zdrapek Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 Tak myśl mi do głowy wpadła - nie kupiłeś czasem kukurydzy takie malutkiej typu pop-corn? Ona też jest na kg. w nie których marketach i bazarach... Tylko taka opcja na razie mi zaświtała Normalnie kukurydza podczas gotowania zwiększa swoją objętość o OK 1/3 lub nawet troszkę więcej i po 1,5 max 2h jest miękka. Po 2h czasami nawet rozgotowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams929 Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 Tą kukurydzę kupiłem w sklepie zoologiczno - nasiennym. Ta kukurydza ma ziarna takie dosyć duże ale takie małe typu na popcorn tez są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 Może tu jest pies pogrzebany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Ja zwykle robię tak garnek zasypuje do połowy kukurydzą (zalewam wodą do pełna) i gotuje max.30min. i zostawiam przykrytą aż całkiem ostygnie , przeważnie po takim gotowaniu jest już wystarczająco miękka a jeśli tak nie jest powtarzam gotowanie z tym że już na dwa garnki bo kukurydza pęcznieje i z połowy garnka robi się cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr25 Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 Witam Dobrym wyjściem jest namoczenie powiedzmy z 10 - 15 godzin i gotowanie w szybkowarze z 15 - 20 min ( czas trzeba dobrać już samemu) . Do szybkowara można dorzucic przed gotowaniem zapaszku czy smaczku. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pniowczyk Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 JA czytałem na jakimś forum ze moczy się od min 12h do max 24h i gotuje się max 20 min i tak zrobiłem kuku jest w miarę miękka i super pachnie ale wydaje mi się że nigdy nie osiągnie się takiego efektu jak z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baroo Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Witam ! Mam do Was pytanie czy macie jakiś patent aby móc przyszykować duże ilości kuku ? Nie wyobrażam sobie jak przez zasiadką uszykować z 20 kg kukurydzy .. A wiadomo ,że na 2 czy 3 tygodnie no to trzeba .. jeszcze troszkę więcej. A więc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 A co w tym trudnego? Moczysz np. połowę wiadra 20 litrowego. Z tego wyjdzie około 20 litrów gotowanej kukurydzy (zależy od wielkości, czasu moczenia, gotowania itp.). Gotujesz to w dwóch dużych garach jednocześnie na dwóch największych palnikach kuchenki. Nie ma sensu robić na zapas, chyba że do zamrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 A wiadomo ,że na 2 czy 3 tygodnie no to trzeba .. jeszcze troszkę więcej. Na tak długą zasiadkę to weż tyle ile potrzebujesz suchego ziarna i na miejscu mocz ok.2 dni i gotowe,kuku będzie napęczniała i miękka i tak powtarzaj. Nie ma sensu robić dużej ilości bo skiśnie chyba ,że taką chcesz sypać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baroo Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 diaflex, lub moczyć gotować w domu w zimę i zamrażać na sezon powinna być ok. Czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Jak masz warunki do przechowania, możesz robić zapasy, ale po co? Na długą zasiadkę jak napisałem wyżej tylko moczę na łowisku, nie parzę, a jak jadę na dwa dni to biorę sparzoną świeżo, ale ok.10l. , żeby nie skisła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anonim1133 Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 zawsze możesz brać jakiś stary baniak i gotować w ognisku na przykład ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 mam pytanie w sprawie kukurydzy, może ktoś będzie wiedział, nęcę kukurydzą z puszki ale na haczyk używam innej. I właśnie kupiłem w tym roku szklany słoik kukurydzy (mały) ale stosunkowo drogi (ok 10zł) grubsze ziarno, w niewielkiej ilości zalewy, idealna na haczyk, nie za twarda ale i nie spadała. Co najważniejsze kukurydza po otworzeniu nadaje się do łapania przez 6 miesięcy. I to było bardzo wygodne na liny. Może ktoś wie co to za firma to robi i jakieś Nazwy bo mi starła się naklejka ze słoika i nie mogę dojść co to był za produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Takie kukurydze ma kilka firm w ofercie. Ja używam od długiego czasu(lata) kukurydzę węgierskiej firmy ,nawet na następny sezon przechowywana w lodówce jest ok.CUKK nazywa się ta firma i są różne zapachy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 diaflex, to chyba była ta, dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Taką kukurydze ma też firma ZOOM CARP ,LORPIO i JAXON .dwie pierwsze mam otwarte już ponad pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Taką kukurydze ma też firma ZOOM CARP ,LORPIO i JAXON .dwie pierwsze mam otwarte już ponad pół roku. Dobrze wiedzieć, łatwiej będzie dostać w sklepie. Dla mnie to ogromna wygoda bo taki mały słoiczek wystarczy mi na cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHELEK Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 A jak właśnie słyszałem że zawodowi karpiarze wybierając się na kilkudniową zasiadkę właśnie nęcą karpie suchą trochę już podkisłą kukurydzą i mają bardzo dobre wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 trochę już podkisłą kukurydzą i mają bardzo dobre wyniki To chyba ktoś chce żebyś wygonił ryby z łowiska Ja tam zawsze swoją wącham przed wrzuceniem do wody,czy czasem nie skisła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 To chyba ktoś chce żebyś wygonił ryby z łowiska Ja tam zawsze swoją wącham przed wrzuceniem do wody,czy czasem nie skisła Na Karpie nie próbowałem, ale karpiki przepadają za skisiałą kukurydzą z puszki. Kiedyś robiłem próby i doszedłem bodajże do 3 tygodni od otwarcia puszki. Potem nie dałem rady, bo już tak śmierdziało. Brania były cały czas aż do wyrzucenia tej puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 A jak właśnie słyszałem że zawodowi karpiarze wybierając się na kilkudniową zasiadkę właśnie nęcą karpie suchą trochę już podkisłą kukurydzą i mają bardzo dobre wyniki _________________ Może nie suchą, ale sfermentowaną kukurydzą neci i łowi się karpie bo podczas fermentacji wydzielają się duże ilości aminokwasów i słodu. Ja Mocze 24h gotuje do miękkości i wtedy zostawiam na 2 dni i masz sfermentowaną. Ja nie stosuje z premedytacja sfermentownej kuku, ale jak juz mi podkiśnie to nie wyrzucam w trawę, tylko do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Generalnie ziarno mocze 12G, latem lub 24G w jesieni,i potem podgotowuje ale ostrożnie ok 30-60min. następnie dosmaczam ziołami po to żeby cwaniaczki jak już podsiądą [zdaża się] Najpierw będzie o ziarnach i nasionach. o zapachach pamiętam. Czytam i czytam ale nie widzę posta o zapachach. Nie żebym się czepiał po prostu interesuje mnie to dosmażanie ziołami nigdy tego nie robiłem zawsze dodawałem podczas gotowania. A czytając twoje wypowiedzi jestem pełen podziwu i szacunku za wiedzę i niekonwencjonalne podejście do niektórych tematów. Prawdę mówiąc zalogowałem się na tym forum dzięki twojej wiedzy i paru innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 interesuje mnie to dosmażanie ziołami To Twoja literówka czy źle odczytałeś Mańka post ? Tam jest mowa o dosmaczaniu a nie dosmażaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 interesuje mnie to dosmażanie ziołami To Twoja literówka czy źle odczytałeś Mańka post ? Tam jest mowa o dosmaczaniu a nie dosmażaniu Nie dość że pisać nie potrafię to i czytać też mój błąd ale o dosmaczaniu też chętnie poczytam co pasuje do kukurydzy i w jakich ilościach maniek ma niesamowite pomysły bo jak doradził mojemu bratu z kulkami z kukurydzy to najpierw się śmiałem jak brat w wiadrze to testował ale jak zobaczyłem efekty to mina mi zrzedła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Gdybym mógł coś doradzić ...du kuku stosuję konopie szklanka na 1-2kg kuku razem mocze i gotuje dodaje odrobinę cukru lub miodu zależy co mam pod ręką co do innych aromatów wanilia i truskawka to się u mnie sprawdza używam w wersji sproszkowanej trapera i dosypuję w czasie gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.