buk1991 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 buk1991, widzisz, przynajmniej tu się zgadzamy Zawsze to coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julian Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Cześć. Mamy nowego Prezesa Okręgu Wrocław. Jest nim niespodziewanie dr Jan Błachuta, został dzisiaj wybrany. Miejmy nadzieję, że ma trzeźwe i obiektywne spojrzenie na nasze bolączki. Z tego co słyszałem jest to mądry człowiek i doskonale zna urojone i prawdziwe bolączki wędkarzy. Chyba można liczyć, że zrobi porządek w naszym okręgu, skończą się kłótnie oraz niesnaski, może wreszcie wróci wzajemna życzliwość. Nie wiem jak Wy, ale ja życzę Mu powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buk1991 Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Koledzy, dziś 3h spędzone na "wędkowaniu" na Bystrzycy na wysokości Samotworu i kompletne dno. Jedna wędka z żywcem, który nawet nie został draśnięty a na drugiej : Kukurydza - nic Białe - kilka kleników (5-10 cm) i kilka oklejek Czerwone - dwa jazgarze Tak więc dalej bryndza ! Jak u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Komu bliżej do Bystrzycy, to może spróbować się "Lidze Dorzecza Bystrzycy" http://kingfisherclub.pl/?page_id=334 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Kukurydza - nic Białe - kilka kleników (5-10 cm) i kilka oklejek Czerwone - dwa jazgarze Tak więc dalej bryndza ! Jak u Was ? Oczywiście mówimy o pęcaku z tymi kolorami bo przecież tam tylko przynęty roślinne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 właściwie czemu nie ☺ Jaceen, kto rozdaje zaproszenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 kto rozdaje zaproszenia ? Tego nie wiem. W niedzielę może dowiesz się więcej:) Może uczestnicy Ligi Ślęzy otrzymają takie zaproszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 OOO ciekawe czemu nie Bystrzyca mocno mnie wciągnęła w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Jade jutro "sznurować" okonie i testowac ubiór przed niedzielą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Poproszę o info, jak było i jaki ubiór, czy nie nalewało się do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buk1991 Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Jade jutro "sznurować" okonie i testowac ubiór przed niedzielą Okoń w Bystrzycy tak samo często występuje jak pstrąg Ale powodzenia i również ciekawy jestem wyników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Wycieczka rozpoczela sie o 7. Mgła i - dwa ☺. Woda delikatnie płynie, bystrza udostepnione, to miał być dzień, o którym opowiada sie latami ☺ Generalnie pojechałem sprawdzić ile człowiek jest w stanie wytrzymać brodzac w gumiakach przy temperaturze poniżej 0. Ubrany w 2 pary skarpet od górali z mazur, kalesony pradziadka wlazłem do wody. Było miło...przez 15 min.Potem wodery zaczeły pod wpływem temp. zmieniać rozmiar...z 46 chyba na 36 ☺. zastanawiałem sie, czy mam w aucie sekator, no bo jak niby miałbym teraz szkity wyciągnąć. Postanowiłem jednak sie nie poddawać, i leca muchy do wody: małe, białe, potem reszta. przerzuciłem dwa pudełka. Nawet moje własnej roboty "demony". Demony, bo sa tak brzydkie, że sam sie ich boje. Nic, 1,5 h patrzenia na otaczający świat i zstanawiania się jak teraz oderwac podeszwy od kamieni, na których stoje. Generalnie było pięknie, mroźno,bezwietrznie i słonecznie. Dwie sprawy mnie nurtowały: gdzie są okonie, które ostatnio regularnie meczyłem, i dlaczego nie biorą☺. Postanowiłem zmienić odcinek i pojechałem w las... Pierwszy raz byłem na tym odcinku, a szkoda bo wygląda wzorowo. Meandry,wykroty drzew, podmyte brzegi, bystrza i troche spokojnej wody. Cisza, spokój, dzięcioły i...ja. Niestety, mimo bardzo urokliwej, przejrzystej i urozmaiconej wody, właśnie ptaszyska były jednymi mieszkańcami tej wody. Wspominając wyprawę z "haczykami" nad Kwise, nie mogłem uwierzyć, źe żaden ryb na odcinku 500 m nie istnieje. Nawet najmniejszych oznak drobnicy, narybku, ślimaka czy ameby, poprostu nic. Wyprawy oczywiście nie żałuje, bo piękne okolice i człowiek dotleniony, no i nowy próg bólu na odmrożenia pokonany ☺.Same plusy, tylko gdzie życie w pięknej bystrzycy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmtt Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 W Bystrzycy to teraz tylko trocie ! Nie biorą na razie bo im to nie w głowach, ale eldorado Panie jest ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 koledze bacyklowi zamarzyły się trocie , kardynały i głowacice a widawa poszła w odstawkę? z pozdrowieniem Wasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 spokojnie, ja sie tylko doskonale, aby być gotowym gdy przyjdzie chwila na widawskie smoki ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Jak kolega bacyk będzie na Widawie, to proszę o info. To tak, żeby dać rybom ze dwa dni na uspokojenie, po prezentacji demonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Droga Ligo Ślęzy Zostaliśmy zaproszeni do udziału w Lidze Dorzecza Bystrzycy http://kingfisherclub.pl/forum/showthread.php?tid=96&pid=402#pid402 Mam nadzieję że taka współpraca wyjdzie rzece na dobre, bo woda będzie bardziej dopilnowana a dobra współpraca to podstawa porozumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 Moja ostatnia, jesienna wyprawa (chyba:) w 2015. Padło na Bystrzycę. Odcinek most Ratyński-Park Złotnicki. Było nas trzech i można by na tym zakończyć. Rzeka, jak rzeka, mnie bardziej zastanawia, że od ostatniej wyprawy w tamte rejony (dobre 30lat minęło) wiele się nie zmieniło. W zasadzie, to jedno wielkie wysypisko śmieci. Śmieci, śmieci i jeszcze raz śmieci. Szmaty, kible, butelki w masakrycznych ilościach, budowlanka, akcesoria samochodowe, itp., itd. Latem może lepiej tereny wyglądają pod przykrywką zieleni. Pamiętny tamtych widoków, wolałem wybierać kawałek odcinka przyujściowego. Tam trochę mniej bałem się o swoje bezpieczeństwo;) Ale co tam, koniec narzekania. Trzeba się oswoić z górskim charakterem rzeki i od czasu do czasu spróbować wątek pozytywnie ożywić. Tym bardziej, że będziemy częściej i w różne miejsca zaglądać. Myślę, że uda się kilka odcinków odwiedzić i coś pocieszającego opowiedzieć. Wolałbym, żeby takie widoczki zapadały bardziej w pamięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Jaceen za bardzo się przygladales tym śmieciorą . Po za górą smieci piękna dzicz dzungla chaszczory w grudniu wieksze niz ja sarny bażanty miejsce ciekawe ale ryb nie ma zbyt wiele zwlaszcza w tym dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Szmaty, kible, butelki w masakrycznych ilościach, budowlanka, akcesoria samochodowe, itp., itd. To niestety syndrom naszych polskich rzek w okolicach gęściej zaludnionych. W krakowie w małych rzekach pstrągowych widziałem już wszystko, od opon przez lodówki, tapczany, fotele, stoły po całe znaki drogowe razem z betonową podstawą. O szmatach i innych "małogabarytowych" śmieciach to nie wspominam nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Ja tylko dopowiem, że również mnie bolał widok śmieci nad wodą. Tak samo powinno się gonić kłusoli jak i śmieciarzy, bo czym oni się różnią? Fajne co najmniej dwa miejsca widziałem na nowy sezon i na pewno je sprawdzę . A jak spojrzycie na mapę to można się szybko przemieścić autem na kolejny most i w górze kolejne fajnie zapowiadające są miejscówy. Szkoda,że nie sprawdziliśmy Ja w tym roku postaram się jeszcze tam zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 Kolejne fajne miejsca sprawdziłem. Most Jarnołtowski w górę i w dół rzeki po kawałku Oczekiwania i apetyt na rybę miałem. Miałem i na tym się skończyło. Woda różna, uciąg ,głębokość, wypłycanie, przyśpieszenia. Zmienia się co kawałek i rybostan pewnie zamieszkuje tam różny. Ten odcinek mi się bardzo spodobał. I szybko o nim nie zapomnę. Po za delikatnym puknięciem w kejtecha nic więcej nie poczułem na kiju. Ale spacer był ok Kilka fotek na koniec: I coś dla muszkarzy i nie tylko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 I tak właśnie odcinek po odcinku przeanalizujemy bystrzyce do mietkowa ☺Ja byłem w sobote 7 h na odcinku Milin -Mietków. Oprócz absolutnie urokliwej bajecznie wody, pełnej zakrętów powalonych drzew, głebokich dołów, przyśpieszeń, dna kamienistego jak i piaszczystego absolutnie bez oznak życia. Nawet małych kleników nie było widać, choć przejrzystość wody doskonała. Smutna to oznaka, że woda o charakterze NO KILL powinna być raczej nazwana NO FISH. I Ja tutaj nie mówie o lipieniach i pstrągach a raczej o wszystkich gatunkach ryb. Może stworzenie odcinka "górskiego" na terenie okręgu wrocławskiego miał na celu utrzymania składek na wody nizinne i górskie na tym samym poziomie, bo wiemy już źe władze okręgu nie zadbały o "górzystów" zrywając porozumienie dolnośląskie... a może oni poprostu łowia tylko dorsze!!! ...za nasze pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peekol Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Obrazek Jacolan - na miejscówce z pierwszego zdjęcia złowiłem swojego pierwszego spiningowego klenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolan Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Obrazek Jacolan - na miejscówce z pierwszego zdjęcia złowiłem swojego pierwszego spiningowego klenia Tzn. ,że ryby tam są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi