Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sezon podlodowy 2011/2012 !

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 143
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bluzer, nie łowiłem w krakowie tylko w swoich rodzinnych stronach :) jeden 40cm drugi 42cm, wzieły praktycznie w tym samym czasie mnie i ojcu w pół toni na blaszki. Fajnie było je widac na echosondzie :) Udało sie je uchwycic na 1 fotce po czym popłynęły w przerębel, miałem smaka na okonia, ale brzuchy mają juz napompowane ikrą, a takich szkoda zabierać. Jedyne rybki tego dnia, ale dobra zapowiedź na zime :)

Napisano

ja dzis na łowisko pod Wrocławiem w sumie 4 teczki wyjęte dwa kolo 50cm i dwa kolo 45 dwa olbrzymy nie wyjęte żyłki 0,12 pękały jak nić jutro wzuce foty

Napisano

Wczoraj kilka okoni palczaków i obcinka mormyszki : :roll: w ciągu 2h na lodzie.

Dziś podnęciłem, z myślą o płoteczkach, ale niestety ani ja ani kolega nie miał efektów. Ja odnotowałem jedno branie i ściągniecie ochotki oraz znowu obcinke :roll: to tyle jeśli chodzi o połów płotek.

Stanowczo lepiej brały dziś okonki ale niestety tylko trzciniaki nie przekraczające 18 cm.

Udało mi się złapać jedną wzdręgę oraz około 30 okonków w przeciągu niemalże 4 godzin łowienia - co było bardzo dobrym rezultatem, bo pozostali wędkujący (15-20 osóB) nie mieli kontaktu z rybami.

Łowiłem na zbiorniku 5,5h (Topiołki) i niestety tylko blisko brzegu było bezpiecznie, środek akwenu oceniam na od 3 do 7 cm lodu, przy brzegu 8-10cm - lód jest bardzo kruchy i nierówny przynajmniej u mnie.

-14 rano, w południe -7 i do tego silny wiatr, trochę żałuje, że łowiłem mormyszkami a nie blaszkami.

Napisano

Wzdręga 30cm to piękny okaz jak na tak wariacką pogodę :)

Ja planuje wypad w następny weekend może mi się uda coś nakręcić to wrzucę na kanał.

Ja myślę że jak potrzyma trochę mróz i skuje dobrze wodę to będzie można liczyć na lepsze efekty :)

Gość AdamKaczor
Napisano

bumtarara, gratuluje piękne ślicznotki. Ja dzisiaj ide dopiero tak o15 zobaczymy może pod wieczór coś się uwiesi.

Napisano

bumtarara, piękne garbusy :) ja w kwietniu w zeszłym roku złowiłem na ponad 40 cm garbus, był taki piękny, mam nadzieje, że pływa dalej.

Gdzie go złowiłeś, na Przylasku R ?

Napisano

Łowiłem w moich rodzinnych stronach, pod Kielcami, dokładniej na piaskowni w Sukowie. Opiekuje się nią moje koło wędkarskie i jeśli jestem w domu to wędkuje tylko tam :)

Gość AdamKaczor
Napisano

Dziś 1.5h łowienia bo tylko tyle wytrzymałem i 3 sandacze tylko jeden wymiarowy,oczywiście pływają dalej.Pokrywa lodu wmiarę bezpieczna.Jutro planuje wypadzik około godzinki zobaczymy co się uwiesi :roll:

Gość AdamKaczor
Napisano

Kabel gdzieś wsiąkł sorki jak się znajdzie to zapodam fotki.Kolego wyobraż sobie że znajomy dzisiaj wyciągnął 8szt.sandacza i jednego szczupaka 1.5kg od 7 rano do 11.Jak pokazał mi fotki to oczywiście pozytywna zazdrość tak nakręciła mnie że w czwartek atakuje na cały dzień. :razz:

Napisano

Jedziesz teraz atakowac wyladowane ikra szczupaki i sandacze ktore maja okres ochronny ?!?!Pomysl gdzie to piszesz ....Pewnie na klocki złapane :lol:

Napisano
Jedziesz teraz atakowac wyladowane ikra szczupaki i sandacze ktore maja okres ochronny ?!?!Pomysl gdzie to piszesz ....Pewnie na klocki złapane :lol:

Mam jeszcze pytanie chyba nie łowicie na żywca ? Te szczupaki i sandacze.Powinieneś zająć się okonkami i płotkami bo szkoda zakłócać osobnikom reprodukcyjnym ich okres tarłowy może mieć to bardzo negatywne skutki dla samych rybek.

Napisano

Na płotki i okonie to oni łowią te szczupaki i sandacze .. Codziennie robie obchód po moim jeziorku i sciagam okolo 15 klocków , a kontroli nie widac . Trzeba tepic kusoli

Napisano

dzisiaj byłem z kolego od 12stej do 16 na jeziorku i efekt to 9 okonków i jeden szczupak bez wymiaru nawet i podkresle ze pływa dalej i nie jestesmy kułsolami. łapalismy na blaszki.

Gość AdamKaczor
Napisano

Są wody gdzie mozna łowić sandacza i szczupaka np.błystka podlodowa.Żywiec oczywiście zabroniony.

Napisano

Panowie w sobote byłem godzinke przed zmierzchem na lodzie niestety bez efektu.Zawsze uzywałem zywej ochotki jednak nie udało mi sie jej kupic.Stad pytanie - jakie sa wasze doswiadczenia ze sztuczna ochotka??zbiornik sprawdzony,brak efektow obwiniam tym wlasnie czynnikiem ewentualnie złym doborem miejscówki.