Skocz do zawartości
Dragon

czy szczupak przegryzie plecionke??

damien

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Uj to bylo mocne , Shogun :D

Stal jest jedyna ochrona przeciwko zebom szczupaka, jak bylo to juz napisane z 1000 razy!

@ Papinos - 30cm moim zdaniem troche krotkie, 50 - 70 cm bym proponowal.

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

shogun_zag bez takich. Łowię nim bo uważam, że mi odpowiada i piszę co widzę a nie czytam i słyszę :evil: Pisze co wiem z własnego doświadczenia a że u Ciebie jest inaczej to już nie jest ani moja ani Twoja wina. Mi się podoba i mi pasi i koniec... :roll:

Tomek_N to Ty chyba rekiny łowisz :shock:

Napisano

Przypony robie sam, ze stalki 7x7. Robiac przypony sam, po 1. taniej mnie to wychodzi, a po 2. moge sobie wlasnie robic takie dlugie jakie potrzebuje lub chce.

Nie lowie na rekiny. Jak ide na rzeke gdzie jest duzo przeszkod w wodzie, jak np. kamienie, patyki itp. to wole miec stale dluzsza bo mi sluzy odrazu jako ochrona przed tymi przeszkodami. A po za tym moja stalka jest brazowa wiec ryba nie widzi tak zolci mojej plecionki :mrgreen::wink: , chociaz mi sie wydaje ze to akurat nie gra duzej roli :cool:

Oczywiscie 30cm tez wystarczy, to jest kwestia gustu.

Gość wobler129
Napisano

Tomek_N to fajna sprawa robić samemu. Pewnie też bym zaczął robić, ale nie mam po co bo na szczupaka chodzę tylko okazyjnie. :cool:

Napisano

bardzo dobre są stalki z linki hamulcowej od roweru. Jedna linka starczy nawet na dożywotnie wędkowanie. Należy każdy drucik dokładnie odplątać i uciąć na odpowiedniej długiści. Jedyną wadą takowej stalki jest to że nie jest bardzo prosta tylko nie co pogięta. Spiningiści często tracący przynęty mogą w ten sposób nie co zaoszczędzić :cool:

Napisano
shogun_zag bez takich

Napisałem to co myslę i nie dotyczy to wyłącznie tego postu. Gdzieś coś usłyszysz, dopiszesz swoje i kosmiczne bzdury lecą w eter mieszając ludziom w głowach. Może niefortunnie to ująłem, ale dosadnie i myslęże zrozumiesz to i owo :cool:

By wszystkim udowodnić to, co napisałes w sprawie, zapraszam do działu testów ... tam będziesz mógł sie "wykazać" suchymi faktami i doświadczeniem. I bez urazy proszę ;)

A Tomek_N ma rację co do długości przyponów. Jeśli mówimy o szczupakach a nie szczupaczkach ... 30 cm przypon jest za krótki.

Osobiści sam wiążę stalki i do tego celu używam tej na szpuli 5 lub 10 m firmy ... uwaga ... JAXON!!! Nie znalazłem nic co mogłoby ich wyrób zastapić pod względem elastyczności i miękkości :mrgreen:

Napisano

Jeśli coś jest sprawdzone w bojach i działa ... należy o tym pisać.

W sprawie samodzielnego wykonywania przyponów stalowych dodam z własnych doświadczeń, że te stalowe zakuwki nie sprawdzaja się. Niby wszystko OK, ale po czasie przypon przeciera się na końcach zakuwek i o ile pęknie nam w dłoniach, to pół biedy, ale jeśli stanie się to na "rybie życia" ... przeklniecie wszystkie wyroby firmy, która wyprodukowała felerny element, firmy z nią związane, ich rodziców, dziadków i pradziadków :lol::lol::lol: Ktoś przecie musi być winny, my nigdy ;):mrgreen:

Polecam więc wiązanie węzłów, lecz do tego wymagana jest odrobina doświadczenia, by nie robić nad węzłem "sprężyn" lub metodą omotki i kleju :cool:

Napisano
Piotrek do tej pory az Tobie sie zacznie przecierac stalka na zakuwce to ja juz dawno z 5 stalek bym zerwal

to samo u mnie :lol:

• 2 months later...
Napisano

Razem z moim kolegą popłynęliśmy pod trzcinę i mój kolega zaczął rzucać blachą. Nagle jedno ostre szarpnięcie wędka się ugina rozpoczyna się walka. Łódź stoi przywiązana. Szczupaka zaczyna kolega męczyć ja rozwijam podbierak aż tu nagle jedno szarpnięcie i poszła stalka. Była za słaba na tego żarłoka. Od tej pory ja i kolega zakładamy stali na 15 kg.

Bez stalki nie ma co chodzić na spining nawet na okonia warto założyć bo może wziąć szczupak.

• 1 month later...
Napisano

Dokładnie, najbardziej boli jak pujdzie duża ryba bo coś tam w sprzęcie nie wytrzymało, to jest najgorsze!!

A na szczupaka bez stalki nie ma się co ruszać!! Ja kiedyś poszedłem na szczupłe bez stalek bo akurat nie miałem i miałem trzy brania, nawet nie miałem co zacinać bo od razu cieły, ale byłem zły!!

A tak na marginesie, jak dozbrajacie duże gumy??

pzdr.

Napisano

Z braku-laku mozna spiac dwie stalki po 30 cm i mamy jedna 60. Prosty i skuteczny patent do wykorzystania w warunkach polowych.

Odnosnie przyponow z fluorocarbonu - nawet nie zawracajcie sobie nimi glowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.