Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak na Sandacza??

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm moze tez spróbuje :/ Ostatnio byliśmy na nocce w pełnie 7 wędek na Sandała na każdej jakaś "rybka" i nic.

A wyciągnąłem w dzień raka - więc może to one stanowią ich Diete.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Hmm moze tez spróbuje :/ Ostatnio byliśmy na nocce w pełnie 7 wędek na Sandała na każdej jakaś "rybka" i nic.

Ja jestem praktycznie co drugi dzień od 17-22 (w weekend dłużej) i dopiero od jakichś 2-3 tygodni coś się dzieje :wink:

A wyciągnąłem w dzień raka - więc może to one stanowią ich Diete.

Teraz już walą po rybkach, ale w lecie wydaje mi się że żerują na rakach. Post Andiego był dla mnie cenny, bo potwierdził moje przypuszczenia

Napisano

Jedyne stworzenie żyjące pod wodą z którym mógłbym porównać koguta jast właśnie rak :cool:

@ Maniek ... miałeś coś napisać w temaciew różnic w holu samicy a samca snadacza ... pamiętasz jeszcze o tym? :cool:

Napisano
Maniek ... miałeś coś napisać w temaciew różnic w holu samicy a samca snadacza ... pamiętasz jeszcze o tym?

Dzięki za przypomnienie ,bo jakoś mi umkło.

Napisano
Jedyne stworzenie żyjące pod wodą z którym mógłbym porównać koguta jast właśnie rak

No, no zaczyna się to układać w jakąś całość :cool:

Napisano
Jedyne stworzenie żyjące pod wodą z którym mógłbym porównać koguta jast właśnie rak
No to koledzy sandaczowcy może taki wobler?

59f2b5c5a67baa7em.jpg

Napisano
Łowiłeś na niego?
Nie nie łowiłem. Nawet nie miałem go w ręku. Czytając ten temat przypomniałem że coś takiego widziałem w sklepie więc znalazłem w necie fotkę i ... . Co do moich spostrzezen to na pewno jest za lekki bo do 10g tak więc nie jest to "moc" koguta :cool:
Napisano
Co do moich spostrzezen to na pewno jest za lekki bo do 10g tak więc nie jest to "moc" koguta

Ale rak też nie fruwa jak zwariowany :?: Maniek i co z tą różnicą płciową między sandaczami?

Napisano
Spokoinie kolego ,teraz to na głowie mam karpie.

Biorąc pod uwagę rozmiary łowionych przez ciebie karpi- to biedna twoja głowa :lol:

Wybacz, że cię poganiam, ale taki ze mnie sandaczowy maniak :cool:

Napisano

Tomek sam łowisz sandacze na żywca ,pomyśl czy ci nie zdażyło się"inne" branie sandacza?Myślałeś żo to gigant-sandacz a okazało się że to "kajtek".

Napisano
Tomek sam łowisz sandacze na żywca ,pomyśl czy ci nie zdażyło się"inne" branie sandacza?Myślałeś żo to gigant-sandacz a okazało się że to "kajtek".

Widziałem już sporo sandaczowych brań a i tak czasem potrafi zaskoczyć. Mam jakąś tam swoją teorię tu pisałem jaką http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=878 , ale nie przeprowadziłem badań pod tytułem "płeć sandacza a typ brania". Powiem tak zacząłem to obserwować od dwóch ostatnich sandaczy: pierwszy był samiec druga samica wydaje mi się że samica "jechała" trochę szybciej.

Będę to obserwował. Ale ty pisałeś o różnicy w holu a nie w braniu?

Napisano
tylko jak rozróżnic samca od samicy ??

Na sto procent to chyba tylko podczas patroszenia. A no oko samica ma jakieś delikatniejsze rysy pyska :lol:

Z wielka ciekawościa śledze ten temat

Mam nadzieję, że dorzucisz do niego niejedną cegiełkę :wink:

Napisano
Ale ty pisałeś o różnicy w holu a nie w braniu

Tomek ja miałem doświadczenia i w braniach i holu tylko nie wiem czy to ouogulniać bo pochodziły z jednego łowiska ,a wiesz że w wędkarstwie trudno cokolwiek uogulniać.

Niemniej coś zdradze z moich obserwacj ,tylko niedopatrujcie się jakiś cud-odkryć.

Ale narazie karpie mi dobrze żerują i nie zmuśicie mnie do siedzenia przed kompem.

Napisano

Uogólniaj :wink:

Ale narazie karpie mi dobrze żerują i nie zmuśicie mnie do siedzenia przed kompem.

Ależ ty budujesz napięcie. :lol: Musisz kupić laptopa+komórkę do połączenia z internetem. I jak czekasz na branie to klepać po tych klawiszach :wink::lol:

Napisano
Musisz kupić laptopa+komórkę do połączenia z internetem

Koniecznie ,jakoś się uzależniłem od "haczykowców".

I jak czekasz na branie

Tomek ja nie czekam ,bo łowie w czasie "złotej godziny" no czasami dwie. :mrgreen: .

Dziś o 5 minut 15 na odrze kolega "pusicił" sandałka ok.8-9kg myślałem że pogryzie kija z żalu,ale tak to jest jak się oszczędza na "główkach",grot się wyprostował na kolanku.

Mistrzu weż mnie ze sobą

Dudi to domnie, :oops: niestety już ktoś zaklepał wcześniej.sorki

Napisano
Tomek ja nie czekam ,bo łowie w czasie "złotej godziny" no czasami dwie. .

To ty chyba duszę diabłu sprzedałeś. :lol:

Dziś o 5 minut 15 na odrze kolega "pusicił" sandałka ok.8-9kg
Ja cię przepraszam taka kłoda :shock: Mi się wczoraj sum spiął przy odjeździe. Tylko śluz mi zostawił na przyponie. :cry:
  • 4 weeks later...
Napisano

ja osobiscie stosuje plecionke 0,16(jest dosc ekonomiczna poniewaz wiekszosc przynet uwalniam z zaczepow wlacznie z rozgieciem kotwicy,a tego w rzece nie brakuje)pozatym branie jest lepiej wyczuwalne na kiju.jesli chodzi o kolory to moimi podstawowymi sa bialy zolty i seledyn.przynete prowadze glownie z opadu,czasami probuje na szuranego po dnie,no ale to wszysto zalezy od rzeki i panujacych tam warunkow :lol:

Napisano

NO wlasnie cala zabawa z sandaczem polega na tym ze jest to godny przeciwnik i bieze z opadu - w 90% :D I dlatego najlepiej plecionke bo głownie po niej widac brania.

Chociaz dopiero zaczynam przygode ze spinem na sandacza.

Napisano

zgadzam sie z grubością plecionki 0.16 ale nie rozumiem stwierdzenia ,,okonomiczna,, mi sie nigdy nie zdażyło żeby za rozgięciem kotwicy uratować przynete :shock: ehe :mrgreen: jak mocno trzeba szarpać żeby tak sie stało ,dziwi mnie to bo kiedyś zaczepiłem wahadłówke na jakims zatopionym drzewie i wyprostowałem wędke żeby plecionka pokazała swoja moc zaczołem iśc do tyłu !! tak mocno szarpałem i zamiast rozgięcia kotwicy pękła plecionka w miejscu węzła przy stalce (0.16) :roll: moim zdaniem ekonomiczna nie jest bo nie można przeciez żucać w zaczepy w nadzieji że jak sie zachaczy to kotwice rozegne i nic nie strace :razz:

Napisano

Jest coś takiego jak ktwica druciana :cool: Stosuję ją na klenia, bo gdy prowadzę bardzo ale to bardzo wolno przynętę to często mam zaczepy.