sorok Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Co myślicie o nauce języka angielskiego, warto? Czy naprawdę nie obejdzie się bez znajomości tego języka znaleźć dobrą pracę? Jakie są Wasze opinie, uczycie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Pewnie że się przyda, wyjeżdżając gdzieś za granicę będziesz miał kontakt. W np Skandynawii praktycznie wszyscy znają język angielski, podobnie holandia, belgia itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravqq Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Dziś rynek pracy jest tak otwarty, że język jest pewnego rodzaju podstawą, a co najmniej wygodą. Już pomijając kwestie takie jak urlop za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flomaker Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Temat rzeka - warto - nie stoisz jak ciele w sklepie, restauracji, wypożyczalni aut, WC, lotnisku, w miejscach rozrywki, na ulicy pytając o drogę, hotel, ciekawe miejsca czy dzwoniąc po pomoc - gdziekolwiek poza granicami kraju - nieważne - Czechy, Niemcy, czy gdziekolwiek dalej Afryka, Ameryki, itd - w każdym cywilizowanym kraju angielski daje możliwość komunikacji. Do pracy Ci ktoś przyjedzie - byle serwisant do drukarki, innej maszyny, czy to przemysłowej, czy innej - dogadasz się jak człowiek. Dwa tyg temu jechałem pierwszy raz pociągiem od 8lat i na stacji w Krzyżu (taki koniec świata) przestraszeni Irlandczycy nie mogli dogadać się z panią w okienku - umieli tylko "peron" i "Poznań" - pani mówiła do nich wolniej, głośniej i dużymi literami - nie pomogło. Pomogłem. Pojechali. Internet - tu fora, strony, witryny wszelkie anglojęzyczne to ogrom wiedzy - często manuale, testy, opisy, dokumentacje są niedostępne w Pl, a dostępne w sieci w lengłidżu. W dzisiejszym świecie to norma - możesz kaleczyć, ale jeśli choć trochę znasz język i Ty oraz Twój rozmówca chcecie, to się dogadacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Temat rzeka - warto - nie stoisz jak ciele w sklepie, restauracji, wypożyczalni aut, WC, lotnisku, w miejscach rozrywki, na ulicy pytając o drogę, hotel, ciekawe miejsca czy dzwoniąc po pomoc - gdziekolwiek poza granicami kraju - nieważne - Czechy, Niemcy, czy gdziekolwiek dalej Afryka, Ameryki, itd - w każdym cywilizowanym kraju angielski daje możliwość komunikacji. Do pracy Ci ktoś przyjedzie - byle serwisant do drukarki, innej maszyny, czy to przemysłowej, czy innej - dogadasz się jak człowiek. Dwa tyg temu jechałem pierwszy raz pociągiem od 8lat i na stacji w Krzyżu (taki koniec świata) przestraszeni Irlandczycy nie mogli dogadać się z panią w okienku - umieli tylko "peron" i "Poznań" - pani mówiła do nich wolniej, głośniej i dużymi literami - nie pomogło. Pomogłem. Pojechali. Internet - tu fora, strony, witryny wszelkie anglojęzyczne to ogrom wiedzy - często manuale, testy, opisy, dokumentacje są niedostępne w Pl, a dostępne w sieci w lengłidżu. W dzisiejszym świecie to norma - możesz kaleczyć, ale jeśli choć trochę znasz język i Ty oraz Twój rozmówca chcecie, to się dogadacie. Popieram, jak najbardziej nauka języków a zwłaszcza angielskiego jest nieodzowna w dzisiejszym świecie. Sam tego niejednokrotnie doświadczyłem będąc poza granicami kraju, mając niewielki zasób słów angielskich, a wtedy ręce bardzo bolą jak chcemy się czegoś dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rojass Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Mój promotor mawiał, że angielski nie jest językiem obcym... i po części ma rację. W tej chwili bez przynajmniej jednego języka obcego ciężko o dobrą posadę. Oczywiście są wyjątki, jednak język to podstawa. Ja bardzo żałuję, że zaprzestałem naukę na poziomie szkoły średniej. Dzisiaj byłoby mi duuuużo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 frank_lucas, jeśli chodzi o północną holandie to tak, a na "dole" to powodzenia, żeby się z kimś dogadać nawet młodzi to tumany, z 1 osobą na 100 udało mi się porozumieć bo znała ang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorok Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 Ja również dawno temu angielskiego zaprzestałem się uczyć i teraz właśnie zastanawiam się nad spróbowaniem. Coś tam gramatyki już znam mówić w miarę potrafię, ale to jeszcze nie jest to co powinno być... Patrzyłem już na możliwości nauki w internecie i widziałem, że można znaleźć sporo materiałów do nauki, oprócz tego są jeszcze konwersacje przez skype typu english by phone i fora z masą porad. Od tego zacznę i zobaczę jak będzie szło. Z lepszą pracą to fakt, gdzie nie popatrzysz wymagają płynnego angielskiego. Nawet na ryby za granicę się wybrać to warto umieć coś po angielsku powiedzieć. Szkoda, że to obcokrajowcy nie muszą uczyć się polskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi