goczały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Pozazdrościli nawet morskim kutrom i też wyprawy wędkarskie urządzają Czy maja też chleb ze smalcem w menu ? Powinni raczej rejsy wycieczkowe organizować, nie wędkarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Czy maja też chleb ze smalcem w menu ? Nie wiem nie korzystałem z oferty tego armatora Powinni raczej rejsy wycieczkowe organizować, nie wędkarskie Najpierw zaczęli sprzedawać zezwolenie na połów na żywca, teraz rejsy... Zostaje już tylko sprzedaż zezwoleń na łowienie granatmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cormoran Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Czy maja też chleb ze smalcem w menu ? Nie wiem nie korzystałem z oferty tego armatora Powinni raczej rejsy wycieczkowe organizować, nie wędkarskie Najpierw zaczęli sprzedawać zezwolenie na połów na żywca, teraz rejsy... Zostaje już tylko sprzedaż zezwoleń na łowienie granatmi Dokładnie Goczały to obecnie dno i metr mułu. Łowiłem tu od 1998 roku i było spoko, ale to co sie dzieje teraz to już jest dramat. Teraz to tylko wykupić wkładkę i zbierać grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Witam. Mieszkam bardzo blisko zapory w Goczłkowicach, mam prośbę do stałych bywalców o odpowiedź na kilka pytań. 1. czy na zaporze moge łowic po wykupieniu pozwolenia w Rybaczówce w Łące - nie opłacając składek na PZW - mam oczywiście białą kartę wędkarską. 2. czy w tym zbiorniku i odcinku Wisły poniżej zapory czyli w Zabrzegu można złowic duże karpie i amury ewentualnie leszcze - ryb nigdy nie zabieram, zawsze całuje w pyszczek i wypuszczam - więc interesują mnie takie większe. 3. jak mogę łatwo i szybko dojechac do jakis spokojnych dobrych miejsc do łowienia na jeziorze - interesuje mnie dojazd od strony Zabrzega lub Goczałkowic. z góry dziękuję za odpowiedź w zamian służę radą jak podejśc i złowic te większe karpiki i amurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Witam.Mieszkam bardzo blisko zapory w Goczłkowicach, mam prośbę do stałych bywalców o odpowiedź na kilka pytań. 1. czy na zaporze moge łowic po wykupieniu pozwolenia w Rybaczówce w Łące - nie opłacając składek na PZW - mam oczywiście białą kartę wędkarską. 2. czy w tym zbiorniku i odcinku Wisły poniżej zapory czyli w Zabrzegu można złowic duże karpie i amury ewentualnie leszcze - ryb nigdy nie zabieram, zawsze całuje w pyszczek i wypuszczam - więc interesują mnie takie większe. 3. jak mogę łatwo i szybko dojechac do jakis spokojnych dobrych miejsc do łowienia na jeziorze - interesuje mnie dojazd od strony Zabrzega lub Goczałkowic. 1 Tak 2 Tak, ale coraz rzadziej- dzięki działaniom rybaczówki i wędkarzy 3. Nie. Jedyny w miarę dogodny dojazd bez łamania zakazu wjazdu to zatoka w Wiśle obok stawu PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 pozdrawiam 1 Tak2 Tak, ale coraz rzadziej- dzięki działaniom rybaczówki i wędkarzy 3. Nie. Jedyny w miarę dogodny dojazd bez łamania zakazu wjazdu to zatoka w Wiśle obok stawu PZW. Dzieki Tomek1 za informację. Możesz sprecyzowac ptk. 3 "Nie. Jedyny w miarę dogodny dojazd bez łamania zakazu wjazdu to zatoka w Wiśle obok stawu PZW" - tzn. jak konkretnie tam dojechac. A ewentualnie na nogach od strony Zabrzega, czy samej zapory można gdzieś w jakieś fajne miejsce dojśc?????? - chodzi mi oczywiście o samo jezioro. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Możesz sprecyzowac ptk. 3 "Nie. Jedyny w miarę dogodny dojazd bez łamania zakazu wjazdu to zatoka w Wiśle obok stawu PZW" - tzn. jak konkretnie tam dojechac. Droga z Pszczyny na Strumień. Dojeżdża się do miejsca że z lewej strony drogi jest zatoka jeziora a z prawej staw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Można gdzieś dostac (kupic) - mapkę jeziora, tzn. plany dojazdu do łowisk, głebokości wody itp.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Można, jest ona wydana przez GOLDFISH W 2003 roku. W przybliżeniu można poznać drogi , drużki wokół zbiornika, głębokość, ale wszystkie te dane są bardzo ogólnikowe i mało dokładne, a informacje dotyczące warunków, rybostanu wręcz nieaktualne. Ogólnie szkoda pieniędzy na te obrazki Pozdrawiam. ps. dostępna jest chyba w RAWIE w Katowicach to jest wydawnictwo O. PZW. Śląskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi