Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jeśli chodzi o boczny trok, a tak sugeruje Twój post to lepszy jest spining np. Nieśmiertelny Konger Tango. Na starorzeczu w Czarnocinie, i Bronowie, nie raz łowiłem piekne sztuki.

Napisano

Może i drogi, ale warty swojej ceny. Jeśli Ci się nie spieszy, to zimą na allegro lub forum/forach można upolować fajny sprzęt za naprawdę niewielkie pieniądze.

Obecnie każda z liczących się firm ma takie spiningi w ofercie. Ja niestety nie jestem na topie jeśli chodzi o spiningowe nowinki, bo dla mnie spining jest tylko chwilowa odskocznia od spławika.

Napisano

Jeżeli na wędkę masz zamiar łowić okonie i nie chcesz przeznaczyć na nią większej ilości pieniędzy to według mnie warto zastanowić się nad:

Konger Arcus Spin UL do 10g - cena ok 110 zł

Jest do wyboru w trzech długościach - 240, 260, 280

Osobiście nie łowiłem na nią ale dość dokładnie przyglądałem jej się w sklepie. Wykonanie bez zarzutów, czuła jaskrawa szczytówka. Mam spinning z serii Arcus tylko, że cw 8-30g. Jestem bardzo zadowolony. Nie polecam tego do 10g wprost bo sam nie łowiłem ale myślę, że warto się nim zainteresować.

Napisano

Ja również jak koledzy mam lexusa i jestem bardzo zadowolony, mój ojciec też na niego łowi, bardzo dobra czułość szczytówki pukniecia czuc na rękojeści :) za tę cenę chyba nic lepszego nie znajdziesz :P przed zakupem dużo czytałem o okoniówkach i wybrałem tą. Głównie używam jej do paprochów i bocznego troka. pozdrawiam

Napisano

Ja mam Shimano Alivio,wklejanka. Okonie,szczupaki i sandacze na niego łowię,bardzo czuła wędka,cena jest przystępna,znajdziesz go w większości sklepów stacjonarnych. Mam go 3 lata i nic sie z nim nie dzieje. Polecam

Napisano

Ja również polecam Kongera Tango. Mam jeszcze starsza wersję zwykły Champion Tango 270 (1-10g) i z różnych wędek jakie trzymałem w ręce to jest absolutny numer jeden. Lekka , megawytrzymała, czuła, nie męczy ręki nawet calodniowym biczowaniem, świetny zarówno na woblerki, gumki male blystki, trok. Łowie nim tez teraz z powodzeniem szczupaki na lekkie przynęty i sprawuje sie super. uzywam do niego RedArca (300) i ta waga kołowrotka sprawia ze ma idealne wyważenie.

Polecam, mimo ze kosztuje troche więcej, cena zrekompensuje wszelkie obiekcje na temat jego kupna bo kupisz kija z którym nie rzstaniesz sie przez lata. A jesli juz koniecznie chcesz coś innego tańszego, to w duzej mierze sugeruj się też wagą i nie bierz wędki do lekkiego spinningu okoniowego, która nie ma poniżej 170g

• 9 months later...
Napisano

Zająłem się wykopaliskami poszukując wędki na okonia i nie znalazłem nic ciekawego i aktualnego dlatego piszę tego posta w starym temacie.

Poszukuje taniej wędki tak z granicach 250zł lub taniej do połowu okoni z brzegów na jeziorach. potrzebne długie wędzisko od 3m w górę do przynęt lekkich od 1g do 4g.

Możecie coś polecić?

Napisano

3m to lekkie nieporozumienie przy połowie okoni moim skromnym zdaniem :) sam mam 2 essentiale od mikado 2.4m to15g do troka z łódki, i 2.7m perch do 13g , tym drugim łowię z brzegu lub jeśli nie używam metody z bocznym trokiem a przynęty na główce... ceny tych kijaszków to 110 i 130 zł, nie mam zastrzeżeń, czułe, lekkie , ładnie wykonane i bez problemu wyciąga się jakieś wymiarowe zębacze będące częstym przyłowem...

• 4 months later...
Napisano

Witam.

Szukam wędki do cięższego łapania okoni - coś pod gumy 2 - 2,5 cala i główki do 12, 15g.

Jak na razie znalazłem takie opcje:

Wklejanki:

Dragon Fishmaker 2,75 do 18g

Robinson Cortez Trout 2,70 do 20g

Monolit :) :

Team Dragon 2,70 d0 18g

Daiwa Infinity Jigger 2,7 do 18g.

Co polecacie, a czego nie :) proszę o opinie, uwagi i propozycje... budżet do ok 400 zł

pozdrawiam

Napisano

Mam TD do 18g i moim zdaniem choć to kijek niedoszacowany jak wszystkie TD jest ok. Sztywnośc i czucie przynety od 5g + guma do 15t g + guma super. Wyżej nie próbowałem. Choć wg mnie da spokojnie radę.

Napisano

Ten Konger Tango 2.7m do 10g o którym jest wyżej, jest naprawdę fajną wędką. Łowiłem na niego dość długo. Wśród wędek seryjnych do 400zł jest chyba niezrównany.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Mam TD do 18g i moim zdaniem choć to kijek niedoszacowany jak wszystkie TD jest ok. Sztywnośc i czucie przynety od 5g + guma do 15t g + guma super. Wyżej nie próbowałem. Choć wg mnie da spokojnie radę.[/quote

no właśnie nie chcę czegoś z zapasem mocy. Raczej szukam czegoś najdelikatniejszego go obsłuży gumę 2-2,5 cala na główce 12g ostatecznie 15g, czyli z cw RZECZYWISTYM do 18g, nie więcej. Koszt do 400-450 zł.

• 2 months later...
Napisano

Witam. Zastanawiam się nad tanim kijem na okonia to co mi wpadło w oko to: Cormoran Bull Fighter HD Jigger 2-14g. Mam już jednego Cormorana ale ciezszego i jestem zadowolony. Moje pytanie brzmi czy ten kijek nie bedzie za delikatny gdyż będę głównie łowił w Bugu a więc w rzece o dosyć szybkim nurcie. Nie znam się na tym za dobrze ale podobno do wedkowania w rzece potrzebna jest wedka o szybkiej akcji. Problem w tym, że jakiego kija bym nie ogladał to kazdy ma napisane ze ma szybka akcje :P Inna wedeczka nad ktora sie zastanawiam to Dragon Mystery XT Ultra Lite 2,40m/2-15g i znowu pytanie czy nie bedzie sie za mocno gieła w nurcie.

Napisano

Witam,również poszukuje jakiegoś taniego do 150zł kijka/wklejanke na okonie,najlepiej 1-9g,co powiecię o Cormoran bull fighter ? cena super,a jak z użytkowaniem,aha dł. myślę że max 2,4 :)

• 3 months later...
Napisano

Po przeczytaniu 1000 postów i 100 tematów wybrałem sobie 4 wędki do bocznego troka, proszę o pomoc, która zakupić. będe łowił zawsze na jeziorach, stawach, na małe paprochy, twistery.

Najbardziej zależy mi na wypowiedzi osób które mają daną wędkę i proszę o uzasadnienie wyboru.

Chciałbym rozmiar wędki coś w okolicach 240cm, obecnie taka mam i bardzo mi odpowiada. proszę jeszcze o odpowiedz czy gramatura 10g czy 12g będzie bardziej zasadna.

1. MIKADO X-PLODE UL PERCH SPIN 2,4m/10g

2. MIKADO Essential Perch 260/12gr

3. SHIMANO CATANA CX 2,4 1-11gr

4. MIKADO LEXUS SAPPHIRE SPIN 2,40m 10g

Wędką ma być do max 130 zł. Innych już nie piszcie bo zaś zacznę od nowa wyliczanie.

Która i dlaczego ?

Napisano

Mikado Lexus - konstrukcja znana nie od dziś, i ceniona. W tym przedziale cenowym bym się nie wahał. Fakt, na x-plode nie łowiłem.