Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to fakt z tymi kotwiczkami, w ubiegłym sezonie na Dłubni złapałem kilkanaście maluchów (największy 27 cm) które strasznie pokaleczyłem (raz po zacięciu na kotwiczce zostało tylko samo oko:-(i odpuściłem sobie łowienie na tej rzeczce...na szreni pstrąg o wiele większy ( w tym roku większość miarowa na 3 wypady) ale tylko dwa udało mi się złapać na gumki:-( niestety większość brań mam tylko na wobki i to te właśnie agresywnie pracujące (czasami nawet nie trzeba go zwijać tylko przytrzymać w nurcie i pstrągi same w niego biją). Jeśli czas i pogoda pozwolą to w tym roku wybiorę się jeszcze na Szrenie z gumkami...wg mnie woda jest zbyt wysoka na takie wobki które za płytko schodzą:-(

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Polecam jigi, najlepsze wyniki mam na małe pijawki. Na początku trzeba się do nich przemóc, bo nie są zachęcająco i praktycznie nie pracują w wodzie, ale w niektórych miejscówkach są niezastąpione i biją na głowe twisterki

Napisano

:) Ostatni tydzień Pstrągowania a Tu nikt nie daje znać co się dzieje nad woda :) Ja chodziłem sporo na Ścieklec sporo pstrąga ale takiego do niemiarowego ehh dwa się udało złapać ponad 30, byłem kilka razy na Szreni ale nic oprócz okoników ehh , woda pozostanie taka jaka jest, trącona, Ryb wcale nie widzę, nic się nie pokazuje, Nie wiem co to się stało nawet tamtoroczne świetne miejsca zawiodły:)

Byłem zerknąć do Przesławic w Sobotę, brak kontaktu z ryba, nie widać żadnej aktywności wędkarzy, rzeka zarosła, za to na Ścieklcu spotyka się kogoś, :)

Jeszcze tydzień, zobaczymy jak będzie w tym tygodniu :) może w końcu uda się 40 złapać, ostatnio w lutym się udało złowić, masakra jaki ten rok do poprzedniego jest:)

Napisano

Witam. w końcu coś się dzieje na tej Szreni pomimo tej mętnej wody :) Cały dzionek na Rybkach okazał się sukcesem:) Niesamowita walka, jakiej nigdy nie miałem z Pstrągiem, uderzenie mocne, zacięcie i siedzi:) jezdził po całej wodzie a skakał na pół metra :) już blisko a by się spiął na jednej kotwicy został już wyciągany z wody(bez podbieraka) i udało się :)

dsc_0713__769908.jpg

Równe 50cm

Później kilka drobnych Pstrągów i jeden Piękny dziki kropek:) rzadkość złowić taka barwa ilością kropek :) Bardzo mi się podoba

Ten miał 39cm:)

dsc_0702__965160.jpg

Napisano

Esioslaw, zmobilizowałeś mnie do tego by przez weekend nad Szreniawę podjechać :) z jigami

P.S.

jako że 1 września wypada w niedziele, to okres ochronny jest dopiero od 2 września ?

Napisano

"Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada na dzień ustawowo wolny od pracy okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień" Tak więc w tym roku pierwszy dzień okresu ochronnego pstrąga wypada w niedzielę, zatem okres ochronny zostanie skrócony o ten dzień.

Napisano

kurczę, może też wybrałbym się w niedzielę zobaczyć jak to wygląda. czy możecie polecić jakieś miejsce gdzie można auto zostawić i przejść się po wodzie?

Napisano
kurczę, może też wybrałbym się w niedzielę zobaczyć jak to wygląda. czy możecie polecić jakieś miejsce gdzie można auto zostawić i przejść się po wodzie?

Od niedzieli kropką trzeba dać spokój !

Napisano

Od niedzieli kropką trzeba dać spokój !

a czy z przepisów nie wynika że niedziela jest jeszcze ok?

Napisano

Teoretycznie niedziela w Polsce jeszcze nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy, ale z ustaleniem tego jest zawsze problem w zależności na kogo się trafi :P. W niedziele sklepy masz czynne, a w większe świeta już nie.

Napisano
"Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada na dzień ustawowo wolny od pracy okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień" Tak więc w tym roku pierwszy dzień okresu ochronnego pstrąga wypada w niedzielę, zatem okres ochronny zostanie skrócony o ten dzień.

Petry błagam czytaj ze zrozumieniem. Jeśli okres ochronny zostaje skrócony to tym samym okres w którym można łowić zostaje wydłużony więc okres ochronny zaczyna się w poniedziałek.

Napisano

MarioKr nie chce się wtrącać ale Petyr napisał dobrze..."pierwszy dzień okresu ochronnego wypada w niedziele,zatem zostaje skrócony o ten dzień"...ja zrozumiałem że okres ochronny zostaje skrócony więc jutro (aktualnie dzisiaj 1 września) można jeszcze łapać:-)

Napisano

Majki83 masz rację, to chyba ja powinienem przeczytać ze zrozumieniem :) zasugerowałem się wpisem Niktważny ze w niedziele juz nie można łowić.

Napisano

Przedłużenie okresu ochronnego przedłużeniem, ale mamy jeszcze dodatkowe obostrzenie w postaci regulaminu/zezwolenia na wody pzw KR paragraf 6, pkt 3, zabrania się:

d) wędkowania od 1 stycznia do 31 stycznia i od 1

września do 31 grudnia na nw. odcinkach wód; Brodła,

Cedron, Głogoczówka, Harbutówka, Prądnik, Rudno,

Sanka, Szreniawa (od źródeł do ujścia pot. Ścieklec)...

tak tylko, dla rozładowania sytuacji i żeby nikt z kolegów nie miał nieprzyjemności nad wodą:)

pozdrawiam

• 4 months later...
Napisano

Witam Witam, już niebawem zaczyna się sezon 2014:) Szrenia w dobrym stanie Klarowna, nowe miejsca się utworzyły nic tylko doczekać tego lutego:) Ciekawe Jakie ryby się poustawiały hehe zapewne Presja wędkarska Jak na początek będzie olbrzymia jak co roku, każdy ma swoje zbadane miejsca więc do zobaczenia i powodzenia nad Rzeką, Ciekawe komu uda się złapać przyzwoity okaz. Pozdrawiam