Tomek_N Napisano 8 Stycznia 2007 Napisano 8 Stycznia 2007 Uj to bylo mocne , Shogun Stal jest jedyna ochrona przeciwko zebom szczupaka, jak bylo to juz napisane z 1000 razy! @ Papinos - 30cm moim zdaniem troche krotkie, 50 - 70 cm bym proponowal.
tomek1 Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 50 - 70 cm bym proponowal. Pokaż mi gdzie kupić taki długi przypon?
Gość wobler129 Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 shogun_zag bez takich. Łowię nim bo uważam, że mi odpowiada i piszę co widzę a nie czytam i słyszę Pisze co wiem z własnego doświadczenia a że u Ciebie jest inaczej to już nie jest ani moja ani Twoja wina. Mi się podoba i mi pasi i koniec... Tomek_N to Ty chyba rekiny łowisz
Tomek_N Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 Przypony robie sam, ze stalki 7x7. Robiac przypony sam, po 1. taniej mnie to wychodzi, a po 2. moge sobie wlasnie robic takie dlugie jakie potrzebuje lub chce. Nie lowie na rekiny. Jak ide na rzeke gdzie jest duzo przeszkod w wodzie, jak np. kamienie, patyki itp. to wole miec stale dluzsza bo mi sluzy odrazu jako ochrona przed tymi przeszkodami. A po za tym moja stalka jest brazowa wiec ryba nie widzi tak zolci mojej plecionki , chociaz mi sie wydaje ze to akurat nie gra duzej roli Oczywiscie 30cm tez wystarczy, to jest kwestia gustu.
Gość wobler129 Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 Tomek_N to fajna sprawa robić samemu. Pewnie też bym zaczął robić, ale nie mam po co bo na szczupaka chodzę tylko okazyjnie.
Tomek_N Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 Tu nie chodzi o okazyjne chodzenie na szczupaka Moim zdaniem stalka musi byc jezeli w wodzie sa szczupaki, poniewaz za duze jest ryzyko zlapac i zgubic szczupaka w holu bez stalki. Dla zainteresowanych: http://angler-online.anglerwebs.de/index.php?option=com_content&task=view&id=309&Itemid=50
Shark Hunter Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 bardzo dobre są stalki z linki hamulcowej od roweru. Jedna linka starczy nawet na dożywotnie wędkowanie. Należy każdy drucik dokładnie odplątać i uciąć na odpowiedniej długiści. Jedyną wadą takowej stalki jest to że nie jest bardzo prosta tylko nie co pogięta. Spiningiści często tracący przynęty mogą w ten sposób nie co zaoszczędzić
shogun_zag Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 shogun_zag bez takich Napisałem to co myslę i nie dotyczy to wyłącznie tego postu. Gdzieś coś usłyszysz, dopiszesz swoje i kosmiczne bzdury lecą w eter mieszając ludziom w głowach. Może niefortunnie to ująłem, ale dosadnie i myslęże zrozumiesz to i owo By wszystkim udowodnić to, co napisałes w sprawie, zapraszam do działu testów ... tam będziesz mógł sie "wykazać" suchymi faktami i doświadczeniem. I bez urazy proszę A Tomek_N ma rację co do długości przyponów. Jeśli mówimy o szczupakach a nie szczupaczkach ... 30 cm przypon jest za krótki. Osobiści sam wiążę stalki i do tego celu używam tej na szpuli 5 lub 10 m firmy ... uwaga ... JAXON!!! Nie znalazłem nic co mogłoby ich wyrób zastapić pod względem elastyczności i miękkości
Tomek_N Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 Dzieki Piotrek Odrazu mi lepiej na sercu, bo wydaje mi sie ze wszystko co pisze to dla Was bzdura, a jednak
shogun_zag Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 Jeśli coś jest sprawdzone w bojach i działa ... należy o tym pisać. W sprawie samodzielnego wykonywania przyponów stalowych dodam z własnych doświadczeń, że te stalowe zakuwki nie sprawdzaja się. Niby wszystko OK, ale po czasie przypon przeciera się na końcach zakuwek i o ile pęknie nam w dłoniach, to pół biedy, ale jeśli stanie się to na "rybie życia" ... przeklniecie wszystkie wyroby firmy, która wyprodukowała felerny element, firmy z nią związane, ich rodziców, dziadków i pradziadków Ktoś przecie musi być winny, my nigdy Polecam więc wiązanie węzłów, lecz do tego wymagana jest odrobina doświadczenia, by nie robić nad węzłem "sprężyn" lub metodą omotki i kleju
Tomek_N Napisano 9 Stycznia 2007 Napisano 9 Stycznia 2007 Piotrek do tej pory az Tobie sie zacznie przecierac stalka na zakuwce to ja juz dawno z 5 stalek bym zerwal
Papinos Napisano 10 Stycznia 2007 Napisano 10 Stycznia 2007 Piotrek do tej pory az Tobie sie zacznie przecierac stalka na zakuwce to ja juz dawno z 5 stalek bym zerwal to samo u mnie
andi64 Napisano 11 Stycznia 2007 Napisano 11 Stycznia 2007 Pokaż mi gdzie kupić taki długi przypon? znalazłem 50 cm. http://spinwal.pl/index.php?agrafki=przypony&menu=galeria
solver Napisano 18 Stycznia 2007 Napisano 18 Stycznia 2007 Polecam więc wiązanie węzłów A jaki węzeł stosujesz?
shogun_zag Napisano 20 Stycznia 2007 Napisano 20 Stycznia 2007 Taki jak do zyłki, z tym, że należy bardzo delikatnie go zaciskać by nie zrobić sprężyny.
trini Napisano 20 Stycznia 2007 Napisano 20 Stycznia 2007 Pokaż mi gdzie kupić taki długi przypon? a tu... są nawet 60tki o różnych wytrzymałościach - do 23 kg. stalki Rapali http://www.szczupak.pl/index.php?site=shop∂=info&id=317
mikolaj-surma Napisano 7 Kwietnia 2007 Napisano 7 Kwietnia 2007 Razem z moim kolegą popłynęliśmy pod trzcinę i mój kolega zaczął rzucać blachą. Nagle jedno ostre szarpnięcie wędka się ugina rozpoczyna się walka. Łódź stoi przywiązana. Szczupaka zaczyna kolega męczyć ja rozwijam podbierak aż tu nagle jedno szarpnięcie i poszła stalka. Była za słaba na tego żarłoka. Od tej pory ja i kolega zakładamy stali na 15 kg. Bez stalki nie ma co chodzić na spining nawet na okonia warto założyć bo może wziąć szczupak.
spiningista Napisano 10 Maja 2007 Napisano 10 Maja 2007 Dokładnie, najbardziej boli jak pujdzie duża ryba bo coś tam w sprzęcie nie wytrzymało, to jest najgorsze!! A na szczupaka bez stalki nie ma się co ruszać!! Ja kiedyś poszedłem na szczupłe bez stalek bo akurat nie miałem i miałem trzy brania, nawet nie miałem co zacinać bo od razu cieły, ale byłem zły!! A tak na marginesie, jak dozbrajacie duże gumy?? pzdr.
killah Napisano 16 Maja 2007 Napisano 16 Maja 2007 Z braku-laku mozna spiac dwie stalki po 30 cm i mamy jedna 60. Prosty i skuteczny patent do wykorzystania w warunkach polowych. Odnosnie przyponow z fluorocarbonu - nawet nie zawracajcie sobie nimi glowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.