Skocz do zawartości
Dragon

pomysł na sygnalizator do feedera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj w pracy obmyśliłem pewien plan na sygnalizator. Może zaczne od początku :) jak wiadomo na feederka wędke stawia się "pionowo", a brania w dzień/w nocy obserwuje się patrząc na szczytówkę/dzwoneczek. Jeśli chciałoby się użyć elektronicznego sygnalizatora brań to trzeba by było ustawić wędzisko poziomo prostopadle do wody i ten sygnalizator umieścić za szczytówką prawda. A co jeśli nie ma na tyle miejsca na łowisku, żeby to zrobić? a chcemy (przynajmniej ja ) dodać sygnalizator elektroniczny ? przecież nie skręcimy 3 metrowych widełek a na nich damy urządzenie :) i stąd mój pomysł. Nie wiem może takie coś jest, może nie miałem pojęcia o jego istnieniu :) ale jeśli nie to jak myślicie czy sprawdzałoby się ? :) sorry za szkic to dopiero prototyp :lol: można by dzięki temu łowić na "feedera" na dowolnej wędce, wędka nie musi stać pionowo, tylko w pozycji poziomej np na tripodzie lub innym wynalazku :mrgreen: oczywiście szczytówka mocowana do widełek na stałe z możliwą regulacją kąta.

jannass.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

tzw "boczna szczytówka" montowana prostopadle - bezpośrednio do kija , ..jest wynalazkiem starszym od węgla.... :wink:, (taki regionalny patent rzadko ale jednak ..używany przez "lokalsów" najczęściej na leszcza, nota bene czasami można nawet kupić gotowca w sklepach ) , natomiast Twoja wariacja polega na zamontowaniu jej (nie wiem czy dobrze widzę ) do podpórki ..hmm.. :roll:

Napisano

znajomy zrobil cos takiego ,monowanego do podporki , i sobie chwali

jesli kombinujesz jak lowic na drgajaca i sygnalizator to masz dwa wyjscia

1 mozna kupic sygnalizator montowany do wedki przez ktory poszczasz zylke

2 ustaw wedke poziomo miej wiecej prostopadle do wody i daj standardowy sygnalizator na podporke

Napisano

Widzę że panowie za często nad wodą nie jesteście, podam swój sposób syg elektroniczny

do wody ,przed wędkę ,żyłkę przeciągamy przez niego , wędkę stawiamy na podpórkach dwóch ,a to tylko w nocy .

Do zobaczenia nad wodą Edmund

Napisano

daniello2010, nie nie widziałem pomysł narodził się w mojej głowie :) gdzie myślałem jak ustawić wędke normalnie w strone wody na rzecze ( a nie bokiem lub pionowo ) z wykorzystaniem sygnalizatora i czułości DS'a :) tak jak wspominałem w 1 poście możliwe, że takie coś istnieje i potwierdziliście to :) mój sposób to pewna wariacja wyżej opisywanych sposobów :) sprobuje na szybko nagrać jakiś film jak miało by to wyglądać i wrzuce tutaj :)

Napisano

bumtarara, to wrzuć jakieś foty :)Unises, na allegro nic nie moge znaleść pod nazwą "boczna szczytówka :cry:

edit/// jednak nie będe nic robił, a to dlatego, że na podstawie zdjęć bocznej szczytówki stwierdzam, że jest to podobny i mniej skomplikowany sposób od zaprezentowanego przeze mnie :) tak czy owak cieszę się, że napisałem ten temat gdyż nigdy bym się pewnie o tej metodzie nie dowiedział :)

Napisano

gotom.th.jpg

To na rzekę, używam do karpiówki. Czułość jest mniejsza niż feedera, bo dochodzi dodatkowy kąt na szczytówce. Wędkę trzeba ustawiać w kierunku zestawu, a kąt i tak będzie powstawał bo zestaw znosi nurt.

• 2 weeks later...
Napisano

Ehh takie wynalazki to żadna frajda jeśli łowi się na DS. Co do sygnalizatorów widziałem na allegro jakieś dziwne wynalazki typu jakieś kulki z diodą na szczytówce, że jak jest branie to świeci podajże na zielono czy na żółto :D Nie testowałem więc nie będę pisał czy się to sprawdza :grin:

Napisano
Co do sygnalizatorów widziałem na allegro jakieś dziwne wynalazki typu jakieś kulki z diodą na szczytówce, że jak jest branie to świeci podajże na zielono czy na żółto :D Nie testowałem więc nie będę pisał czy się to sprawdza :grin:

To badziewie nie warte grosza. Zaświeci się jak jest silne uderzenie, a delikatnych brań nie pokaże.

Napisano

technops,

Wiesz ile ja czytałem złych recenzji na temat różnych przedmiotów a i tak kusiłem się na ich zakup a bywałem później z nich zadowolony? :lol:

• 4 weeks later...
Napisano

Patent, jak ktoś napisał stary jak węgiel :P Mój ojciec do dzisiaj tak łowi, tylko że to coś (mylnie przez niektórych nazywane drgającą szczytówką) odstaje od sygnalizatora w bok wędki ustawionej przodem do zarzuconego zestawu. Ogólnie to działa jak samozacinacz, także zero frajdy z połowu. Można jedynie użyć przy mocno zakrapianych zasiadkach :P

Btw. kolego technops ja mam feederki długości 3.9 m i w ciasnych miejscach jakoś daję radę, także nigdy nie przyszłoby mi do głowy stosowanie dodatkowego sygnalizatora innego niż dzwonek (który też żadko stosuję) ;-) ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)

Pozdrawiam ;-)

• 6 years later...
Napisano

Tutaj gość zrobił świetny sygnalizator do Feedera, który nie wymaga podpięcia żadnych swingerów czy bombek. Po prostu odkłada się wędkę.

Link do prezentacji na Youtube:

[Link]