Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panwie nowy rok 2012. Wybrałbym sie na ryby. Gdzie warto pojechać na pstrąga o tej porze roku. Czy wogóle jest sens. Mieszkam w Imielinie k Katowic. Może ktoś sie przyłączy na wyprawę ? Czy sa jakies łowiska niedaleko ?

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Po przejrzeniu RAPR z zasadami wędkowania w 2012r Katowice, znalazłem dwie rzeki:

Bobrówka 019 i Puńcówka 022. Rzeki te nie są dopływami Wisły i Odry wpadają do Olzy a dopływy tej rzeki nie są pod dodatkową ochroną więc powinno być wolno łowić pstrągi od 1 stycznia zgodnie z podpunktem B). Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Napisano
pstrąg potokowy:

a/ w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i

jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z

Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej

dopływach od 1 września do 31 stycznia

Olza to dopływ Odry. Równie dobrze mógłbyś chcieć łowić w Białej Głuchołaskiej bo nie wpada do Odry tylko najpierw do Nysy.

Napisano

Kolego ty chyba zaczynasz przygodę z wdkarstwem. Na terenie okregu katowickiego pstragi można łowić od 1.02.12. Na większości rzek pstrągowych jest zakaz spinningowania w tym okresie.

Napisano
bercikz, Dobrze gadasz. Jak chcesz połowić to jedynie muchówka zostaje.

NIE NIE NIE Katastrofa :twisted: Ludzie na śląsku jest zakaz lowienia rzekach krainy pstrąga i lipienia do końca stycznia... Czy nie ktorzy są aż tak nie ogarnięci :?::???::shock:

Napisano
Ludzie na śląsku jest zakaz lowienia rzekach krainy pstrąga i lipienia do końca stycznia...

Tak ale nie było wykazu dopiero dziś go znalazłem stary był do 2011r a nowy zamieścili dopiero teraz.

http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/9090/wykaz_wod_krainy_pstraga_i_lipienia_na_lata_20122014 - Wykaz wód krainy pstrąga i lipienia na lata 2012-2014 w Okręgu PZW Katowice

Pstrągów nigdy nie łapałem dopiero w tym roku planuję po raz pierwszy więc jestem w tym temacie zielony, z tond moje głupie pytania.

Raz złapałem przypadkiem na Przemszy w sosnowcu-niwka.

Po przeczytaniu okazało się że mamy wprowadzone odcinki now kill :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

I chyba jako jedyni w kraju trzy rzeki z zakazem wędkowania :roll::roll::roll:

Napisano
na śląsku jest zakaz lowienia rzekach krainy pstrąga i lipienia do końca stycznia

Zakaz łowienia pstrągów ale nie całkowity zakaz. Jest zakaz spinningowania.

Po przeczytaniu okazało się że mamy wprowadzone odcinki now kill :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Chyba wszystkie takie mamy, poza tymi no kill :twisted: