Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chce się z kolegą za tydzień wybrać na lód, ale nigdy nie łowiłem w zimie i stąd moje pytanie.

Jaką kupić wędkę, kołowrotek, kiwok i żyłkę na początek? Nie chciałbym wydać więcej niż 150zł razem z mormyszkami? Czy jest to możliwe.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Witam.

Chce się z kolegą za tydzień wybrać na lód, ale nigdy nie łowiłem w zimie i stąd moje pytanie.

Jaką kupić wędkę, kołowrotek, kiwok i żyłkę na początek? Nie chciałbym wydać więcej niż 150zł razem z mormyszkami? Czy jest to możliwe.

Witam pierwszy raz na forum.Nie jestem jakimś zawodowcem ale w tamtym roku zakupiłem sprzęt do łowienia na lodzie,a więc tak kołowrotek konger 30 parę zł,wędka konger 2o parę,żyłka typowo na lód 15-20 zł,do tego 2 spławiczki,dwa kiwoczki,z 10 mormyszek i stojaczek na wędkę,nie jest to może 1-szo ligowy sprzęt ale na początek moim zdaniem daje radę,także 150 zł spokojnie wystarczy :wink:
Napisano

viper-76, dzięki :smile:

Sprzęt nie musi być z wysokiej półki, wystarczy, żeby dawał radę i nie było problemów :)

Gdyby nie to, że mi Odra zamarzła to bym spinningował ale cóż trzeba się przerzucić na podlodowe :smile:

Napisano

Ja dałem za wędeczke 18zł, kolowroteczek jakis stary z mikado znalazłem taki mały, żyłeczka podlodowa 4zł, 2 blaszki po ~4zł i dziabie okonki na blaszke bez kiwoka. Większe co prawda mnie omijają ale to kwestia czasu ;) Mormyszke odpuszczam to za rok, bo wole kupić osobną wędeczke specjalną pod kiwok i kołowroteczek do tego nie ma co szarpać sie na wszystko od razu moim zdaniem.

Napisano

Zapomnieliście o wiertle do lodu, to w sumie największy wydatek, zawsze można pożyczyc od wedkarzy na łowisku :) bo łupania siekierą 40cm lodu nie polecam :P

Napisano

Godne wiertło 15stka to wydatek rzędu 200zł więc wątpie żeby początkujący myślał o jego kupnie... Trzeba pożyczać od znajomych, od przypadkowych łowiących nie polecam. Ludzie są różni a ryby to ma być relaks ;)

Napisano
Zapomnieliście o wiertle do lodu, to w sumie największy wydatek, zawsze można pożyczyc od wedkarzy na łowisku :) bo łupania siekierą 40cm lodu nie polecam :P
bumtarara popieram,ręczne kucie siekierką w 40 cm lodu to nielada wezwanie :lol: ,ja na szczęście wiertło posiadam chociaż korzystając z okazji może masz jakiś pomysł jak tam noże naostrzyć i czy wogóle się da bo trochę mi się końce poszczerbiły od świdrowania,wiertło made in ZSRR,nie wiem czy stal słaba czy często się tak zdarza w tych modelach??? :shock: czy gdzieś szukać nowych ???troche ciężko już się wierci a jeszcze łapania (mam nadzieję) trochę chyba zostało :mrgreen:
Napisano

Witaj

viper-76

Pierwsza sprawa - norze do takiego wiertła pr. ZSRR można dać zaawansowanemu zakładowi ślusarskiemu i oni naostrzą - koszt od 10 - 15 zł ( tylko najlepiej poddać takiemu fachmanowi co już to robił - bo jak zmieni kąty to nożyki do bani )

Po drugie jeszcze prostsza sprawa , odwiedzić pobliski sklep wędkarski gdzie wiertła sprzedają pr. ZSRR i zakupić nowy komplet nożyków - koszt do 25 zł, jeśli sklep handluje wiertłami a niema noży - poprosić sprzedawcę o zamówienie i jest ok.!

Pozdrawiam.

• 9 months later...
Gość Rapa-man
Napisano

Panowie zamierzam po raz pierwszy łowić z pod lodu.Wędke i kołowrotek już zakupiłem,ale z resztą jestem zielony,jaką żyłke kupic?jaką przynęte?jak zmontować zestaw?co to jest kiwok jak i po co się go używa?na jakie ryby się nastawiać i jak je namierzać w łowisku? :lol: i ogólnie prosze o porady dla zielonego w tej metodzie

Napisano
na jakie ryby się nastawiać
jak dla mnie zdecydowanie okon.
jaką żyłke kupic?jaką przynęte?jak zmontować zestaw?co to jest kiwok jak i po co się go używa?
zyłka 0,8-0,10,jako przyneta zdecydowanie ochotka.Kiwok montujesz na szczytówce przeciagasz przez niego zyłke wiazesz mormyszke. Kiwok jest sygnalizatorem bran ktory powinien byc ugiety pod ciezarem mormyszki,kupisz go w kazdym sklepie wedkarskim.
jak je namierzać w łowisku?
przy pierwszym lodzie najlepiej na wodzie nie głebszej niz 2 m w poblizu trzcin.Tyle z mojej strony,polecam w wolnym czasie podjechac na łowisko i poobserwowac lepiej zaawansowanych kolegów lub poogladac filiki na youtube. Jeszcze jedna bardzo wazna sprawa a mianowicie ubiór,podstawa to ciepłe buty w innym wypadku długo nie posiedzisz.Rękawiczki,czapka,termos trele morele.... powodzenia
Gość Rapa-man
Napisano

ok,nie wiem czy dobrze rozumuje,zakładam kiwok ,mormyszke,a na to ochote lub pinke i podciągam w góre? taki delikatny opadzik?,czy poprostu zostawiam przynęte swojemu losowi? :mrgreen: