Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiada ktoś informacje na temat Dźwirzyna ? Wybieram się na urlop w sierpniu i nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat łowienia ( na jakie ryby się nastawić , jakie metody będą skuteczne ). Z góry dziękuję za pomoc.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

W Dżwirzynie nie byłem, ale byłem w sierpniu w Łazach i w Bobolinie. Warunki są tam podobne, a więc duże przymorskie jezioro, plaża i port w okolicy. W mojej okolicy było to Darłówko. Jeziora są płytkie i mają brzeg mocno porośnięty sitowiem. Niektórzy radzą sobie brodząc w spodniobutach. Inni mają łódkę. Wczasowiczom pozostają mariny dla łódek i kanały wpływające do jeziora, a przede wszystkim kanał łączący jezioro z morzem. Ponadto niedaleko są porty w Mrzeżynie i Kołobrzegu i ich falochrony. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że będą to jedyne rozsądne o tej porze roku miejsca do wędkowania. I to tylko w godzinach wczesno-porannych. Z ryb to chyba tylko leszcze i okonie, w zależności jaką metodę bardziej wolisz - grunt lub spinning. Mogą podejść też duże płocie w morzu, łowione z falochronu - widziałem w Darłówku jak kosili je na spławik, choć i na spina ze trzy pociągnąłem.

Napisano

@andrutone całe lata jeździłem do Bobolina. Wtedy miał tę zaletę, że jak odszedłeś 200 metrów od wejścia, to o g 15 zarzucałem kije i siedzieliśmy z rodziną do wieczora. Dzieci się bawiły a ja gapiłem się na wędki. Ryby to przede wszystkim piękne leszcze, niejeden gruby węgorz. Można też trafić płoć, jazia. Nigdy nie złowiłem okonia z plaży.

Bobolin był optymalny, bo blisko jest port w Darłówku a tam śledzie, plocie, leszcze, okonie, flądry, belony, węgorze, sandacze. Skład gatunkowy silnie zależy od temperatury wody i prądów. Im zimniejsza woda, tym lepiej na typowo morskie gatunki, cieplejsza- wtedy węgorz i inne bardziej słodkowodne.

Kanały między jeziorami też są dobrym łowiskiem. Kanał Bukowna jest w Dąbkowicach, ale uwaga bo tam jest (był) zakaz wjazdu samochodami i zakaz parkowania. Można jechać parę km rowerem z Dąbek lub autem do Dąbkowic i wtedy z buta ładny kawałek. 

Jeziora przymorskie bym odpuścił w lecie. Sa duże, płytkie, zarośnięte przy brzegach i w lecie gorące jak zupa.

@maniu394 jakbyś potrzebował jakiś wskazówek to pytaj śmiało. Nieskromnie powiem, że coś tam wiem na ten temat.😉

• Lubię to 1
Napisano

Też kilka lat z rzędu jeździłem do Bobolina. I potwierdzam Twoje słowa @tomek1 - łatwiej tam o spokój od tłumu na plaży. Bardzo polubiliśmy z rodziną te okolice. Jeździłem również  do Łaz. Tylko że ja za dużo tam nie połowiłem, a z plaży to już w ogóle. No i tylko spinningowałem. Opisując te okolice podałem je jako przykład, bo wydają się podobne do okolic Dźwirzyna. A patrząc na mapę to osobiście celowałbym na miejscu @maniu394 w port w Mrzeżynie, czyli ujście Regi. Lub ujście kanału z jeziora Resko. Tylko trzeba poczytać czy można tam łowić i na jakiej opłacie.

• Lubię to 1
Napisano

można liczyć na flądrę, dorsza czy troć. Dobry spinning, czy żywiec będą ok. Warto pogadać z miejscowymi, oni zawsze mają fajne wskazówki.

Napisano
W dniu 21.02.2025 o 20:54, wasyl1968 napisał:

@maniu394 kiedy będziesz w Dźwirzynie? bo ja też będę w sierpniu na urlopie 

Od 4 do 12. 

Dziękuję wszystkim za pomoc. Darłowo znam dosyć dobrze , kilka razy tam byłem , z kijami też . Efektów rewelacyjnych nie było ( okonie i płotki się trafiały) , Ustke też przerobiłem ( na boczny trok okonie i leszcza trafiłem ) . A w tym roku zmieniam miejscówkę . Spróbuję w kanale i na plaży koło falochronów , oczywiście na spina . Na pewno się pochwalę efektami .

• Lubię to 1
  • Super 2
Napisano

Maniu 394 ja będę w Dziwnowie od 10 do 20 sierpnia to jest okazja żeby się spotkać jednego dnia 🍺😁 , nigdy nie byłem w Dziwnowie, dawno temu jeździliśmy do Mrzeżyno, zabieram parę spiningów tak że też coś będę kombinował, będziemy w ow Wojtek ponoć mieści się 10 m . od rzeki dostałem namiary od kolegi który se bardzo chwalił, pozdrawiam Wasyl 

• 3 weeks later...
Napisano
W dniu 24.02.2025 o 17:34, wasyl1968 napisał:

Maniu 394 ja będę w Dziwnowie od 10 do 20 sierpnia to jest okazja żeby się spotkać jednego dnia 🍺😁 , nigdy nie byłem w Dziwnowie, dawno temu jeździliśmy do Mrzeżyno, zabieram parę spiningów tak że też coś będę kombinował, będziemy w ow Wojtek ponoć mieści się 10 m . od rzeki dostałem namiary od kolegi który se bardzo chwalił, pozdrawiam Wasyl 

A co za spotkanie chłopaki?