Spinmaster Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Nawet nie muszą być starsi wiekiem Podobny pomysł polecałem kilka postów wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galus Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Koledzy jak w temacie jak walczycie z komarami bo u mnie to normalnie plaga jakas nie dziaałają żadne spreje no po prostu nic jak wy dajecie sobie rade z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 galus, u nas te Brossy niebieskie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fahgrh Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Też mam z tym problem . Podobno łykanie jakiejś witaminy działa ,ale nie sprawdzałem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Mugga dobra na wszystko daje wyraźne efekty, nie mówię, że żaden komar Cię nie up.. ale poprawa jest widoczna gołym okiem, gdy się jedzie nad wodę gdzie są rozlewiska, bagna a komary nazywane są potworami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Polecam BROSS ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin26Wro Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Znalezione w sieci Do odstraszania komarów stosuje się od wieków substancje naturalne - kamforę, pyretryny olejek anyżkowy, bergamotowy, cynamonowy, goździkowy, kokosowy, eukaliptusowy, geraniowy, lawendowy, cytrynowy, muszkatołowy, z kwiatów pomarańczy, sosnowy czy tymiankowy. Olejki są skuteczne, ale często nie działają dość długo, a ich wysokie stężenia mogą nie być dobrze tolerowane. W dużej mierze zostały obecnie zastąpione przez związki syntetyczne, które są dostępne w sklepach i aptekach.Najlepszą ochroną przed pijącymi krew owadami jest jednoczesne stosowanie środków odstraszających - repelentów oraz innych zabezpieczeń osobistych, takich jak jasna, długa odzież, nakrycie głowy i moskitiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian_gdz Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 A ja polecam skuteczne i tanie - ocet. Pokropić się octem. Żaden owad już nie usiądzie, nie tylko komar ale muchy tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek72 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 U mnie, nad Bugiem, na meszki i komary tylko Ultrathon, tylko i nic innego a przerabiałem już wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam998 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 ultrathon to najlepszy preparat na komary jaki miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 ja używam preparatu Lifesystems Expedition Insect Repellent 50. REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesnik27 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Swojego czasu używałem ałtanu (pracowałem w lesie ) niezły działa jakąś 1-1,5 godziny. tylko trzeba uważać bo przynajmniej wcześniej rozpuszczał plastiki chyba że zmienili recepturę. (uwaga dla kobiet: w tym rajstopy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 U mnie, nad Bugiem, na meszki i komary tylko Ultrathon, tylko i nic innego a przerabiałem już wszystko. ultrathon to najlepszy preparat na komary jaki miałem zgadzam się, ten preparat czyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron_frog Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Jasne ubrania, dym z ogniska, witaminy B, olejek waniliowy lub cytrynowy, cynamonowy. Nie trzeba tracić wiele kasy na środki chemiczne. Odrzańskie komary ciężko odstraszyć, a olejek waniliowy nawet sobie radził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaczQ Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 A u mnie nic nie działa.. chyba, ze dym z ogniska ale to w takiej ilości, że sam sie udusisz Dlatego polecam odpowiedznią odzież tzn. zawesze bluza i długie spodnie plus jakiś odstrszacz (zawsze mniej żrą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Czy miał ktoś do czynienia z permetryną na ubrania przeciwko kleszczom ?? Na filmie wygląda pięknie/ładnie, ale opini nigdzie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pielgrzym Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Po wypadzie na ryby warto wziąc prysznic a ubranie wyprać. Klesz nie wbija się od razu, a dosyć długo (nawet kilka godzin) wędruje po ciele w poszukiwaniu optymalnego miejsca ukłucia. Prysznic go spłukuje i kleszcz nie zdąży się wkłuć. Sposób przetestowany na sobie - mimo częstych wypadów w teren (nie tylko na ryby) w stroju różnym - nieraz krótkie spodnie, krótki rękaw, kleszcza nie złapałem od kilkunastu lat. Środków chemicznych na kleszcze nie używam. Na komary stosuję powszechnie dostepne aerozole. Na wyprawach spinningowych w połączeniu z odpowiednim ubraniem są wystarczające. Na zasiadki, zwłaszcza nocne, oprócz aerozolu podpalam w pobliżu spiralę na kleszcze, chyba firmy rajd. 1-2 spirale bardzo pomagają odpędzić komaru nawet przy zmasowanym ataku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 A próbowaliście sposobu z szyszkami sosnowymi do ogniska? czytam czytam i podobna działa na komary. Trzeba sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 No ja po nocce miałem trzy, kolega sześć kleszczy. Niestety zapomnieliśmy zastosować jakąkolwiek chemie. O szyszkach nie słyszałem i niestety nie można u nas palić ognisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamerhed Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 czesc Uzywalem permetryny po zlapaniu ustrojstwa w polaczeniu z z repelem 100. Genralnie przy takiej kombinacji nic wiecej nie zlapalem. robale z ubrania tez szybko odpadaly wiec wydaje sie ze jest calkiem skuteczna. jedyny problem to cena i wydajnosc. Spray wystarczyl na dwie impregnacje ubrania, tj spodni i bluzy. Fakt ze robilem to dosc dokladnie i calosciowo. Jak na 5 dych troche slabo. No i wydaje mi sie ze sie dosc szybko spiera. Natomiast mozna znalezc w necie permetryne do dezynfekcji pomieszczen w okolicach 120 pln, ktora przy cienczeniu do takich samych proporcji jak spraye powinna starczyc na 80l plynu. Pytanie tylko, czego uzyc jako bazy nosnej dla srodka czynnego i czy np woda bylaby wystarczajaca? Jesli tak do wlasciwie wystarczyloby zamoczyc i wysuszyc i problem z kleszczami raczej z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Zaskoczyłeś mnie ze taka slaba wydajnosc z jednego spraya. Ciekawy kierunek z tym koncentratem do pomieszczeń, tylko czy nie okaze sie ze po kilku latach mamy raka skóry na całym ciele bo to było przewidziane na pomieszczenia. Zainwestuje chyba w spray, tak na probe i zobaczymy. Dzięki za pożyteczne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamerhed Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Wydajnosc nie powala, cena tym bardziej. Co do bardziej ekonomicznych rozwiazan, trzeba by sie bylo wczytac w sklad, czy nie zawiera jakichs niebezpiecznych dodatkow. Wg instrukcji jest cienczona woda i stosowana np do dezynfekcji odziezy, wiec jest spora szansa ze nie zaszkodzi. Ale diabel moze tkwic w szczegolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Na gzy , komary najlepsze to SPREY ja jak ide na grzyby w upalne dni to tych much z dużymi oczami jest mase w lesie a odkad się smaruje tym to mam spokój z komarami i gzami omijają mnie jak "trędowatego" Na prawde polecam. Drogie bo drogie ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 A ja smiało mogę polecić ULTRATHON w sprayu. Używam zarówno na nocki jak i na wycieczki do lasu. Nic mnie nie gryzie ani się nie wkręca. Jedyna wada, to taka, że zawiera DEET. Z tego co słyszałem nie każda skóra dobrze go znosi. pozdrawiam, Piotrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi