Szwagier Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Witam, zakładam że nie brakuje takich spinningistów, którzy polują na jeden lub dwa gatunki, lub tylko kilka miesięcy w roku. Pytanie jednak pragnę zadać przede wszystkim tym, którzy nie odpuszczają niemal przez cały rok. Jak wygląda wasz spinningowy kalendarz ?, lub też jaka ryba według was bierze najlepiej w danym miesiącu. Nie chcę zawężać pytania do wody stojącej/płynącej czy też konkretnych warunków atmosferycznych. Nie interesuje mnie ścisła, naukowa wypowiedź, tylko wasze odczucia i nastawienie. Zacznę pierwszy: Styczeń - podlodowo Luty - podlodowo Marzec - raczej odpuszczam Kwiecień - kleń, jaź Maj - kleń, jaź, szczupak Czerwiec - boleń, okoń, Lipiec - sum, brzana, boleń, okoń Sierpień - boleń Wrzesien - boleń Październik - sandacz, szczupak Listopad - sandacz, szczupak Grudzień - robię porządki w sprzęcie i przygotowania na następny sezon Cytuj
Winko Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Szwagier napisał: zakładam że nie brakuje takich spinningistów, którzy polują na jeden lub dwa gatunki, lub tylko kilka miesięcy w roku. Otóż są również i tacy. Ja generalnie od 1go stycznia do ostatniego grudnia uganiam się niemal tylko i wyłącznie za kleniem. Oprócz tego od 1go lutego do końca sierpnia czasem wybieram się za pstrągiem a tylko raz czy dwa razy do roku za sandaczem czy też szczupakiem Cytuj
snoek3 Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 styczen do marca - troc w marcu równiez zaczynam kleniować i tak do końca wakacji maj szczupaki potem sierpień i wrzesien z ta rybka takze czerwiec sandacz + listopad i grudzień Cytuj
Gość Rapa-man Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 marzec-kwiecień Jaź i kleń maj-październik BOLEŃ! październik-grudzień sandacz Cytuj
Gość Anonymous Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 wiosnę mam zamiar poświęcić przede wszystkim jaziowi, okoniowi i też troszkę kleniom na rzeczkach, w wakacje jak moje jeziora wypełni szalejący, śmiecioróbny bydlęcy swar odkładam wędki i oddaję sie podróżom motocyklowym z żoną i moze przeniosę sie okazyjnie znowu na klenie i jazie rzeczne a potem zobaczymy. Szczupaków dość sie nałowiłem w tym roku wiec zostawię je sobie na pore jesienną, raczej nie rusze za nimi w maju, zeby sie nie denerwowac bo u mnie kultura łowienia "szczupoka" ekhhhmm nie nalezy do najlepszych Cytuj
Szwagier Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Napisano 17 Grudnia 2012 ... zeby sie nie denerwowac bo u mnie kultura łowienia "szczupoka" ekhhhmm nie nalezy do najlepszych skąd ja to znam Cytuj
Gość Anonymous Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 ... zeby sie nie denerwowac bo u mnie kultura łowienia "szczupoka" ekhhhmm nie nalezy do najlepszych skąd ja to znam to niestety za łatwa ryba dla przeciętnego mięsiarza, starcza dobry karaś i stalka albo nawet struna z gitary (widziałem już taki zestaw . No ale PZW widać nie ma zamiaru z tym nic zrobić bo jest popyt Szczupakowi w kalendarzu dałbym spokój do czerwca. aa i zapomniałem - wczesną wiosną parę razy ruszę też za pstrągiem Cytuj
DAWID Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Styczeń - Pstrąg Potokowy, Tęczowy Luty - Pstrag Potokowy, Tęczowy Marzec- Pstrąg Potokowy, Tęczowy Kwiecień- Pstrag Potokowy, Teczowy, Kleń Maj- Boleń, Pstrąg Potokowy Czerwiec- Pstrag Potokowy, Boleń Lipec- Brzana, Sum, Potokowiec, Boleń Sierpiń- Brzana, Sum, Potokowiec, Boleń Wrzesień- Sum, Boleń, Brzana / Lipienie Tęczaki na muche Październik - Okonie / Lipienie, Tęczaki na muche Listopad - Okonie / Lipienie, Tęczaki na muche Grudzień - sporadyczne wypady nad wode i wielkie oczekiwanie na rozpoczęcie sezonu pstrągowego Cytuj
marusia-92 Napisano 21 Grudnia 2012 Napisano 21 Grudnia 2012 Cały sezon szczupak, sandacz bo żeby łowić te ryby regularnie i nie tylko podrostki do 70cm to trzeba umieć. Nie wystarczy zawsze i wszędzie tylko stalka z karasiem. Cytuj
loolekk Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Styczeń, Luty- odpuszczam, konserwacja sprzętu, zakupy. Koniec Marca - kleń, jaź Kwiecień - kleń, jaź Maj - kleń, jaź, boleń Czerwiec - kleń, boleń Lipiec - boleń, sum Sierpień - boleń, sum Wrzesień - sandacz, okoń, boleń Październik - okoń, sandacz Listopad - okoń, sandacz Grudzień - okoń Cytuj
Gość MarcinMistkowsk Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 "to niestety za łatwa ryba dla przeciętnego mięsiarza, starcza dobry karaś i stalka albo nawet struna z gitary (widziałem już taki zestaw . No ale PZW widać nie ma zamiaru z tym nic zrobić bo jest popyt Szczupakowi w kalendarzu dałbym spokój do czerwca. " Niestety nie zgodze się z tobą ,za dużym szczupakiem trzeba się nachodzić i to ostro a wyciągnąć to też sztuka i opanowanie emocji. Moje pierwsze szczupaki dostarczały mi takich wrażeń podczas holu że nogi się trzęsły Szczupaki możesz łapać cały rok,wystarczy po złowieniu dać buzi i oddać wolność. Nikt Ci za to wędki nie zabierze Cytuj
snoek3 Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 LaczQ, ja łowie cały rok jako przyłów do kleni to co znaczy ze kłusuje ? Cytuj
LaczQ Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Tak ale jak sam zauważyłeś jako przyłów. A łowienie szczupaków cały rok kojarzy sie z nastawianiem na nie przez cały rok.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi