Skocz do zawartości
Dragon

Jak przywieźć świeże ryby znad morza?


mic-ek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jakie macie metody by przywieźć świeżą rybę znad morza? Pytanie do tych którzy mają trochę kilometrów. będę musiał je wieść 5 godzin. Wystarczy zamrozić, w gazetę i w torbę termiczną czy macie lepszy sposób? Nie mam lodówki turystycznej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przynęty na klenia   Dragon

Kup lód na stacji benzynowej i wsyp do torby termicznej. Da rade pod warunkiem, ze bedziesz wracał prosto z rejsu do domu. Ja tak ostatnio wiozłem z Darłowa do Szczecina (200 km), a kolega dalej do Świnoujścia (kolejne 100 km).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Duże wiadro, kobiałka- dobrze jeżeli z przykrywką szczelną. Na kutrach mają duże lodówki, niektóre kutry na prąd, a niektóre ładują tam lód. Jeżeli trafisz na ten z lodem, to po prostu zasyp filety czy tam tusze tym lodem właśnie i szczelnie zamknij coby się nie wylało w aucie. Kuter jak zawinie do portu to stoi, więc nie musicie tachać tych wiader na kuter, tylko powiedzieć szyprowi po skończonym rejsie, że przyjdziecie za chwilę po lód.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 butelki wody 2l. Mrozisz na -25*C,po łowieniu jedną wywalasz. W lodówce turystycznej latem w pełnym słońcu lód trzyma spokojnie 12 godzin, w torbie też powinno działać. W jakieś kostki lodu nie ma sensu się bawić bo za szybko topnieją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, jakie macie metody by przywieźć świeżą rybę znad morza? Pytanie do tych którzy mają trochę kilometrów. będę musiał je wieść 5 godzin. Wystarczy zamrozić, w gazetę i w torbę termiczną czy macie lepszy sposób? Nie mam lodówki turystycznej.

Kupujesz w MAKRO za ok. 30 zł pojemnik styropianowy o pojemności 60 litrów ( grubość ścianek 3 cm), wieziesz w nim nad Bałtyk 2-3 nutelki zamrożonej wody o pojemności 1,5 l.Później wkładasz rybki:) Mniejszy pojemnik kosztuje taniej a jest O NIEBO lepszy od tzw. "lodówki turystycznej" - no... może mniej wygodny...

Sprawdziłem przy przywozie ryb z Norwegii - zamrożona do minus 20 stopni ryba przetrzymuje w nim do momentu, w którym zaczyna się rozmrażać ( czyli stan nie nadający się do powtórnego zamrożenia) 48 godzin pod warunkiem, że pojemnik jest pełen.

Zatem rybka bałtycka po otrzymaniu dwóch butelek z zamrożoną wodą powinna bez problemy schłodzona wytrzymać 12 godzin.

Pozdrawiam

bobas_demolka TEAM

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...
Duże wiadro, kobiałka- dobrze jeżeli z przykrywką szczelną. Na kutrach mają duże lodówki, niektóre kutry na prąd, a niektóre ładują tam lód. Jeżeli trafisz na ten z lodem, to po prostu zasyp filety czy tam tusze tym lodem właśnie i szczelnie zamknij coby się nie wylało w aucie. Kuter jak zawinie do portu to stoi, więc nie musicie tachać tych wiader na kuter, tylko powiedzieć szyprowi po skończonym rejsie, że przyjdziecie za chwilę po lód.

Czy możesz podać w którym porcie tak jest i które kutry mają ten lód ? Ja pływałem kilkanaście razy z Władysławowa, Kołobrzegu i Helu i nigdy się z tym nie spotkałem. Latem ryby najczęściej wygrzewają się w pojemnikach w których bałtycka woda ma z 17-18 stopni. Szczęście, że dorsze łowione na kilkudziesięciu metrach są znacznie zimniejsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy możesz podać w którym porcie tak jest i które kutry mają ten lód ? Ja pływałem kilkanaście razy z Władysławowa, Kołobrzegu i Helu i nigdy się z tym nie spotkałem. Latem ryby najczęściej wygrzewają się w pojemnikach w których bałtycka woda ma z 17-18 stopni. Szczęście, że dorsze łowione na kilkudziesięciu metrach są znacznie zimniejsze.

Kołobrzeg: Flamenco, Kamel, Hydra. Każdy z nich miał lodówkę, ale nie pamiętam na którym ładowali lód... albo flamenco albo Kamel.

Wiadomo, że podczas łowienia każdy ładuje do skrzyneczek, ale po wędkowaniu, albo w trakcie a po oprawieniu ryb ( oprawiają co jakiś czas) można je tam włożyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.