Gość Patryk32 Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Pomóżcie "młodszemu koledze";) Jaki rozmiar haczyka dobrac do kulek o średnicy 10mm - 14mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 W zależności od producentów i modeli bywa z tą rozmiarówką różnie, ale tak nr 6, dasz nr 4 też się nic nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Witam, Ostatnio zrobiłem kulki proteinowe wg następującego przepisu: - 200g mąki kukurydzianej, - 250g mąki sojowej, - 200g kaszy manny, - 100g prażonych i zmielonych konopi, - 100g mąki ziemniaczanej, - 150g mleka w proszku, - 1 kisiel truskawkowy, - 1 łyżeczka sody, - cukier waniliowy, - barwnik czerwony, - atraktor truskawkowy w proszku. Moje pytanie brzmi dlaczego niektóre z nich pływają? Może ktoś się orientuje jakiego składnika dałem zbyt mało lub zbyt dużo, albo jakie inne błędy popełniłem. Kulki są różnej wielkości ponieważ robiłem wszystko ręcznie. Po nęceni po kilku minutach część kulek wypłynęła. Mam wrażenie że nie wszystkie wypłynęły, tylko te największe (może niedogotowane były) Kulki suszyły się tylko przez noc, natomiast reszta po kilku godzinach trafiła do zamrażarki. Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów Może da się je jakoś uratować jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Jahoo86, nie dodaje się sody, to wg. mnie podstawowa przyczyna problemu, bo działa ona jak proszek do pieczenia. Ponadto ciasto trzeba dokładnie wyrobić, wygnieść i wałki wyciskać przez lejek, co powoduje większe ściśnięcie ciasta, eliminuje puste przestrzenie z powietrzem wewnątrz kulki. Mąkę ziemniaczaną, kisiel, też możesz odpuścić, kulki będą lepiej pracować, kaszę manną zastąp mąką krupczatką, barwnik również zbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Gdzieś znalazłem że mąka sojowa ma taki wpływ. Ogólnie tłuste składniki więc może konopie prażone również ? Może wystarczy tylko zmniejszyć ilość tych składników ? Myślę że sodę mogę sobie odpuścić ale to była mała łyżeczka chyba aż tak by nie namieszała Zrobiłem testy tych moich kulek i okazało się że poła pływa, a połowa nie. Więc może niezbyt dobrze wymieszałem suche składniki? Dzięki za odp diaflex, skorzystam z twojej rady i kisiel też odstawie P.S. Odnośnie tego kisielu to użyłem go ponieważ nie mam żadnego flavoru a te atraktory w proszku to po gotowaniu prawie w ogóle nie pachną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Jahoo86, ani soja, ani konopie na tym poziomie nie są przyczyną "pływalności". Na 100% winna jest soda, lepiej dodaj ją do szklanki kwaśnej wody przynajmniej wyjdzie dobrze gazowana woda sodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Ok to rezygnuje z sody Dodałem sodę bo znalazłem fajny artykuł i taki przepis http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1892 Dzięki za pomoc diaflex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 Witam, Ma pytanie odnośnie mąki sojowej pełnotłustej. Ostatnio kupiłem 5 kg tej mąki i po spróbowaniu stwierdziłem, że ma gorzkawy posmak (taki jakby grochowy - takie moje dziwne skojarzenie). Po wyrobieniu ciasta z 1kg mixu, zawierającego 200g tego specyfiku, otrzymałem ciasto z dziwnym gorzkawym posmakiem. Nie pomógł nawet słodzik w płynie na poziomie 20ml na 1kg mixu. Czy ktoś się orientuje co jest nie tak z tą mąką? Zakładam że coś jest nie tak bo nigdzie nie znalazłem informacji dotyczących jej gorzkiego posmaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laisib Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Witam, mam taki problem, że wczoraj pierwszy raz zrobiłem kulki proteinowe, suszyły się 24 godziny w blaszce wyłożonej papierem na szafie( na balkonie zbyt duża temperatura, wiadomo), lecz pomimo tak krótkiego czasu suszenia zaczęły pękać, a w środku jeszcze do końca nie wyschły. Nie chciałbym ich zamrażać, ale nie chciałbym też mieć wszystkich popękanych. Jakieś porady na dalsze suszenie? Dodam jeszcze, że stały się dużo bardziej miękkie i kruche niż były wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 laisib, Czy możesz podać skład kulek, bo w nim podejrzewam tkwi przyczyna. Natomiast suszenie kulek przy obecnych temperaturach panujących w mieszkaniach też jest trochę ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.