Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem się zapytać i dowiedzieć, czy znacie, łowicie jakieś miejscówki, odcinki tych rzek dobre na spinning. Od przyszłego roku zaczynam łowić na tych rzeczkach i chciałbym się dowiedzieć gdzie. Gdzie łowicie, może gdzieś coś złowiliście? Proszę o dość dokładne wskazanie odcinka.

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wisła jest cała dobra.Wszystko zależy jakie stan wody.Raz tam dobrze ,raz tu.

Ja łowie po stronie Solca Kujawskiego,czasem nawet pod Toruń sie zapuszczam.

Napisano

EsoxHunter, trzeba obserwowac wode kilka dni a nawet tygodni co sie dzieje ja na wisle w okolicy Czarnowa jestem 4 razy w tygodniu na rybach minimum chyba że juz naprawde nie moge bo praca nie pozwala. Jak byś chciał moge cie zabrac i pobiegamy razem pokaże ci kilka miejscówek na spinning :mrgreen:

co do dojazdu na Czarnowo jest naprawde świetny:)

• 3 weeks later...
Napisano
Wisła jest cała dobra.

hehe, 45 lat wędkuję na Wiśle i trochę zdziwiła mnie taka opinia :mrgreen:

A nie jest? Ja czesto łowię w Otorowie np,a znam wiele osób,które tam nie lubią łowić,bo sobie nie radzą.Są opaski dobre są nie dobre.Tak samo z głowkami czy przykosami.A jak zmiena sie poziom wody o 1-1,5 metra to sytuacja sie zmienia.I tam gdzie słabo na niżowce,teraz jest OK.Trzeba myśleś nad wodą,szukać,kombinować a nie kierować sie utartymi schematami. A staż nie zawsze pomaga. Czasem trzeba rzucić tam gdzie nigdy nic,tam gdzie zawsze sie rwie.tam gdzie nigdy sie nie chciało wchodzić,bo powalone drzewa i pokrzywy 2 metrowe...

Napisano

Przydawka, nie powiem ale masz troche racji, nie bede rozwijał tematu bo szkoda czasu mozna by pisac i pisac. kazdy wedkuje jak lubi i gdzie lubi:) proste :razz:

Napisano

Daj cynk jak będziesz się wybierać, chętnie dojechałbym jak termin by mi pasował. Ja nie mam z kim jechać o tej porze roku a samemu to kicha po ciemku siedzieć.

• 2 months later...
Napisano

Odświeżam temat, ale z zapytaniem o Brdę.

1. Czy warto wybierać się na Brdę w styczniu (spinning) na okonia?

2. Kiedy można próbować szukać kleni? Czy czekać do marca, czy bardziej patrzeć na temperatury dodatnie jeśli wiosna przyjdzie np. już w lutym?

3. Na temat odcinka miejskiego Brdy jest w necie wiele informacji, a co z odcinkiem między Elektrownia Koronowo/Samociążek a Bożenkowem? Myślę o spiningu wczesną wiosną lub w okresie letnim grunt...

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Napisano

Sorki, że pisze post pod postem, ale coś zauważyłem. W wykazie wód PZW Bydgoszcz nie ma Wisły... :roll: O co tu chodzi, ten odcinek jest państwowy czy nie można na nim łowić?

Napisano

Bydgoski odcinek Wisły należy do PZW Toruń i aby na nim wędkować musisz wykupić składkę w PZW Toruń.Niestety porozumienia między Bydgoszczą i Toruniem (zresztą na wielu płaszczyznach) nie ma :)

Napisano

To kicha. Ale ja znalazłem kruczka, że jako członek uczestnik, oczywiście przy pokazaniu ważnej legitymacji, jak opłacę składki to mam zezwolenie na wody ogólnodostępne na cały kraj. :twisted:

Napisano

To teraz albo w profilu wpisałeś sobie więcej latek, albo nie wiesz, że członek uczestnik to osoba która nie ma więcej niż 16 lat :) pzdr

Napisano

Zacytuję:

"Składka okręgowa roczna młodzieżowa/członka uczestnika:

- młodzież szkolna (tutaj się zaliczam) i studenci od 16 - 26 roku życia, za okazaniem ważnej legitymacji szkolnej lub studenckiej.

- składka roczna okręgowa na ochronę i zagospodarowanie wód członka uczestnika upoważnia do wędkowania na wszystkich wodach okręgowych ogólnie dostępnym (górskich i nizinnych) wszystkimi metodami wędkowania. Ponadto upoważnia do wędkowania na wodach ogólnie dostępnych PZW na terenie całego kraju."

Myślę, że strona Okręgu PZW Bydgoszcz i moj informator wędkarski nie kłamią. :cool:

Napisano

Kolego, nie doczytałeś całego informatora :)

Poniżej 16 roku życia możesz być członkiem uczestnikiem.

Od 16-26 roku życia opłacasz już składkę młodzieżową (pod warunkiem że się uczysz).

Po 26 roku życia (lub wcześniej jeśli się nie uczysz) opłacasz składkę jako osoba dorosła.

http://imageshack.us/photo/my-images/708/uczestnik.png/

Jeśli nadal masz wątpliwości zadzwoń do pzw i się spytaj, żebyś później nad wodą podczas kontroli (sic!) nie był zdziwiony :)