bonk Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 W 20 min. nakłusowali, sprytnie się maskując uciekli z łódką i całym dobytkiem, coraz sprawniejsi ci kłusole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Uwaga na ogromnego suma na PIII od strony parowozowni, bo robi tam ogromne spustoszenie w wodzie, kilka osób już się na nim przewiozło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonk Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 To najświętsza prawda, nawet zrobiłem fotę jak jednego ten sóm olbżym wciongał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Ten to ma zawsze swój świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Dzisiaj z rana było zimnawo na PII, biało od szronu. Trafił się jeden szczupak 65cm. pływa dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupaczysko Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 To ja Wam opowiem co nieco filmowo o PIV Postaram się nieco przybliżyć jej łowiska od strony zachodniej. Materiał do filmu zebrałem w połowie września 2014. Film pokazuje ukształtowanie dna, roślinność, typowy rybostan i jego zwyczaje w tych rejonach akwenu. Fajna obserwacja jak na nasze wody śródlądowe jest w 2:43 Ten okoń płynący pod brzuchem dużego karpia prawdopodobnie żywi się 'czyszcząc' go z rybich pijawek. Takie do tej pory udało mi się zaobserwować tylko w ciepłym morzu i baaardzo dużych morskich rybach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiQ Napisano 14 Marca 2015 Share Napisano 14 Marca 2015 Rozpoczął już ktoś sezon na Kuźnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-es Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Byłem dzisiaj na PIV i nikogo z wędką nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiQ Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Też wczoraj byłem na niedzielnym spacerze, od strony plaży, wędkarzy nie było, a kusi jechać, oj kusi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak79 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 to jedz na co się oglądasz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Wczoraj wędkowałem spławikówka na PIII rezultatu mizerne, brały tylko malutkie płotki w przedziale od 10 do 15cm. Pokręciłem się trochę z echosondą oj lichawo to wygląda woda chyba jeszcze za zimna ryby są lecz w dołkach oddalonych od brzegu o jakieś 200m. oczywiście mam tu na uwadze te większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienio Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Mam pytanie. Czy można wedkowac na Pogorii 4 na którejkolwiek z wysp??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Zakaz połowu z wysp z wyjątkiem wysp posiadających stałe połączenie z lądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michu1234 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Zakaz połowu z wysp z wyjątkiem wysp posiadających stałe połączenie z lądem. Tutaj piszą tak, więc jak to się ma do ograniczeń w zezwoleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Dzisiaj od strony lokomotywowni na PIII leżał sum około 90cm. tydzień temu go tam nie było. Drapieżnik na tym zbiorniku bardzo licho bierze wręcz znikomo w tamtym roku było o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Brak słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 2 Grudnia 2015 Share Napisano 2 Grudnia 2015 Zmiany w regulaminie od 2016r. obejmą możliwość wędkowania ze środków pływających na zbiorniku Kuźnica Warężyńska(Pogoria IV). http://www.pzw.org.pl/katowice/cms/2627/____zasady_wedkowania_w_okregu_katowice_w_2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Witam. Bedzie wolno łowić z środków pływających to już jest po zbiorniku,będzie to samo co z Przeczycami I Porajem. Do 2015 była tam masakra a teraz to juz szkoda słów 2 sezony i po rybie.Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingu Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 To że udostępniono środki pływające nie spowoduje wyłowienia rybostanu... najwięcej ryby kradną ci, co biwakują tygodniami nad brzegiem i walą do wora co się nawinie. Spójrzcie ile tego jest na Przeczycach. na szczęście Pogoria IV jest trudno dostępna z brzegu i nie me stanic wędkarskich, z których każdy za parę złotych bierze łódkę na cały dzień. na P4 będą łowili tylko ci, co ma ją własne środki pływające. A nawet z tym będzie problem, bo brakuje miejsc do legalnego zwodowania łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Kingu ja jestem często na Pogori 4 i słyszę i widzę co tam się dzieje,rozmawiam często z PSR czy Policjantami oczywiście przy kontroli. Pogoria jest trudna do zwodowania, ja nie widzę żadnego problemu ja tam zwodować,a już nie mowie o pontonie tylko zobaczysz ile będzie wypadków poprzez szalejące tam skutery i łodzie z silnikami spalinowymi. Teraz PSR czy SSR mogła w jakiś sposób skontrolować wędkarza i ilość złapanych ryb,w przypadku łodzi jest to w 100% nie realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingu Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Skuterami już szaleją w wakacje (terenówką z napędem 4x4 wszędzie podjedziesz). Jeżeli chodzi o kontrole PSR na wodize, to w czym problem ?? Ja w tym roku miałem 2 razy kontrole na łodzi na Pogorii 1. Podjechanie samochodem z łódką do wody grozi wysokim mandatem (chociażby od policji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopiusz Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Ktoś się wybrał już na którąś Pogorię z wędką? Ja chyba od początku marca rozpocznę sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Strzeżona plaża, przystań, rybaczówka. Pogoria IV może się stać perełką rekreacyjną regionuStrzeżona plaża, przystań wodna, ośrodek wędkarski, trasy dla rolkarzy i spacerowiczów. Tak mogą wyglądać tereny wokół Kuźnicy Warężyńskiej, zwanej Pogorią IV. Tuż przed sezonem letnim debatują na ten temat samorządowcy i Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach.- Co roku w wodach Pogorii IV dochodzi do wielu tragedii. Ludzie korzystają ze zbiornika nie zwracając uwagi, że kąpiel jest tutaj zabroniona. Tereny upodobali sobie też wielbiciele sportów ekstremalnych. Zastanawialiśmy się wspólnie z RZGW, w jaki sposób przed nadchodzącym latem zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom. Uznaliśmy, że najlepszym wyjściem będzie powrót do dyskusji, jak wykorzystać rekreacyjny potencjał tego pięknego zbiornika - mówi Marek Kopczacki, rzecznik prasowy starostwa powiatowego w Będzinie.Siewierz podchodzi do tematu sceptycznieDo rozmów zaproszono władze Dąbrowy Górniczej, gminy Siewierz, a także przedstawicieli związków wędkarskich i reprezentantów środowiska żeglarskiego.Jak podkreślali przedstawiciele RZGW, zgodnie z obowiązującymi przepisami każdemu przysługuje prawo do korzystania ze zbiorników wodnych, a podstawowym przeznaczeniem Kuźnicy Warężyńskiej jest zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpowodziowego w regionie. Przy zagwarantowaniu odpowiednich warunków, RZGW nie widzi przeciwwskazań, by wody Pogorii IV wykorzystywać także do celów rekreacyjnych i turystycznych.Kilka lat temu władze gminy Siewierz miały projekt zagospodarowania terenu zbiornika od strony Wojkowic Kościelnych, gdzie znajduje się piaszczysta plaża. Przy wsparciu środków unijnych miał tam powstać hotel i nowoczesny kompleks rekreacyjny. Z planów nic nie wyszło, bo RZGW obawiała się, że przy takim rozmachu inwestycji, nikt nie będzie w stanie zabezpieczyć podstawowej funkcji Kuźnicy Warężyńskiej.Dziś Siewierz sceptycznie podchodzi do nowych propozycji RZW i powiatu będzińskiego, które proponują, aby w Wojkowicach Kościelnych utworzyć strzeżone kąpielisko. - Trudno jest organizować i zabezpieczać wypoczynek na nie swoim terenie. Do planów sprzed kilku lat już też raczej nie powrócimy. Dziś pozyskanie środków zewnętrznych na taką inwestycję nie jest możliwe. Jednak w rozmowach z RZGW uczestniczymy i uczestniczyć będziemy - zapewnia Marcin Machura z Urzędu miasta i gminy Siewierz.Rybaczówka, przystań, strefy cieszy nad Pogorią IVWśród pomysłów, które przedstawiło RZGW znajduje się rybaczówka, przystań wodna, ale i strefy ciszy, po których nie mogliby się poruszać np. właściciele motorówek. Jak przekonuje RGZW w ten sposób chronione byłoby nie tylko bezpieczeństwo przyrodnicze, ale i pływacy.- Dyrektor RZGW od momentu powstania zbiornika Kuźnica Warężyńska jest przychylny współpracy z władzami gmin, na terenie których administracyjnie zlokalizowany jest zbiornik. Poza naszymi kompetencjami znajduje się jednak organizowanie kąpielisk czy miejsc wyznaczonych do kąpieli - przypomina Linda Hofman, rzeczniczka RZGW.- Trwają procedury podziału geodezyjnego nieruchomości, znajdujących się wokół zbiornika i wiele wskazuje, że gminy z myślą o bezpieczeństwie mieszkańców i turystów skorzystają z naszych propozycji - dodaje rzeczniczka. http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/1,93867,19792343,strzezona-plaza-przystan-rybaczowka-pogoria-iv-moze-sie-stac.html#ixzz43O4BAarb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek82 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Kompletna porażka, będzie biznes, piknikowo, bydło, syf, nie było zadbane i nie będzie, nadzieja w tym że całej ryby jeszcze nie wykłusowali i nie wykłusują sieciami i z łodzi. Miejmy też nadzieje że PZW nie zacznie robić ich tzw "odłowów kontrolnych" bo rybostan się posypie. Narazie jest całkiem nieźle. To duży zbiornik, to zawsze trochę ryby się uchowa i z czasem będzie cieszyć, ale jakość wody będzie już tylko spadać. Byłem w tym roku dwa razy od Kuźnicy, narazie bez efektów. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Maciek,masz w 100% racje.Był syf,jest,i bedzie. To co sie tam dzieje z roku na rok to jakies wielkie nieporozumienie i porażka.Policja w sezonie nic nie robi,tylko wedkarza na brzegu kontroluje,a jak łowią z wyspy to tam tego nie widzą :).Juz nie wspomne teraz o wędkowaniu z łodzi od tego roku. Nie raz widziałem jak starszy dosciu na skuterze zapie....a 20 czy 30 metrów od brzegu i co wedkarz wtedy może mu zrobić, WIELKIE NIC, Samochodami jeżdżą po scieżce rowerowej i co? WIELKIE NIC.Tak ja piszesz Maciek,zaczna sie niby odłowy,część siatami wyciągną,a reszta pojdzie z łodzi i po rybie. Tam jest wielki błąd ze pozwolili plywać z silnikami spalinowymi i nie ma cześci zbiornika,tz;Strefy ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi