jacolan Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Witam;)Jacolan ten keitech to ten 2 cale czerwony??? Jutro jak pogoda pozwoli to wybiorę się nad Ślęzę za okoniami;) Pzdr;) tak cały czas zażerają nr 2 i ten sam kolor, ale w innych miejscach rzeki może być całkiem inaczej, weź to pod uwagę Brawo Jacolan!Jak zawsze fajna relacja. Nie zwiewało Cię nad wodą? Co do tego Pana z wózkiem i koniem to mi się zdaje, że ich po prostu nawigacja źle poprowadziła Warunki się pogarszały w trakcie wypadu i miałem problemy z trafieniem w korytko rzeczki ale fajny był wypad, bo znalazłem ciekawe nowe miejsca. Przy wyższej wodzie mam nadzieję, że nie tylko tam będą stały okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Cześć. W wyniku rozmów, jakie pojawiły się w temacie ryb, które będą punktowane postanowiono: Zasady Ligi Ślęzy 2016/4 - Bierzemy pod uwagę sumę długości trzech największych ryb złowionych metodą spinningową, lub muchową. - Ryby które będą brane pod uwagę to: kleń, jaź, okoń, pstrąg potokowy, troć i szczupak. - Rywalizacja na żywej rybie. - Wędkujemy zgodnie z zasadami RAPR. - Zgłaszamy ryby złowione na odcinku Stadion Miejski/próg wodny – w górę rzeki. - Wiarygodną informacją, będzie fotografia, która potwierdzi nasze wyniki. - Wątpliwości rozstrzygamy na forum. Ostateczny werdykt w sprawach LŚ podejmuje Arbiter Ligi. Zwyczajowo będzie na liście z nr 1. - W dobrym tonie, będzie oznajmić swój udział przynajmniej dzień wcześniej, przed zgłoszeniem/złowieniem ryb. *Punktacja. Każda z wymienionych ryb, to: 1cm = 1pkt Odstępstwo, tylko w przypadku szczupaka, który na starcie (za wymiar) dostaje 25pkt, a za każdy dodatkowy centymetr ponad wymiar + 1 punkt. Jeszcze raz przypomnę, łowimy zgodnie z RAPR http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/rapr_2016_tekst_jednolity_.pdf a wątpliwości rozstrzygamy na forum ligi. Jak można zauważyć mamy sześć ryb, którymi będziemy punktować. To rozwiązanie powinno zadowolić wszystkich, co w trakcie trwania ligi dopominali się o nowe. Dwie ryby, to gatunek, który robi trochę szumu wśród wrocławskich wędkarzy. Złowienie którejś z nich, podnosi prestiż rywalizacji i zainteresowanie rzeką. A wiemy, że brzany też się pojawiają. Jednak z tą rybą jeszcze poczekamy. Osobiście, rok temu na woblera złowiłem sandaczyka. Ktoś miał jeszcze, coś ciekawego na kiju? O sumie też słyszałem;) PS Podczas ustalania „nowego”, nie było Marientego (pozdrawiam Cię Mariusz:). W tym przypadku i tak przypuszczalny sprzeciw przepadłby. Trzy głosy przeciw jednemu;) Mam nadzieję, że podzieli nasze zdanie i od stycznia ruszamy z rywalizacją. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 PS Podczas ustalania „nowego”, nie było Marientego (pozdrawiam Cię Mariusz:). W tym przypadku i tak przypuszczalny sprzeciw przepadłby. Trzy głosy przeciw jednemu;) Mam nadzieję, że podzieli nasze zdanie i od stycznia ruszamy z rywalizacją. pzdr. Podzielam wasze zdanie. Dla mnie LŚ ma przede wszystkim charakter koleżeńskiej rywalizacji. Jeśli uelastycznienie zasad ma zachęcić kogoś do bywania nad wodą to dlaczego nie! Oczywiście wszystko w granicach RAPR. Bardzo cieszy mnie frekwencja w nowej edycji LŚ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPu88 Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Cześć! Właśnie wróciłem z nad naszej rzeczki. Wrażenia takie: Okonie biorą jak trzeba a pogoda przepiękna:) Klenia nie spotkałem Łowiłem dzisiaj na KiTechy w kolorze... marchewki.. chyba, taki ani to czerwony ani to pomarańczowy(z brokatem) i sprawdzały się bardzo fajnie Do woblerków i do obrotówek wyjść nie było. Jak macie chwilę to startujcie na Ślęzę bo to być może ostatnie takie dni ciepełka:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Klenie są i czują się świetnie:) Do stopki kołowrotka jest 30centów;) Przynęta-woblerek od maro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPu88 Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 Hahaha to mnie Jacku poprawiłeś Gratuluje klenia! Widze, że już po ciemku łowiłeś. Ja wyszedłem o 11 do 14 chyba to same okonki sie meldowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 26 Grudnia 2015 Share Napisano 26 Grudnia 2015 26.12.2016r godz. 14:00-16:00 Jeszcze mało wiem o wędkarstwie. Trzeba łamać schematy i cieszyć się z każdej wolnej chwili nad wodą Zacząłem machać chruścikiem od Ventusa. Długo nie czekałem na efekty. Kilka wyjść i w końcu wędeczka zaczęła pulsować. Kilka maluszków udało się zapiąć i strata muchy na tataraku. Czy to na pewno grudzień? Tak zwana pupa chruścika (made in Ventus:) Na koniec uwiązałem swojego chrusta, a co:) I skończyło się na największym kleniu wyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 W akcie desperacji kolejny raz odwiedziłem rzeczkę. Maraton wędkarski rozpocząłem dzisiaj od Bystrzycy. I tam niestety się nie udało. A, że deficyt u mnie był kleniowy ostatnio, więc szybko się przemieściłem na Ślęzę Bo ona jak wierna żona oddaje to co najlepsze Nad rzeczką spotykam kolegę z "LŚ" i razem idziemy w górę rzeki. Pozdrawiam przy okazji Założyłem keitecha rzut od ogona i w trakcie rozmowy czuję uderzenie ale nie trafione. Powtarzam rzut strzał i na brzegu ląduje ładny 30+ Uff w końcu! Potem pognałem jeszcze w górę, bo czas mi się kończył. Widziałem kluski ale nie udało się zapiąć. To chyba już moja ostatnia ryba w tym roku I tak korzystając z okazji życzę wszystkim uczestnikom "LŚ", ale też i innym wędkarzom spełnienia swoich marzeń i celów wędkarskich w nadchodzącym 2016 roku. Wielu ryb na kijach i trudnych holów zakończonych sukcesem i nowych PB! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Jacolan widze że wychodziłeś kluska no to co koniec roku udany płać karte i pierwszego nad wode ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klausik Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Witam w Nowym Roku! Dopisuje się i JA! 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder 21. Rado (Odys80) 22. Marcin_Lca 23. Klausik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Witam w Nowym Roku!Dopisuje się i JA! Witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewy1106 Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Why not ? 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder 21. Rado (Odys80) 22. Marcin_Lca 23. Klausik 24. Lewy1106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Czas na moje podsumowanie sezonu 2015. W 2015 nad Ślęzę ze spinningiem wybrałem się 34 razy. Dokładnie 6 razy mniej niż w 2014 ale za to chodziłem przez cały rok. Zdecydowanie zniechęciło mnie w pewnym momencie to ryżowisko. Mam nadzieję, że w przyszłym roku nasza rzeczka tak nie zarośnie. Co do przynęt to nie wyklarowała mi się żadna prawidłowość. Najwięcej rybek złowiłem na smużaki - hegemon hrabi (często ten z żółtym spodem) i chrabąszcze nurkujące A.Lipińskiego. Największe 2 rybki złowiłem na pixela A.L 3cm. Zauważyłem, że kilka osób z forum ma dobre wyniki na gumki - keitechy więc w tym roku ja też zamierzam zaopatrzyć się w kilka sztuk. Niestety planu co do Ślęzy na 2015 nie udało się wykonać więc w dalszym ciągu pozostaje aktualny czyli kleń 40+ i 50+. Panowie ! Połamania i do zobaczenia nad wodą! PS Dzisiaj godzinny spacerek z żoną i pieskiem. Rzeczka od wczoraj zamarzła na całym moim odcinku. Mam nadzieje, że wymrozi całe to zielsko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Zima nad Ślęzą w pełni. Rzeka zamknęła przed nami swoje drzwi i nie dopuszcza do wnętrza, ale w końcu musi przyjść odwilż A wtedy my z wędkami A jak na razie parę moich historycznych fotek naszej coraz bardziej docenianej rzeki Ujście Kasiny do Ślęzy styczeń 2004 Rok później również w styczniu lecz tym razem bez śniegu W lipcu 2009 roku nie mogłem zrobić podobnego zdjęcia rzeczka nie wpuściła mnie do środka I sama wyglądała jak Ślęza We wrześniu 2013 woda pokazała swoją moc Rzeka Ślęza 2004 rok jeszcze drzewa rosną na wałach Wiosenny przybór wody nie był taki straszny marzec 2004 We wrześniu 2013 roku przyszła woda powodziowa I nie było mowy o brodzeniu Rok 2015 fotek nie wstawiam - ryżowisko pamiętamy wszyscy Może za parę lat ktoś wstawi i podpisze, że na Ślęzy bywała i niska woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Świetny przegląd lat poprzednich ja nie znałem wcześniej wody od tej strony(wysokich stanów). Jak widać rzeka potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Były takue lata że koło pętli 17 wlewała się do parku ale fotek nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 A jak na razie parę moich historycznych fotek naszej coraz bardziej docenianej rzeki Świetne zdjęcia! Z przyjemnością się ogląda taki przegląd dziejów rzeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Można powiedzieć, że otwarcie ligi dokonało się oficjalnie. To znaczy, zgłaszam pierwszą rybkę do punktacji. Spróbowałem sił i poleciały do wody Red Tagi. Na trzech wyprawach zlokalizowałem kilka stanowisk i dzisiaj jedno z nich odwiedziłem. Dwa brania i jedno z sukcesem. Przynęta Red Tag z czerwonym chwościkiem na haku chyba nr 10, Przeszedłem dłuższy odcinek, aby sprawdzić, jak się ma ryżowisko;) I wspomniana zdobycz. 1. Gucek 2. Jacolan 3. Płatek88. 4. Marienty 5. peekol 6. Ventus 7. DAZ 8. Rumbler 9. Carloss83 10. jaceen..............m32+0+0=32 11. mefis_7 12. andrutone 13. PPu88 14. Booryss 15. bacyk 16.jaroslav 17. gapcio111 18. Tollos 19. Wędkarzyk1 20. Bojder 21. Rado (Odys80) 22. Marcin_Lca 23. Klausik 24. Lewy1106 Zasady Ligi Ślęzy 2016/4 - Bierzemy pod uwagę sumę długości trzech największych ryb złowionych metodą spinningową, lub muchową. - Ryby które będą brane pod uwagę to: kleń, jaź, okoń, pstrąg i szczupak. - Rywalizacja na żywej rybie. - Wędkujemy zgodnie z zasadami RAPR. - Zgłaszamy ryby złowione na odcinku Stadion Miejski/próg wodny – w górę rzeki. - Wiarygodną informacją, będzie fotografia, która potwierdzi nasze wyniki. - Wątpliwości rozstrzygamy na forum. Ostateczny werdykt w sprawach LŚ podejmuje Arbiter Ligi. Zwyczajowo będzie na liście z nr 1. - W dobrym tonie, będzie oznajmić swój udział przynajmniej dzień wcześniej, przed zgłoszeniem/złowieniem ryb. *Punktacja. Każda z wymienionych ryb, to: 1cm = 1pkt Odstępstwo, tylko w przypadku szczupaka, który na starcie (za wymiar) dostaje 25pkt, a za każdy dodatkowy centymetr ponad wymiar + 1 punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Świetnie, gratulacje Jacku! PS. Ale żeby tak na muchę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Gratuluje Jacku rybki jak i odwagi Ja może w lutym dopiero ruszę jak się trochę ociepli. A ryżowisko ma się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Gratulacje Jacku, widziałem Cię dzisiaj jak przelatywałem autem i czułem pismo nosem, że pewnie coś ustrzelisz. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Ehhh ten to uparty jest Gratulacje Jacku Pierwsza rybkę już mamy teraz się posypie zgloszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Teraz, to dwa tygodnie powiszę na tablicy, bo mrozy zapowiadają i nie zdążycie dorzucić do tabeli Chyba, że kogoś rozjuszyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Graty jaceen! Trudne warunki dzisiaj były. Ja również próbowałem swoich sił. U mnie wyglądało to tak: Mimo wysiłku nic. Śnieg skrzypiał pod nogami co mnie trochę irytowało. Zmiana brzegu rzeki: i zaczęło sypać już całkiem dobrze mimo starań dalej na zero Postanowiłem pojechać w górę rzeki na moje bankowe miejsca, które mnie rzadko zawodziły A tam: I tak zakończyłem pierwszy(trudny) wypad w nowym roku. Teraz panowie ruszamy do boju ,bo jaceena będzie pewnie trudno gonić. Pozdrawiam! I jeszcze raz graty jaceen!!! W takich warunkach. No,no.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 I już podniósł wszystkim ciśnienie Zrobić Mu zakaz chodzenia z muchówką. Jest zima jest lód niech chodzi z podlodówką Jacku będziesz miał na sumieniu tych wszystkich przeziębionych którzy pójdą nad wodę Cię gonić, a idą znowu mrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi