Jahoo86 Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Witam, Mam pytanie do starszych i doświadczonych kolegów wędkarzy - jak można pozbyć się kilkucentymetrowych rybek z łowiska. Na ostatnią wyprawie łowiłem z gruntu z koszykiem na kukurycze i białego. Po zarzuceniu momentalnie następowały brania, zanim jeszcze żyłka opadła. Wyczekuje odpowiedni moment zacinam i krąp 8 cm. Sytuacja ta powtarzała się notorycznie po każdym rzucie, branie i krąp (największy może trochę ponad 10cm). Zdarzyło się kilka jeszcze kilka niewielkich płoci, leszcze nie biorą bo chyba zbyt ciepła woda. Bardzo proszę o rady podzielenie swoimi się doświadczeniami. P.S. Łowię na średnim jeziorze, płytkim do 3m. Występują tam karpie, amury i karasie ale w opisanej wyżej sytuacji nic większego nawet niema szans podejść. Zanęta jakiej używałem: jaxon Lin Karaś + cała puszka kukurydzy + kasza kukurydziana + biszkopt + ziemniaki gotowane + kulki proteinowe ziemniaczane (pokruszone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Przepraszam zanęta Jaxon Karp Lin bo nastawiałem się na karpiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Może większy hak i większa przynęta tylko kwestia jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Oj jak krąp podejdzie to ciężka sprawa bo on potrafi brać dosłownie na wszystko Jak większy hak to i proponuję łowić na koleżanki ale i to pewnie się nie odgoni od krąpi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Share Napisano 31 Lipca 2012 Przy większym haku brania nie ustępują oczywiście i na dodatek nie idzie ich zaciąć. Po pewnym czasie hak i tak jest goły Zakładałem także ciężarek zamiast koszyka i to samo z tą różnicą, że trzeba było poczekać trochę dłużej na branie. Biorą na wszystko - kukurydza, biały, czerwony. Spokojnie jest tylko na karpiówce z kulką proteinową Jak znacie jakies rady to piszcie. Może jakies dodatki do zanęty, zapachy nie wiem sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Może staraj się rzucać trochę dalej od nęconego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Moze podnęc w jednym miejscu grubszą zaneta ? Powiedzmy przez 2 dni i 3 rano albo na nocke na wedkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 To może ogólnie napiszcie jak się pozbyć drobnicy - pomijając już te krąpie. Jeżeli zanęc np. kukurydzą to drobnica się nie zleci? Czy jeszcze większe ziarna powinny być? Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 To może ogólnie napiszcie jak się pozbyć drobnicy - pomijając już te krąpie. Jeżeli zanęc np. kukurydzą to drobnica się nie zleci? Czy jeszcze większe ziarna powinny być?Z góry dzięki. Pozdrawiam Ja u siebie jak się nastawiam na leszcza to wcześniej przez dwa wieczory nęcę kuku+trochę zanęty na leszczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Na pewnym jeziorze też mam ten problem i radzę sobie w ten sposób że w miarę możliwości kawałek dalej rzucam prawie sypką obojętnie jaką zanętę kawałek dalej. Najważniejsze żeby smużyła i kusiła drobnicę. U mnie problemem są wzdręgi i właśnie krąpiki. Jak na razie to pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Na pewnym jeziorze też mam ten problem i radzę sobie w ten sposób że w miarę możliwości kawałek dalej rzucam prawie sypką obojętnie jaką zanętę kawałek dalej. Najważniejsze żeby smużyła i kusiła drobnicę. U mnie problemem są wzdręgi i właśnie krąpiki. Jak na razie to pomaga. Widziałem gdzieś na filmie podobny sposób - tylko ze koleś potem dalej łowił na koszyk z zanętą i rzucał w inne miejsce. Podejrzewam że w moim przypadku może to niewiele dać bo ta drobnica zlatuje się do wszystkiego co wpada do wody. Ale sprawdzę żeby nie było że nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Chyba, że po takim zabiegu łowienie z koszykiem już odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 1 Sierpnia 2012 Share Napisano 1 Sierpnia 2012 A dlaczego odpada? Może niezbyt czytelnie napisałem ale chodzi o to że kawałek dalej wrzucam futer który odciąga drobnicę a po chwili zarzucam. I obojętne czy jest to spławik lub koszyk. Chodzi o to żeby przynęta dotarła na swoje miejsce nie nękana. Muszę przyznać że to częściowo działa ale i tak jest lepiej niż zabawa ze stadem wzdręg i krąpików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2012 Ok. Zobaczę jak to będzie się sprawdzało na łowisku. Rozumiem że niema żadnych dodatków do zanęty, który pozwoliłyby pozbyć się drobnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Jahoo86 Kup uklejową zanętę i wrzuć jej trochę, niech drobnica walczy z zanętą na powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 ok. sprawdzę to. dzięki pawciobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Jahoo86Kup uklejową zanętę i wrzuć jej trochę, niech drobnica walczy z zanętą na powierzchni Rozumiem ze to sprawdzony sposob. Ile zanety potrzebujesz na calodzienne lowienie i co robisz kiedy skonczy sie zaneta a chcesz posiedziec jeszcze troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Ale zadałes pytanie. Tak jakbys zapytał ile paliwa potrzebne jest na całodzienna jazde samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Ale zadałes pytanie. Tak jakbys zapytał ile paliwa potrzebne jest na całodzienna jazde samochodem. Nie bardzo chce mi sie wierzyc w taki sposob i zadalem ironiczne pytanie. Jak widac nie wyszlo, trudno. Widzialem juz porady ktore kompletnie nie mialy sie do rzeczywistosci a doradca nie probowal nawet zrobic czegos takiego, pisal co mu sie wydawalo ze powinno dzialac. Jako przyklad moge podac porade necenia mrozonymi kulami zrobionymi z kukurydzy w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 a może pawciobra sprawdził jak to działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 a może pawciobra sprawdził jak to działa ? Sprawdzałem to ale tylko na stawach i jeziorkach. Na rzece to nie ujdzie. Ja przeważnie uciekam w inne miejsce jeśli drobnica nie daje spokoju albo po prostu czekam aż sobie ta drobnica odejdzie aż w końcu podejdą duże okazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Jahoo86, rozumiem, że interesują Cię głównie karpie i amury? Ja bym zrezygnował całkowicie z sypkiej zanęty. Nęcenie gotowaną kukurydzą, kulkami lub pelletem. Łowienie na zestaw tylko z ciężarkiem ołowianym. Dodatkowo unikać miejsc w których inni wędkarze łowią z sypką zanętą. Jeżeli chciałbym złowić karasia, to nęcenie kukurydzą gotowaną na słodko i zestaw- przelotowy ołów i rosówka na dużym haku np. nr 1. Jeżeli nie odpowiadają Ci powyższe rady, to próbuj tak jak łowisz- ale w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Jahoo86.. Pierwsza sprawa - gruba zanęta - jak pisał tomek1. Polecam pellet (najlepiej z halibuta) - śmierdziuchy oczywiście oprócz zwabienia karpi doskonale przyciągają leszcze (swoją drogą często podczas zasiadki na karpie łowię grube leszcze) Z amurem gorsza sprawa, jak jest go sporo w łowisku zanęc śliwkami - jest ich teraz sporo wszędzie. i oczywiście pellet - pomarńcza, śliwka itp. aaaaa i długi włos:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jahoo86 Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 TAK - interesują mnie takie ryby jak: karp, amur i karaś. Od pewnego czasu przestałem używać sypkiej zanęty i działa. Koszyczki zamieniłem na ciężarki. Drobnica przestała nękać moje zestawy i zostałem kompletnie bezrobotny ale zdaję sobie sprawę że to wina tego że nie podkarmiam regularnie. Od pewnego czasu zacząłem nęcić grochem ale zbyt krótki czas aby mówić o efektach. Dzięki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 Uzżwaj materiałów PVA (siatki, woreczki). Jeżeli woda na której wędkujesz nie jest duża, a nie masz czasu na nęcenie regularne przed łowieniem - nęc punktowo podczas łowienia. Czyli do w/w materiałów PVA sypiesz - konopie, pokruszone kulki, i pellet (może byc rybny - taki polecam - jak również inny np. bananowy, kuku, monster krab, itp). Taki worek kub siatkę dowiązujesz do zestawu i do wody. Przy odpowiedniej wprawie i wędce o 2,75 - 3,00 lbl można tym miotac na duże odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi