Skocz do zawartości
Dragon

Szczupak-metody i sposoby

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok. Piotr ale czy samo zanużenie szczytówki do wody wystarcza bo ja wiem że nie i ty pewnie też ale otym póżniej .Czekajmy zatem ,czy ktoś jeszcze coś dopisze?.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 378
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
u mnie sa mniej nasycone barwami

to wszystko zależy od przejrzystości wody i koloru dna. Im woda jest czystrza a dni piaszczyste, tym barwy maskujące sa intensywniejsze. Z takiej wody okonie sa prześlicznie wybarwione :grin:

Napisano

domyślam sie. U mnie w odrze szczupaki i okonie są jakby odbarwione takie matowe a nad jeziorem w Niesulicach jak byłem to pasiaki były tak pieknie mocno zabarwione że aż ...... :razz:

• 2 weeks later...
Gość doles2
Napisano

mam pytanko jak teraz nalezy lowic szczupca, czy dalej nalerzy rzucac mu przynete wzdluz trzcin czy nalezy juz skierowac sie bardziej srodka jeziora??czy szczupak w grudniu juz odplywa na gleboka wode??bo cos ostatnio nic nie moge zlowic, ostatni raz zlowilem szczupaka pod koniec listopada chyba nawet 25:Pi od tamtej pory nic......aha i jeszcze jedno przynete prowadzic (spinning) tuz nad dnem na srodku jeziora czy na malej glebokosci??

Prosze o porady

Napisano

doles, ja w grudniu, przynętę rzucam tak...... jak zawsze :lol: Moim zdaniem nie ma takiego odpowiedniego dla danego miesiąca miejsca na szczupaka :wink:

Gość wobler129
Napisano
przynętę rzucam tak...... jak zawsze

czyli... ? :cool:

Moim zdaniem nie ma takiego odpowiedniego dla danego miesiąca miejsca na szczupaka

Uwierz mi, że są :cool: Musisz tylko bardzo dobrze znać rzeke i dłuuugo siedzieć w wędkarstwie - mieć duże doświadczenie :smile:

Napisano

Nie trzeba mieć dużego doświadczenie, tylko trzeba znać dobrze wszytkie dołki, opaski itepe.

znać rzeke

Dolesowi chodzi o jeziorko, a nie rzekę.

Gość wobler129
Napisano

MagnuM nie wystarczy to co piszesz. Trzeba mieć doświadczenie, umieć prowadzić przynętę itd...

Jak myślisz, gdy ktoś kto pare razy byył na rybach i nauczył się na pamięć uszktałtowania dna i jego głębokości w danych miejsch nałapie więcej jak tem, kto łowi na tym jeziorze już baaaardzo długo? Ja wątpie żeby miał lepsze wyniki. Czyli trzeba mieć doświadczenie a nie tylko znać ukształtowanie dna. Us\kształtowanie dna to jeden z czynników, który wchodzi w skład sukcesowego wypadu :cool:

Napisano
Mniejsza z tym...

może rozwińmy troche ten wątek bo to jest jednak ważna kwestia ,nie nalezy jej olewać ponieważ opaski dołki itp. rzecz jasna przydają się ,ale trzeba wiedzieć jak nad dołkiem prowadzić przynęte albo jak jechać z opadu po opasce i wiele innych rzeczy , jakie są wasze metody ?

Napisano
może rozwińmy troche ten wątek bo to jest jednak ważna kwestia ,nie nalezy jej olewać ponieważ opaski dołki itp. rzecz jasna przydają się ,ale trzeba wiedzieć jak nad dołkiem prowadzić przynęte albo jak jechać z opadu po opasce i wiele innych rzeczy , jakie są wasze metody ?
No właśnie - dobrze powiedziane. Ja np. jeszcze wogóle nie umiem określać takich rzeczy. Tzn. widzę jak zachowuje się nurt i niby sobie wyobrażam jak może wyglądać dno - ale jak na razie nic z tego dla mnie nie wynika. Pewnie przyjdzie z czasem i doświadczeniem - póki co obławiam i staram się wynosić jakieś lekcje z nad wody.
Gość wobler129
Napisano

Tomaszek to dobrze. Ja też staram się robić analizę dna. W tym roku na podstawie wycieczki po rzece w spodniobutach chcę zrobić mapkę batymetryczną mojej miescówki na okonie. To napewno zwiększy szansę na złowienie mojego rekordowego okonia. Do tej pory jest to 42cm. pasiak.

Większość wędkarzy czy tam niby wędkarzy idzie nad wodę i poprostu rzuca kreći korbką nie nadaje pracy przynęcie. Często nawet rzuca gdzie popadnie. A tutaj trzeba się zastanowić... tutaj jest górka to tu może czekać jakiś większy pasiak - tam widzę pławiącą się drobnićę to pasiaki mogą tam żerować :wink:

Spinning nie polega na zwijaniu linki. Trzeba przynęcie nadać odpowiednią pracę w odpowiednim miejscu i wtedy powinny pojawiać się efekty. Z czasem dochodzimy do wprawy i... jesteśmy z siebie i ze swoich zdobyczy dumni :cool:

Napisano
nalezy juz skierowac sie bardziej srodka jeziora
No ja nie rozumiem kolega się pyta o jezioro a wy mu wszyscy doradzacie jak na rzece łowić ,czytać uważniej bo takie rady to psu na bude :mrgreen: No dobra ,póżną jesienią szczupaka szukam przy trzcinie jedynie jak nie ma długo przymrozków [tak jak teraz] szczupak jak to się mówi idzie za jedzeniem ,jeśli drobnica już zeszła głębiej to i szczupaka szukam głębiej ,co jest ważne wabik blisko dna i bardzo powoli prowadzony ,co jakiś czas skręcam wabikiem w lewo lub w prawo co niekiedy prowokuje szczupaka do brania .
Napisano
No, ja upomniałem woblera pare postów wcześniej, ale ten wiadać nie wziął sobie tego do serca

nie kłućcie się już oki :wink:

Maniek, napisałes wcześniej że czasem przekładasz szczytówkę z lewa na prawą ażeby nadac przynęcie zejścia w boki ,czy próbowałes kiedyś połowu na wobler Salmo z serii slider ??,są to woblery które jak sie prowadzi równomiernie to ida prosto na nażuconej im głębokosci ,kiedy jednak szarpnie się dynamicznie szczytówką wobler ten wykonuje skoki w lewo lub w prawo ,a nastepnie wraca do równomiernej pracy nie zmieniając głębokości na której był wcześniej prowadzony ,wyobraż sobie jaki to musi być killer na jeziorowego szczupaka pużną jesienią ,także MagnuM poprubój łowić na Slider'y prowadzac je blisko podwodnych górek lub trzcin przy dnie i podszarpywując dość systematycznie szczytką :mrgreen:

Gość doles2
Napisano

dobra z waszych dlugich opowiesci i sprzeczania sie stwierdzilem ze jutro musze isc na ryby NA JEZIORO i bede rzucal przynete blisko dna wzdluz trzcin i bardziej w srodek jeziora:P, mam jeszcze jedno pytanie czy wahadlowka 17g nie jest zbytnio za duza??

Napisano
czy wahadlowka 17g nie jest zbytnio za duza??

zalezy jaki kształt ,na jakie ryby,jaka głębokość łowiska ,na jakiej głębokości chcesz ją prowadzić i czy potrzebujesz dalekie rzuty :lol: ??

• 2 weeks later...
Napisano

ale może coś więcej moglibyśćie powiedzieć bo może wyciągne z tego jakies wnioski i złowie w końcu jakiegoś ładnego szczupaka bo do tej pore te większe przezemnie złowione to raczej przypadki

i chciałbym sie dowiedziec coś wiencej bo tyle , że na spining się żuca i skręca tez wiem a może jak sie skreca powoli szybko weim że na bolka trzeba skręcać szybko ale niewiem jak ze szczupakiem i sandaczem

PLZ napiszcie cos albo skierujcie mnie na jakiegos linka itp PLZ to dla mnie ważne

Gość wobler129
Napisano

michal na dużego szczupaka musisz mieć parę przynęt. Po pierwsze gdzie łowisz? Jezioro, rzeka? Jaka głębokość Twojej miejscówki? Mam film WMH ( Wędkarstwo Moje Hobby ) i tam łowią na woblery Salmo. Mają pełno modelów i super sprzęt. Ale można się z filmów dużo nauczyć. Powoli tłumaczą jak prowdzić przynętę. Wszystko wytłumaczyli.

Mówią, że w wędkarstwie najlepiej prowadzić przynętę z kombinacjami - że to jest najskuteczniejsze. Zwijasz żyłkę szybciej, wolniej, na zmiane, prowadzisz woblera z przerwami - zwijasz mocniej żyłkę, szrpniesz wędziskiem chwileczke czesz i potem tak samo tylko np. bez szarpnięcia wędziskiem itd. Z przynęt polecam Slidery Salmo tonące 7cm. Łowiłem nimi parę razy, gdy znajomy zawitał u mnie :cool: Miałem jedego szczupaka. Ale naprawdę Slidery wciągają i nie musisz tam rtobić żadnych kombinacji i też będzie dobrze. Ale jednak warto to robić - tego swojego złapałem tak: poczekałem aż wobler utonie do dna i zacząłem podszarpywać i jednocześni zwijać żyłkę. Branie było bardzo agrsywne, szczupak idealnie się zahaczył - 2 kotwice wbite na czubku pyska. Chyba zaatakował mojego wobka od boku :???: Jest jeszcze jeden sposób zwijania, którym najczęściej łowią na filmie. krecisz raz wolniej raz szybciej i robisz tak: wędziskiem szarpiesz ku wodzie i jednocześnie podnosząc wędzisko do góry zwijasz luz żyłki. I potem znowu szarpiesz zwijasz.... itd.

Napisano

jeżeli łowisz na spokojnej wodzie to próbuj najpierw przeczesać łowisko z wędką zywcową a potem będziesz wiedział gdzie są szczupaki i poświęcisz cały czas na dobranie przynęty i sposobu prowadzenia

POLECAM DZRZEWA LEŻĄCE W WODZIE

Napisano

Otóż łowię na żwirowni pow 11 ha głebokość do 5 m od brzegu zwieksza sie do 2 m głebokości dalej do 5 m głebokości a dalej to już sam niewiem ale są miejsca w których jest ponad 10 m głebokości ------- tu głownie na żywca na spina nic nie złapałem mimo licznych prób ----- tu są trzciny przy brzegu

łowie także na zalewie zrobionym na wisłoku przeciętna głebokość 2,5 m mierzyłem podczas zimy na lodzie kijem z miarką ;] -------- tu na żywca i na spina nieraz siadł jakiś bżdąc ;]

--- tu też trzciny

oraz na rzece wisłok po prostu

głebokość ogulnie na szerokości jakieś do 75 cm rynna do 2 m liczne konary w wodzie

brzeg czyst beton rzeka regulowana ---- tu łapie przewa żnie na spining czasami na żywca lepszy efekt na tę pierwsza metode ---- bogata populacja bolka w rzece szczupak malo / średnio DZIEKI ZA TAMTO MUSZĘ SPRAWIC SE TĄ KASETE I WOBLERY ;] :wink:

Napisano
jeżeli łowisz na spokojnej wodzie to próbuj najpierw przeczesać łowisko z wędką zywcową a potem będziesz wiedział gdzie są szczupaki i poświęcisz cały czas na dobranie przynęty i sposobu prowadzenia

POLECAM DZRZEWA LEŻĄCE W WODZIE

tak też miałem taki plan ale co z tego jak obczaiłem gdzie stały szczupaki

otuż stały przy trzcinach

i dotąd jak były trzciny były i sczupaki i złapałem kilka na żywca

ale niestety teraz je wycieli i niemam pojęcia gdzie popłyneły szczupaczk i gdzie ich szukać

; :sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad::sad:

Napisano

no wiesz ja łowie w innym regionie i niebardzo ci moge coś doradzić bo nigdy tam nie byłem ale o tym jeziorku czytałem w gazecie wędkarskiej i faktycznie podobno są tam ryby i to ładne

a to może opowiesz cos o swoich połowach bo tu umnie to tyle ryb jest że jak 10 szczupakó wymiarowych bym zlowil na rok to by był cud :smile:

i wiesz chciałbym pocieszyć ucho że jescze są miejsca gdzie są na prawdze ładne ryby

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.