maniek Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 mam pytanie jak je gotujecie? w łupinach? z dodatkiem cukru? kiedy zestawiacie z ognia żeby nie były zbyt miękkie?Tak w łupinach ,dodatek cukru może je "rozmiękczać"choć zaznaczę nie sprawdzałem[to doświadczenie z różnego rodzaju ciast] ,do gotowania ziemniaków dodaje tylko szczyptę soli, sól podnosi smak ziemniaka .Najczęściej gotuje ziemniaki do nęcenia ,sprawdzam tylko żeby sie nie rozlatywały bo do procy się nie nadają takie , jak chcę użyć na haczyk lub włos wtedy pilnuje z widelcem ,jak widelec wchodzi z oporem w ziemniaka to wyjmuje kilka sztuk ,reszta sie gotuje na miękko ,nie podam ile minut ,bo raz to jest 3min. a kiedy indziej 5mint.Dodam ze wszystkie ziemniaki obieram z skórki nim pójdą do wody ,to samo z haczyk-owymi. Stosuje co prawda "specjalne" ziemniaki i tylko jesienią ale w zasadzie jest to bez znaczenia.
mirek z Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Nim kulki stały się dość powszechne , a kuku ''nie wystarczało'' stosowałem ziemniaki młode wielkosci jajka gołębia czy czereśni podkradane z okolicznych pól gotowałem je do miękkości i po odcedzeniu zalewałem zimną wodą by' zdebiały' potem kilkanaście minut by obeschły i na hak za pomocą igły od tyłu przez przypon tak by grot haka wystawał takie to były ziemniaczane kulki...
mephir Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 dziś na ryby przygotowałem sobie ziemniaki zgodnie z Twoimi radami i tym razem ziemniaki się trzymały haczyka przy zarzucaniu. Miałem nawet dwa brania, ale niestety zbyt słabe i nie zdążyłem zaciąć. dodatek cukru może je "rozmiękczać"choć zaznaczę nie sprawdzałem ja dodałem trochę cukru i jak napisałem nie wpłynęło to negatywnie na miękkość ziemniaków. druga sprawa, że nie dałem go jakoś bardzo dużo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.