dobekfooto Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Ja niestety mam ostatnio bardzo mało czasu na smużenie na naszej malutkiej rzeczce ale wczoraj udało mi się wyrwać na godzinkę. Na smużaki klenie reagowały dość niechętnie za to na obrotówkę udało mi się wyciągnąć dwa w okolicach 20cm. Niestety póki co żaden wymiarowy jeszcze mi nie wpadł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Generalnie woda bardzo opadła i tam gdzie jeszcze parę tygodni temu klenie chętnie wychodziły do smużaków, teraz widać dno i każdego utopionego grilla. Ryby gdzieś się wyniosły!!! Przerzuciłem sporo przynęt. Jedynie na ciut głębszej wodzie miałem kilka puknięć. W międzyczasie wyjąłem okonka 22cm (póki co największy na Ślęzy). Już zmierzchało i miałem się już zawijać, kiedy w jednym z ostatnich rzutów, zupełnie od niechcenia, pod prąd czuje tępy opór... jest! Pięknie zagryzł całego 3cm wobka. Długo nie chciał się oderwać od dna i już myślałem, że będzie w końcu 4 z przodu. Powolutku zsunąłem się ze skarpy do wody. Dobrze, że miałem kalosze, choć zanurzyłem się w muł i brakowały chyba 1cm żebym jednego zalał . Miarka pokazała 34cm - no nie chciał mieć więcej Lista: 1. Radek M.------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 2. jaceen--------- 28cm, 28cm, 0 cm 3. dobekfooto --- 0 cm, 0 cm, 0 cm 4. Marienty ----- 35cm, 34cm, 28cm 5. bacyk ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 6. mza ------------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 7. przemass71---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 8. michalvcf ------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 9. haczykforum---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 10. GuCeK --------- 0 cm, 0 cm, 0 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 A ja jak zwykle w rozmiarze 28cm Woda niska i podejść rybę piekielnie trudno. Wypuszczałem smużaki tak daleko, że ich nie mogłem dojrzeć. Jednak ten największy wziął na przytrzymanego przy dnie wobka w rynnie. Przy Piastów jest jednak wyższa woda i to przekłada się na lepsze wyniki u Marientego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Nie poddaję się. Powoli, centymetr po centymetrze poprawiam wynik. Dzisiaj po chwilowym smużeniu założyłem takiego nieestetycznego woblerka, który wzbudza agresję u ryb. Jest sprawdzony i ostatnio ratuje mi skórę. Dzisiaj wydłubał klonka 30cm, którego wpisuję do tabeli. Lista: 1. Radek M.------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 2. jaceen--------- 30cm, 28cm, 28cm 3. dobekfooto --- 0 cm, 0 cm, 0 cm 4. Marienty ----- 35cm, 34cm, 28cm 5. bacyk ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 6. mza ------------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 7. przemass71---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 8. michalvcf ------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 9. haczykforum---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 10. GuCeK --------- 0 cm, 0 cm, 0 cm Słowo do tematu mierzenia i dokumentowania złowionych ryb. Dzisiaj już było dość ciemno by uchwycić miejsce połowu. Nie każdy posiada super sprzęt. A przy mierzeniu nie spinajmy się zbytnio. Zmierzyłem rybkę i miała jakieś 30cm i 3mm. Po zrobieniu zdjęcia oglądam i widzę niecałe 30. Jak będzie komuś brakowało 2mm do pełnego centymetra, to podciągać do góry (pamiętajmy o RAPR). To nie apteka a ryby nie będą cierpiały przy zbyt długiej sesji zdjęciowej. Jeszcze jako ciekawostkę ( może nie dla wszystkich to odkrycie ), ale dzisiaj po kilku dziwnych opukiwaniach woblera, zagryzł go... sandaczyk. Zasady. Wygrywa najdłuższy kleń złowiony metodą spinningową lub muchową. Końcową klasyfikację przy kleniu o takim samym wymiarze wygrywa wymiar kolejnej ryby. Do klasyfikacji bierzemy pod uwagę trzy największe klenie. W przypadku ryb takich samych o zwycięstwie decyduje data złowienia, czyli wcześniejsza data ma pierwszeństwo. Zgłaszamy ryby złowione od progu przy Stadionie Miejskim w górę rzeki. Koniec rywalizacji 6 grudnia. Niejasności będziemy rozstrzygać na forum. W dobrym tonie będzie deklaracja wzięcia udziału w rywalizacji przynajmniej jeden dzień przed złowieniem zgłaszanej ryby. Panowie dopisywać się do listy. Można to zrobić w dowolnym momencie, nawet 5 grudnia i 6 jeszcze wygrać całą imprezę Jest mnóstwo czasu i jeszcze można spokojnie powalczyć o zwycięstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Jeszcze jako ciekawostkę ( może nie dla wszystkich to odkrycie ), ale dzisiaj po kilku dziwnych opukiwaniach woblera, zagryzł go... sandaczyk. Sandaczyk w Ślęzie?! Teraz to jestem dopiero zaskoczony. Jak kiedyś zahaczę karpia za kapotę to padnę trupem z wrażenia Dzisiaj korzystając z chwili wolnego zatrzymałem się na wysokości Parku Klecińskiego, żeby rzucić okiem na wodę. Tam też płytko. Następnym razem zamierzam porzucać powyżej Karkonoskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sez Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 W zeszłym roku znajomy wyciągnął ok. 15 szt sandaczyków ze Ślęzy. A i panowie łowiący stacjonarnie na robaki potwierdzili wyciągnięcie kilku sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Zasady.Wygrywa najdłuższy kleń złowiony metodą spinningową lub muchową. Końcową klasyfikację przy kleniu o takim samym wymiarze wygrywa wymiar kolejnej ryby. Do klasyfikacji bierzemy pod uwagę trzy największe klenie. W przypadku ryb takich samych o zwycięstwie decyduje data złowienia, czyli wcześniejsza data ma pierwszeństwo. Zgłaszamy ryby złowione od progu przy Stadionie Miejskim w górę rzeki. Koniec rywalizacji 6 grudnia. Niejasności będziemy rozstrzygać na forum. W dobrym tonie będzie deklaracja wzięcia udziału w rywalizacji przynajmniej jeden dzień przed złowieniem zgłaszanej ryby. Ciekawa inicjatywa z tym konkursem Dla zwycięzcy klasyfikacji- od haczyk.pl- dorzucam 3 dowolnie wybrane kleniowe woblery Hunter dostępne w naszym sklepiku i miarkę do ryb z naszym logo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Dodatkowa motywacja mile widziana - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemass71 Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Nadal niski stan wody i choć nie mogę narzekać na brak brań, to wyniki mnie na razie niesatysfakcjonują.Na moim odcinku chyba nie ma potworów... Dzisiaj 27,26,24 cm. A może zaczne naciągać lub nadmuchiwać moje zdobycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 panowie chciałem zakomunikować, że jutro też się stawie w wyznaczonym miejscu aby poznać zapalonych maniaków wędkarstwa:) do zobaczenia jutro.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Dzisiejszy zlot forumowiczów haczyk.pl na rzece ŚLĘZIE przebiegł w atmosferze koleżeńskiej rywalizacji o rybę dnia. Był również dla wielu z nas szansą na spotkanie się z kolegami "po kiju" i wymianę swoich dotychczasowych, wędkarskich doświadczeń. Łowiliśmy 9.00 - 12.00. Efektem moich zmagań został ostatkowy PSTRĄG w wymiarze 36 cm - PB Kropek nadal jest do złowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Gratuluję GuCeK! Fajnie było się spotkać i skrzyżować wędki Kilka słów o spotkaniu... http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=266339#266339 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Do następnego jaceen - Widawa to dobra opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Cieszę się, że udało się zorganizować mini zlot . Szkoda, że nie mogłem być z wami w pełnym rynsztunku (znaczy się z wędką ). No ale załapałem się na grupowe zdjęcie (i to z żonką) i upominki za które bardzo dziękuję . Niestety tak jak się można było spodziewać po solidnych popołudniowych opadach chwilowo nie da się łowić. Ślęza przybrała dobre 30-40cm. Porzucałem 40min. dla sportu. Trzeba poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Gratulacje udanego zlotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Spotkanie rewelacja, miło było poznać uczestników wspólnej zabawy. Klenie pozostały na następne wypady, a pomysł kolejnej wyprawy sądzę, że spokojnie do zrealizowania. Gratuluje wymiarowego kropka ! A za gifty bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mza Napisano 6 Września 2014 Share Napisano 6 Września 2014 Siemanko Aby pociągnąć temat zawodów, wrzucam 2 foty kleników (25 i 27 cm). Wynik na chwilę obecną daje mi 3 miejsce he he Cisnąć na ryby chłopaki!! Dzisiaj ryby dopisały bo atakowały jak głupie, niestety tylko te mniejsze. Wyciągnąłem z 10 kleni i 3 okonie (g. 8:00 - 10:00) .... sporo niezaciętych brań i jedna obcinka ulubionego wobka przez szczupłego :/ Foty słabe jakościowo ale przy obecnym stanie tabeli nie miałem się nad czym spinać. 25cm 27cm Lista: 1. Radek M.------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 2. jaceen--------- 30cm, 28cm, 28cm 3. dobekfooto --- 0 cm, 0 cm, 0 cm 4. Marienty ----- 35cm, 34cm, 28cm 5. bacyk ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 6. mza ------------- 25 cm, 27 cm, 0 cm 7. przemass71---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 8. michalvcf ------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 9. haczykforum---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 10. GuCeK --------- 0 cm, 0 cm, 0 cm Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Ja też wyskoczyłem dzisiaj nad rzeczkę. Jednak bez śniadania łowić ciężko. Brań mało. Rybki żadnej nie wyjąłem. Zaliczyłem 2 spady na osę od jaceena . Zaobserwowałem piękne zjawisko. Pod jednym z drzew zwisających nad wodę miała miejsce rójka mrówek. Dziesiątki mrówek spadały w miłosnym amoku do wody. Nie wiem jak ale robiły to cyklicznie co parę minut. Żebyście widzieli co się wtedy w wodzie działo! Gotowało się! Można się zdziwić, że w Ślęzy tyle ryb. Mnóstwo uklei i kleni. Rybek nie interesowały żadne inne przynęty. Najmniejsze robaczki A.Lipińskiego były ignorowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Wracając w południe z Widawy, postanowiłem odwiedzić nasz konkursowy odcinek Ślęzy. Widok, wysokiej, mętnej i lekko śmierdzącej wody mocno mnie zniechęcił i już miałem wracać do auta, jak zobaczyłem jak na pół metra nad wodę wyskakuje piękny tęczak. Nic, pomyślałem, są tęczaki, to może i kleni nie brakuje Założyłem prezent od jaceena i... bingo ! w lekko ponad godzinkę brań ze 30. Maluchów od groma ale trafiły sie i wymiary. Problem w tym, że Małżonka moja szanowna zabrała mi z samochodu metróweczkę, bo w szwedzkim "dyskoncie meblowym" mierzyła jakieś duperele. Efekt taki, że nadal jestem niesklasyfikowany ale nic to, do grudnia na pewno zbliżą się do wymiaru prowadzącego w tabeli Marientego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 do grudnia na pewno zbliżą się do wymiaru prowadzącego w tabeli Marientego Dawać dawać Panowie bo robi się nudno Też zaraz idę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Wyskoczyłem koło 17:00 do parku klecińskiego. Zdążyłem złowić 3 sztuki 20cm+ i muszę powiedzieć, że nie mam szczęścia bo po ok 40 min. tak się rozpadało, że kolejne 40 minut przesiedziałem pod mostem na Karkonoskiej. Lało, że hej! Poziom wody rósł w oczach. 40 minut wcześniej z wlotu na zdjęciu woda ledwo się sączyła a potem kawa z mlekiem i liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Dzisiaj dużo brań. Nawet kilka wymiarowych. Widać osa od jaceena bardzo im odpowiada Dokładam do zestawienia 32cm. 1. Radek M.------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 2. jaceen--------- 30cm, 28cm, 28cm 3. dobekfooto --- 0 cm, 0 cm, 0 cm 4. Marienty ----- 35cm, 34cm, 32cm 5. bacyk ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 6. mza ------------- 27 cm, 25 cm, 0 cm 7. przemass71---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 8. michalvcf ------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 9. haczykforum---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 10. GuCeK --------- 0 cm, 0 cm, 0 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mza Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Siema Dzisiejszy wypad nie zaowocował w klenie ... ignorowały i smużaki i głębiej schodzące woblery czy obrotówki. Wytargałem 2 szczupaki 40 cm i ku mojej uciesze pokusił się 37cm kropek Oczywiście pływa dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmtt Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Nawet w sytuacji gdy połów ryby objętej okresem ochronnym jest przypadkowy należy ją jak najszybciej uwolnić !!! Dotyczy to np. miętolenia ryb w celach fotograficznych, wykładania na podłożu, mierzenia. Kłania się regulamin Amatorskiego Połowu Ryb !!! P.S. Stwierdzenie "pływa dalej" jest co najmniej nie na miejscu. Siema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mza Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Sorry urlop nakielbasil mi w kalendarzu i nigdy nie nastawialem sie na pstragi. Zlowionych ryb nie zabieram nawet poza okresem ochronnym. Admina proszę o usuniecie mojego powyzszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi