Skocz do zawartości
Dragon

Wisła w Krakowie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ab82a7ac9fb7401a5a03b77447b86bd9.jpg

A miał być kleniojaź, podhaczony za ogon. 2gi w życiu leszcz i drugi na spina, poprzedni na gumę za pysk. Ten ewidentnie podhaczony.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

• Super 1
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Na bezrybiu i leszcz " kleniojaź " :) Kawal rybsona... Gratki. Wisła jak na razie na moich miejscówka milczy... W tym tygodniu pomęczę ją ze spinem i może gruntem. Zobaczymy jakie będą efekty.

Napisano

Fakt, że dał trochę radości. Powalczył ładnie, tym bardziej że na lekkim zestawie:-) Nieźle upasiony, bez podbieraka bym go nie wyjął.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Bo to samica :) wysypka występuje tylko u samców. Dzisiaj wieczorem chciałem porzucać pierwszy raz w tym sezonie po zmroku, ale pogoda się zepsuła i chyba nic z tego nie będzie.

Napisano

Od nie dawna wędkuje w Krakowie, do tej pory przetestowałem Rudawę i Prądnik, chciałbym się wybrać na Wisłę ze spinningiem, mógłby ktoś polecić jakieś miejscówki albo rejony mniej więcej gdzie warto próbować?

Napisano
48 minut temu, ziogibom napisał:

Od nie dawna wędkuje w Krakowie, do tej pory przetestowałem Rudawę i Prądnik, chciałbym się wybrać na Wisłę ze spinningiem, mógłby ktoś polecić jakieś miejscówki albo rejony mniej więcej gdzie warto próbować?

Zależy na jakie ryby chcesz się nastawić B)

Napisano
O 18.04.2016 o 12:32, Elast93 napisał:

Zależy na jakie ryby chcesz się nastawić B)

Raczej nie nastawiam się na jeden gatunek ryb, na pewno jak się skończą okresy ochronne na szuczpaki i sandacze chciałbym się za nimi pouganiać. Na ten moment klenie może okonie ;)

Napisano

Sporo okonia jest na podgórkach tynieckich na górnym starorzeczu "no kill", podobnie jak sandaczy.

Jeśli chodzi o Wisłę w głównym biegu, piękne klenie są poniżej stopnia wodnego przewóz ( kolega ubiegłego lata trafił 55 cm na boleniowy wobler :D ), możesz próbować również na wysokości Przylasku Rusieckiego też są klenie/świnki/bolenie/okonie/szczupaki i sumy :P 

Napisano

Dzisiaj pod wieczór wyskoczyłem nad Wisłę. Dla odmiany postanowiłem połowić na przepływankę. Warunki były dosyć ciężkie, podwyższona woda i do tego wiatr z nurtem. W pierwszym miejscu brały same ukleje i po kilkunastu sztukach stwierdziłem, że trzeba zmienić miejsce. Poszedłem w górę rzeki i na drugim miejscu było dużo lepiej. Udało mi się zaliczyć w sumie 8 gatunków ryb, były płocie, wzdręgi, klenie, jazie, ukleje, kiełbiki i po jednej sztuce jazgarza i karasia :D Ryby nie były może rekordowe, ale frajda była, brania były praktycznie w każdym przepuszczeniu zestawu. Największe sztuki zaczęły się pokazywać jak zaczęło robić się ciemno. W ostatnim rzucie spiąłem jakąś dużą rybę, chyba jazia. Żałuję, że nie miałem ze sobą świetlików, bo zostałbym jeszczę z godzinę. Kilka największych rybek: 

DSC_0141.JPG

DSC_0142.JPG

DSC_0143.JPG

• Super 1
Napisano
19 godzin temu, bumtarara napisał:

Dzisiaj pod wieczór wyskoczyłem nad Wisłę. Dla odmiany postanowiłem połowić na przepływankę. Warunki były dosyć ciężkie, podwyższona woda i do tego wiatr z nurtem. W pierwszym miejscu brały same ukleje i po kilkunastu sztukach stwierdziłem, że trzeba zmienić miejsce. Poszedłem w górę rzeki i na drugim miejscu było dużo lepiej. Udało mi się zaliczyć w sumie 8 gatunków ryb, były płocie, wzdręgi, klenie, jazie, ukleje, kiełbiki i po jednej sztuce jazgarza i karasia :D Ryby nie były może rekordowe, ale frajda była, brania były praktycznie w każdym przepuszczeniu zestawu. Największe sztuki zaczęły się pokazywać jak zaczęło robić się ciemno. W ostatnim rzucie spiąłem jakąś dużą rybę, chyba jazia. Żałuję, że nie miałem ze sobą świetlików, bo zostałbym jeszczę z godzinę. Kilka największych rybek:

Brawo! Rzeczywiście super zabawa. Ja miałem dzisiaj trzy godzinki wolne ale niestety naprawiałem wersalkę i wszystko na próżno, bo uniwersalny podnośnik do niej okazał się nieuniwersalny a takich samych nie mieli. Zmarnowałem kilka godzin na jeżdżeniu i przykręcaniu al mogło być tak pięknie :-) NIech zgadnę, byłeś gdzieś na prawo od ujścia Rudawy?

Napisano

Dzisiaj wypad ponownie ze spławiczkiem, łowiłem od 8 do 12. Udało się złowić kilkanaście płoci i kilka kleni. Trafił się też jeden jaź, ale niestety malutki. Kilka płoci całkiem ładnych, powyżej 30cm.

DSC_0146.JPG

DSC_0144.JPG

Napisano

Kurde tak patrzę i aż poszedłbym nad wisłę ze spinningiem na białoryb z microjigami, ale pewnie jak zwykle okazałoby się, że rzucałbym przez kilka godzin z zerowym efektem ;) Jakoś kompletnie nie potrafię w ten sposób łowić na tej rzece. Jakieś ogólne wskazówki? Głęboko / płytko, daleko, blisko od brzegu, w nurcie czy jakieś zatoczki etc. Cokolwiek, bo strasznie się przez te niewypały zraziłem do łowienia na wiśle ;)

Napisano

Ja też nie potrafie się odnaleźć z delikatnym spiningiem na Wiśle :D Łowiłem gdzieś na 7-8 metrze, na końcu pierwszego stoku. Głębokość to około 2 metrów i równy nurt. Dzisiaj tak wiało, że nie miałbyś szans z delikatnym spinningiem :)

Napisano

Dziś szybki popołudniowy wypad na W3 w celu sprawdzenia co w wodzie piszczy.... Wrzuciłem wszystko co miałem iiiiiiiiiiiii...... NIC ! :D Patrze na lewo - wędkarz wyciąga rybkę :)... Po chwili słyszę za plecami: przepraszam mogę prosić o pstrykniecie fotki - Jasne :) kolejny wędkarz kolejna ryba - Rybson. Kleniozaur - 54 Cm- Gratuluje łowcy.

Wymiana doświadczeń z kolejnym wędkarzem - No działo się dziś. Nie było ryb - ale i tak jest zay****cie :)

W Weekend walczymy dalej - Połamania.

Napisano

bumtarara to miałeś pikną zabawę. Tyle lat tu żyje a jeszcze nigdy nie łowiłem na spławik na Wiśle... l ;D
Może czas zacząć tylko jakoś trzeba by było miejsce znaleźć jakieś spokojne bez tłumów bo jakoś mi to nie odpowiada za bardzo ;)
Co do spina na Wiśle to lekki tak ale tylko pod klenia jazia, a tak to ciężko albo sprint za bolkami. ;)

Napisano

Ja zwykle robię tak, że idę w miejsce gdzie spacerowicza nie uświadczysz. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne :) Na weekend jadę na ryby w rodzinne strony, ale po weekendzie będę znowu atakował, tym razem z nastawieniem na leszcza.

Napisano

Dziś po południu wybrałem się ponownie. Łowiłem od 16 do 20. Brań sporo, w większości drobny kleń. Złowiłem ich chyba z 15, niestety żaden nie przekroczył 30cm. Oprócz tego kilka płoci, w tym dwie sztuki 33 i 31cm, 2 małe jazie oraz duża niespodzianka, czyli brzana w okolicach wymiaru :) dawno nie złowiłem tej ryby, fajnie że występuje na miejskim odcinku. Oprócz tego trafił mi się taki cudok, chyba mieszaniec płocia i leszcza, ale nie mam pewności. DSC_0148.JPG

Napisano

To splawikiem? Przynety zwierzece czy roslinne? Kurde przy takiej ilosci bran musze cos z tymi microjigami poprobowac, bo na moich miejscowkach ostatnio straszna posucha. A do splawika mi jakos nie po drodze ;)

Napisano

Tak, na przepływankę. Łowiłem na pinke i kukurydze, ale robaki były skuteczniejsze. Powiem Ci, że niedaleko kręciło się dwóch spinningistów, z tego co wiem mieli jednego okonia. Co ciekawe, jak szedłem na miejscówkę spotkałem wędkarza. Pokazywał mi zdjęcie płoci sprzed kilku dni: 1,20kg :o mówił, że tego dnia złowił 3 takie sztuki. 

Napisano

No nic, bede probowal jak chwile jakas wygospodaruje, dokrece takich micro micro jigow i a nuz sie co uwiesi. Najwiekszy problem to mysle wytypowanie miejscowki bo krakowska wisla to dla mnie nieczytelny jednakowo szeroki kanal ;)

Napisano

Z drugiej strony to plus bo ryby można się spodziewać praktycznie wszędzie :) U mnie jigi słabo chodziły jak łowiłem na spinning. Dużo lepiej było na paprochy, ale może nie umiem łowić jigami :D