Wędkarz123 Napisano 23 Maja 2010 Napisano 23 Maja 2010 Witam, łowie w rzece, Pisa i Narew, występuje tam szybki nurt, a Narew jest dosyć szeroka. Jest tam bardzo dużo zaczepów, dlatego nigdy nie łowiłem tam na woblery, chce to zmienić i potrzebuj odczepiacza wędkarskiego, który dojdzie do przynęty w szybki nurcie.Proszę o pomoc w wyborze: 1.V-free ( Ewentualnie dociążony) około 15zł 2.Snagaway (słyszałem, że niszczy woblery) około 65zł 3.Grom (słyszałem, że nie dochodzi do przynęty) - około 50zł 4.Wykonany ręcznie z dużym obciążeniem.
Wędkarz123 Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Napisano 24 Czerwca 2010 Nikt nie stosował odczepiaczy w rzece??
greenlife Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Używam groma i cos w stylu V-free(tyle że z dużo większym uchem, podginam w zależności od wielkości woblera. Przelatuje przez niego i lapie za tylną kotwicę). Przy 10 metrach i niskim brzegu zaczynają się problemy z zejściem do przynęty, na 5-6 metrów skuteczność 90%< ,chyba że wobler wejdzie w korzenie to nawet nie ma sensu próbować bo można jedynie stracić odczepiacz. 4.Wykonany ręcznie z dużym obciążeniem. Duża waga nic nie daje. Musisz podnieść ten odczepiacz na wędce i napiąć tak żyłkę, aby jak najmniej się uginała pod ciężarem odczepiacza (większa prędkość i zasięg)
Finczyk Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Uzywalem jednego z odczepiaczy, nie pamietam nazwy. Ale po dwoch dniach zrezygnowalem. Po prostu za duzo roboty z tym odczepianiem i nie zawsze sie to udaje. Zastosowalem grubsza plecionke i udalo mi sie odzyskac wiekszosc przynet . Wczoraj lowilem z pontonu i odzyskalem 3 przynety, ktore stracilem w trzcinach. Dwa dni wczesniej, podczas prowadzenia przynet, zaczepilem o jakies stare zylki w wodzie i po ich wyciagnieciu znalazle 2 woblery. Tak wiec ponton plus szczescie to najlepszy odczepiacz, przynajmniej dla mnie .
Damian21 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 4.Wykonany ręcznie z dużym obciążeniem.mocno dociążony portfel(może być seryjny) jeszcze skuteczniej odczepia, bez moczenia rąk
porcelan Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Małe OT 4.Wykonany ręcznie z dużym obciążeniem.mocno dociążony portfel(może być seryjny) jeszcze skuteczniej odczepia, bez moczenia rąk IMO tekst sezonu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.