jaceen Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Słowo do tematu mierzenia i dokumentowania złowionych ryb.... A przy mierzeniu nie spinajmy się zbytnio. Zmierzyłem rybkę i miała jakieś 30cm i 3mm. Po zrobieniu zdjęcia oglądam i widzę niecałe 30. Jak będzie komuś brakowało 2mm do pełnego centymetra, to podciągać do góry (pamiętajmy o RAPR). To nie apteka a ryby nie będą cierpiały przy zbyt długiej sesji zdjęciowej. Ja mam komfortową sytuację na razie i obserwuję sytuację. Jednak bądźcie czujni, bo nabyłem właśnie travela z firmy Mikado do 15g i nie mogę się doczekać chwili, by go wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mza Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Komfortowa sytuacja tylko do rana, zamierzam ściągnąć rekordowy okaz Ślęzy he he . Ostatnie 2 dni urlopu trzeba słusznie spożytkować ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Wyczekuje okrągły tydzień, dopieszczam sprzęt, obmyślam taktyke, przynęty etc. Wstaje skoro świt, pakuje manele do samochodu. 10 minut i jestem na miejscu ... ale jestem rozczarowany. Woda mocno podniesiona, mętna w kolorze brązu, niosąca ze sobą mnóstwo liści, gałązek i innych dziadostw. Przemierzam kilka miejscówek w nadziei, że jednak może ... ale nie. Brak jakiegokolwiek kontaktu z rybą. Wracam do domu, parze kawe i dochodze do wniosku, że jutro również skoro świt przyatakuje ale odrzańskie sandacze. Być może któryś z forumowych kolegów dysponuje jutro czasem? Czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Witam, nie jesteś jedyny, który dzisiaj zawiódł sie na "naszej" rzece. Byłe od świtu na Widawie z myślą,że jak będe wracał to podjadę w moje miejsca. Widok Widawy podniesionej o 40-50cm dał mi już do myślenia ale myślę, sprawdzę. I... jak Kolega Gucek pomieszałem 30 min kijem w błocie i podarowałem sobie dzisiejszą przygodę. Również myślałem o sandaczowaniu jutrzejszym, więc jak padnie konkretna propozycja to z przyjemnością. A poza błotem pływają w niepozornej Ślęzie bezpańskie koparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Jutro od 7.00 będę na Odrze w okolicach Łan. Bacyk dzwoń 515219221 - omówimy szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtyna51 Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Witam, mam pytanie czy w okolicy świniar taka sama sytuacja z wodą jak pisał kolega bacyk ,warto jechać w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 ja byłem na widawie w okolicy świniar. Woda wysoka ale bez błota, kilka brań kleniowych w dołkach i w zatoczkach w cofniętym nurcie. Nad wodę zawsze warto pojechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtyna51 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Dzięki kolego za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 27 Października 2014 Share Napisano 27 Października 2014 Widok Widawy podniesionej o 40-50cm dał mi już do myślenia Ja przed każdym wypadem na nasze wrocławskie rzeczki korzystam z tych map (zawsze!): http://monitor.pogodynka.pl/hydro/map#/Odra_do_Bobru np. Ślęza potrafi w ciągu krótkiego czasu (jest mocno uregulowana) zaliczyć wszystkie stany od alarmowego do niskiego. http://monitor.pogodynka.pl/hydro/map#/Odra_do_Bobru/151160230 Dopiero kiedy wykres robi się płaski przez min 2 doby opłaca się na wypad nad Ślęzę wziąć też kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Rzeka Ślęza 8.00 - 11.00 Dzisiejszy Kleń 33 cm - mój nowy PB Przerzuciłem sporo przynęt, ale skuteczna dziś była obrotówka nr 1 w kolorze nakrapianej miedzi Branie, hol, fotka i do wody 1. Radek M.------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 2. jaceen--------- 37cm, 30cm, 29cm, 3. dobekfooto --- 0 cm, 0 cm, 0 cm 4. Marienty ----- 35cm, 34cm, 32cm 5. bacyk ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 6. mza ------------- 27 cm, 25 cm, 0 cm 7. przemass71---- 28cm, 27cm, 0 cm 8. michalvcf ------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 9. haczykforum---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 10. GuCeK --------- 33 cm, 26 cm, 0 cm 11. koperGT ------- 34cm, 0cm, 0cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Dobrze, że trzydziestki się trafiają, bo to jest bodziec na następne wyprawy. Mam nadzieję, że 6-7 grudnia uda się Wam znaleźć kilka godzin na spotkanie nad Ślęzą i zakończyć turę z wędką. Może w ostatniej chwili ktoś namiesza w tabeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Gratuluję GuCeK. Ja po kilku ostatnich wypadach bez kontaktu z rybą (również dzisiejszym) zaczynam powoli odpuszczać Ślęzę w tym sezonie. Ciężko się już łowi. Bardzo dużo liści, które zaczepiają się prawie przy każdym rzucie. Co ciekawe, byłem ostatnio 2 razy złowić kilka żywców. Jak podsypałem garść zanęty to podeszły ładne płocie 20-27cm. Niby kiełbi zatrzęsienie a jak chce człowiek złowić kilka to trzeba na to poświęcić 2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Dzięki Marienty. Odwiedziłem dziś odcinek biczowany podczas zlotu. Jedno branie i szczupak 46 cm. Celem wyprawy były oczywiście klenie, którym prezentowane przynęty rozmaitej maści nie zasmakowały. Faktycznie woda niesie ze sobą ogrom liści, które wczepiają się w wabiki. Cóż...jak mawiał klasyk: Nikt nie mówił,że będzie łatwo Jednak sukces odniesiony w ciężkich warunkach smakuje podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Drugi wypad dzisiejszego dnia nad Ślęzę zaowocował pięknym (jak na warunki rzeki) okoniem: miara wskazała 30 cm oraz szczupakiem: Bezcenną przynęta dzisiejszych wypraw okazały się obrotówki nr 2 w srebrze i miedzi. Obydwa egzemplarze odzyskały swą wolność - 11 listopada zobowiązuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Gratulacje ! Fajnie że wróciły do wody - szczególnie w taki dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Liści w wodzie mniej to i ochoty więcej, żeby trochę porzucać. Dzisiaj 3 miarowe kleniki i mały okonek. Największy 30+ na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Kleń 33 cm - mój nowy PBGratuluję!W sobotę ustawiałem osy. Przy okazji trzy kleniki dały się oczarować. Największy w granicach 30-tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaslg Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Od dłuższego już czasu zniechęcał mnie osobiście fakt, iż na moim odcinku występują bardzo duże wahania stanu wody... niemniej jednak daje to możliwość zaobserwowania jak przy niskim stanie rzeki wygląda jej odsłonięte koryto. Łowie w tej rzeczce od 2008 roku, z efektem różnym ale to, co spotkalo mnie w niedzielne popołudnie pozwala myslec optymistycznie o dalszych polowach... Kleń 47cm Szczupak 69cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaslg Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Zdjecia troszke lipnej jakosci, ale sa. Bez miary i bez wczesniejszego zgloszenia widze Ze szans na liste w ligowym zestawieniu nie mam, Ale do 6 grudnia czasu troszke jeszcze zostalo. Oficjalnie czy troche mniej oficjalnie zglaszam Chec wziecia udzialu w lidze, nadmieniajac Iz zaje...biscie mnie ten pomysl sie podoBA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 No to witaj lukaslg w naszej rywalizacji! Dopisz się do listy. Szkoda, że nie zrobiłeś tego wcześniej bo byłbyś liderem. Gratuluję rybek! Na jakim odcinku łowisz? Żeby nie było kontrowersji... jeśli ktoś złowi teraz rybkę na pierwsze miejsce to prośba taka, żeby po zdjęciu nie było wątpliwości Ciepły mamy ten listopad więc do boju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 zglaszamChec wziecia udzialu w lidze Witaj w nieoficjalnej lidze Cytat: Zasady.Wygrywa najdłuższy kleń złowiony metodą spinningową lub muchową. Końcową klasyfikację przy kleniu o takim samym wymiarze wygrywa wymiar kolejnej ryby. Do klasyfikacji bierzemy pod uwagę trzy największe klenie. W przypadku ryb takich samych o zwycięstwie decyduje data złowienia, czyli wcześniejsza data ma pierwszeństwo. Zgłaszamy ryby złowione od progu przy Stadionie Miejskim w górę rzeki. Koniec rywalizacji 6 grudnia. Niejasności będziemy rozstrzygać na forum. W dobrym tonie będzie deklaracja wzięcia udziału w rywalizacji przynajmniej jeden dzień przed złowieniem zgłaszanej ryby. _________________ 1. Radek M.------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 2. jaceen--------- 37cm, 30cm, 29cm, 3. dobekfooto --- 0 cm, 0 cm, 0 cm 4. Marienty ----- 35cm, 34cm, 32cm 5. bacyk ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 6. mza ------------- 27 cm, 25 cm, 0 cm 7. przemass71---- 28cm, 27cm, 0 cm 8. michalvcf ------- 0 cm, 0 cm, 0 cm 9. haczykforum---- 0 cm, 0 cm, 0 cm 10. GuCeK --------- 33 cm, 26 cm, 0 cm 11. koperGT ------- 34cm, 0cm, 0cm 12. lukaslg ---------- 0 cm, 0 cm, 0 cm Zaznaczyłem zgłoszone trzy największe klenie. Do 6 grudnia sporo czasu, to szanse są na czołówkę. Sami sprawdzajmy, czy po kolejnym wklejaniu wyników nie wkradł się błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaslg Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Cisza, jak narazie bez kontaktu z rybą. Woda idealna Bez lisci prawie , w miare czysta, stan w normie, Stały od tygodnia, nurt leniwy, a ryby nie widać Moze cos niesob przyniesie. Połamania kiji, byle nie z nerwów i piszcie Panowie Jak na waszych odcinkach rzeki udał sie połów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Jutro wraz z porankiem wyruszam po Klenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Byłem dzisiaj 2godz. (15-17) Jedno branie szczupaczka około 40-tki, na 4cm okonka swojej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Dzisiaj zapuściłem się na 3 godzinki w rewiry Gucka. Chyba mnie wyczuł bo mieliśmy okazję zamienić kilka zdań . Przeszedłem od mostu w miejscowości Ślęza do autostrady. Uwiesił się klenik 27cm. Panowie nie poddawać się! Jeszcze można coś wydłubać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi