Ventus Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Oficjalnych zarybień trocią nie było na Ślęzy. Z Odry nie wpłynie bo elektrownia na Pilczycach. W górnych źródłach rzeki bywają małe pstrągi. Jak dorosną mogą spłynąć za pokarmem, wniosek chyba oczywisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroslav Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Pomacham i ja! 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gapcio111 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Witam, w tym roku się nie udało zapunktować, gratuluję wszystkim rybek i dobrej zabawy. Nowy rok niesie nowe nadzieje, więc się dopisuję 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 P.S. Mamy Ligę Ślęzy, mamy Ligę Bystrzycy, to może liga Widawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tollos Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Dopisuję się i ja 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarzyk1 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 No ależ oczywiście 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bojder Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Witam, ja również chętnie się dopiszę 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Tylko kto odróżni osiadłą troć od stacjonarnego pstrąga z tym jest problem, a i wymiar ochronny jest różny A jak zacznie się dogłębne badanie to "pacjent" może nie przeżyć Przychylam się ku opinii Ventusa. Nie chodzi o to by na wyprawy wędkarskie zabierać atlas ichtiologiczny i debatować nad zaszeregowaniem zdobyczy: pstrąg czy troć ? Tak, tak wiem... Dlatego proponuje potraktować je jak pstrąga - i tak rywalizujemy na żywej rybie, nikt z nas na oko ich raczej nie odróżni, a jeden z naszych kolegów nie wpisał sobie wiosną fajnych punktów, bo ktoś zasugerował że to troć... Jak dopiszemy do gatunków troć na zasadach pstrąga to nie będzie wątpliwości. Peekol, masz moje poparcie. Uważam, że to zdrowo-rozsądkowe rozstrzygnięcie kwestii. Tak więc postanowione - obydwa gatunki klasyfikujemy jako pstrąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 No i pięknie lista się zapełnia wszystkie wątpliwości są rozwiane to mi się podoba zawszę bez problemów jaka zgrana ekipa. No Byle do Stycznia ! A propos Stycznia jakaś imprezka na rozpoczęcie sezonu nie koniecznie nad woda piwo w knajpie ???? Kto się pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 No i pięknie lista się zapełnia wszystkie wątpliwości są rozwiane to mi się podoba zawszę bez problemów jaka zgrana ekipa. No Byle do Stycznia ! A propos Stycznia jakaś imprezka na rozpoczęcie sezonu nie koniecznie nad woda piwo w knajpie ???? Kto się pisze Pogadamy w niedziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 No to i ja się dopisze do listy na udział w lidze 2016 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder 21. Rado (Odys80) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Tak więc postanowione - obydwa gatunki klasyfikujemy jako pstrąga. No i fajnie! A propos Stycznia jakaś imprezka na rozpoczęcie sezonu nie koniecznie nad woda piwo w knajpie ???? Kto się pisze Pogadamy w niedziele A nie muchującym też dacie znać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 peekol, przy okazji wywijania sznurem posłucham propozycji kolegów. Wszystkie co do joty przedstawimy na forum aby każdy z Ligowiczów mógł się do nich odnieść lub zaproponować swój termin Zdanie każdego z nas jest równie wartościowe PS. Może i Ty chcesz posmakować muszkarstwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Świniami nie jesteśmy ale tylko spróbuj... resztę zrobi natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Bardziej żartem to napisałem Co do muszkarstwa, to chodzi mi to jakoś tam po głowie - Jaceen mnie namawia delikatnie za każdym razem jak się widzimy Ale mało czasu na wędkowanie, a muchówka jest bardzo techniczna - wymaga wiele czasu... Najczęściej łowie po ciemku, no a nocą sznurem i tak nie połowię... Więc na razie się bronię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Na forum FORS-a znalazłem fajną dyskusję cyt : "Zamierzam łowić pstrągi, nie wiem co mam wybrać...Jak myślicie co się lepiej sprawdzi, spinning czy muchówka?" I odpowiedź innego forumowicza : "Moja rada, biegaj ze spinem bo jak muchówkę weźmiesz w łapki to już tam zostanie na wieki. :grin:" I to wszystko o muchowaniu i nie tylko chodzi o łowienie pstrągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 no a nocą sznurem i tak nie połowię... Nie mów nigdy, nigdy:)Ja już dwa nocne, sandaczowe skubnięcia zaliczyłem. I to na pierwsze własne, nazwijmy je streamery Miałem obawy, że chętni mocno się wykruszą. Teraz, to chyba będą prawdziwi twardziele odwiedzać Ślęzę. Kilka dni i tyle zgłoszeń! Może Ligę Bystrzycy jeszcze łykniemy? W czwartek sprawdziłem, czy kleniska siedzą w swoich zimowych kryjówkach. Jakie kabany się pokazywały, to nie uwierzycie:) Miałem jedną rybę na żuka-smużaka, ale spadła. Jeszcze były trzy strzały i niestety na zero. Najprawdziwszy dowód, że są konkrety, to w jednym miejscu, były ślady skórowania porządnej ryby. Chyba jeszcze spróbuję je podejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mza Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 peekol, muchówka wymaga trochę czasu ale nie ma z tym takiej tragedii, wszystko przychodzi naturalnie. Już na 2gim wypadzie na Ślęzę wyciągałem okonki i kleniki. Zamote mam tylko przy większym wietrze. Ps. wrażenia z holu wynagrodzą ci cierpliwość Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 peekol będziemy sznurować po ciemku i to w mieście co ty na to?? alleeee my świnie jesteśmy chcemy go na ciemną stronę mocy przeciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Hehe, kusisz Booryss Może kiedyś spróbuję... Wpadła mi w oko jakiś czas temu tenkara - japońska metoda - podobno znacznie łatwiejszy start w muszkarstwo. Ale sprzęt droższy i możliwości łowienia ograniczone, dałem sobie spokój na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Muszę wkroczyć do akcji Moja rada! Połów troche jeszcze na smużaki i możesz przejść na muchę naciesz się jeszcze tym co Ci nie dane było w 2015roku To kiedy to piwko w knajpie omówimy LŚ i LDB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Piwko w Targowej? Atmosfera była ok. Ale ja bym optował w nowym roku, jak będzie jakaś niemoc wędkarska. Skrajne temperatury, totalnie niesprzyjające warunki. Może karta będzie jeszcze nieopłacona? Teraz czas napięty;) przedświąteczny. Ciągle słyszę "okna nie umyte"! A tam klenie żerują na Ślęzie _______________________ Zapisy do ligi. Liga Ślęzy/4 01.01.2016-30.04.2016 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder 21. Rado (Odys80) Zasady Ligi Ślęzy 2016/4 - Bierzemy pod uwagę sumę długości trzech największych ryb złowionych metodą spinningową, lub muchową. - Ryby które będą brane pod uwagę to: kleń, jaź, okoń, pstrąg i szczupak. - Rywalizacja na żywej rybie. - Wędkujemy zgodnie z zasadami RAPR. - Zgłaszamy ryby złowione na odcinku Stadion Miejski/próg wodny – w górę rzeki. - Wiarygodną informacją, będzie fotografia, która potwierdzi nasze wyniki. - Wątpliwości rozstrzygamy na forum. Ostateczny werdykt w sprawach LŚ podejmuje Arbiter Ligi. Zwyczajowo będzie na liście z nr 1. - W dobrym tonie, będzie oznajmić swój udział przynajmniej dzień wcześniej, przed zgłoszeniem/złowieniem ryb. *Punktacja. Każda z wymienionych ryb, to: 1cm = 1pkt Odstępstwo, tylko w przypadku szczupaka, który na starcie (za wymiar) dostaje 25pkt, a za każdy dodatkowy centymetr ponad wymiar + 1 punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_lca Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Ja też łowię w lidze w 2016 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder 21. Rado (Odys80) 22. Marcin_Lca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 22 uczestników, aż miło patrzeć Ja dzisiaj miałem inne plany, ale szybko się zmieniły. Na korzyść naszej rzeczki. Byłem sprawdzić, czy nadal keitechy są lubiane przez rybki. Okonie szaleją na ich punkcie. Kilkanaście sztuk wyskoczyło na brzeg. I musiałem zwiewać z miejscówki, bo zjawił się pan nie koniecznie na ryby, a raczej po Okonie biły w gumy nawet po obcince ogona w niej. Warunek był jeden guma miała być w tym kolorze jakie sobie upodobały Kolor w wyżej poście widoczny dla ciekawskich Żal mi trochę, że kontaktu z kleniem nie miałem. Bywa i tak czasem. Nie zawsze jest kolorowo. Miejsca powyżej okonio dajne A ten jeden z większych: ...."każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma..." to był chyba trening, bo tak prze dwie godziny ganiali tam i z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Płatek88 Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Witam;) Jacolan ten keitech to ten 2 cale czerwony??? Jutro jak pogoda pozwoli to wybiorę się nad Ślęzę za okoniami;) Pzdr;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPu88 Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Brawo Jacolan! Jak zawsze fajna relacja. Nie zwiewało Cię nad wodą? Co do tego Pana z wózkiem i koniem to mi się zdaje, że ich po prostu nawigacja źle poprowadziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi