Booseib Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 W tym wątku chwalimy się kwietniowymi wynikami, a za oknem prawdziwe PRIMA APRILIS Cytuj
Winko Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Booseib napisał: W tym wątku chwalimy się kwietniowymi wynikami, a za oknem prawdziwe PRIMA APRILIS Ale za to ta kropka Szczyga wygląda całkiem realnie Piekny ,,KAWAŁ" pstrąga- GRATKI Cytuj
Winko Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam!!! Z okazji świąt ja również pozwolę sobie raz powrócić aktywnie do tematu. Z racji panującej w ostatnim czasie pogody w większej części europy w końcu miałem okazje po raz pierwszy okazję spędzić święta wielkanocne z moja żona oraz czteroletnim synem!!!! Pierwszy raz puścili mnie z pracy w Niemczech do domu. Święta zleciały jak bajka - dawno takich nie miałem. Ale do rzeczy. W domu byc a z kleniami się nie przywitać?! Dziś od rana razem z kumplem spacerowaliśmy po jednej z okolicznych rzek w poszukiwaniu kleni. Pierwszy największy - 37 cm. oraz 31 cm W godzinach popołudniowych ponownie zmieniliśmy miejscówkę, stojąc na moście, po papierosku i już było wszystko wiadomo! W kilkunastu następnych rzutach miałem na brzegu jeszcze 12 sztuk na chrabąszcza z czego tylko połowa była ledwo miarowa. Około godziny 16j dostałem telefon i dowiedziałem się że jutro wieczorem muszę być juz przeszło 1100 km dalej !!!! KONIEC BAJKI :blush: Cytuj
Gość Rapa-man Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Winko piekne rybi,zazdroszcze Ci i jestem pełen podziwu że udaje Ci sie przechytrzyć rybki na smużaki,ja już chccccceeeeeee wioooosneeeee! Cytuj
Winko Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Za piekne rybki owszem dziękuję ale nie zazdrość mi bo wędki w szafę na kolejne trzy miechy Cytuj
przemekCLI Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Rybki pocieszne,po fotkach widze,że u Ciebie przedwiośnie u mnie 30cm śniegu,lód na 20cm tak w święta sypało.Rok temu o tej porze feederowałem.....na krótki rękawek.co jak co kwartał ino myk zleci Cytuj
fix-bud Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Winko gratuluję,wiedziałem że tak będzie ,ledwo przyjechał juz trzaska rybki . Pozdrawiam Cytuj
DAWID Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Gratulacje, u mnie pogoda dalej sobie robi jaja ale chyba już długo nie wytrzymam i ruszę nad rzekę Cytuj
bieliko Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 wiecie co mnie najbardziej boli ?..... w zeszlym roku w kwietniu mialem na Wiśle około 30 sztuk leszczy... a w tym chyba nie dam rady usiąśc jak patrzalłem na pogode długoterminową...a karte opłacic trzeba , a to sezon krótki a to tarło jednej ryby a to okres ochronny i na czysto z wedkowania bedzie jakies 3 miesiące....no dalej gdzie jest wiosnaaaaaaaaaaa!! Cytuj
jaceen Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Również gratuluję udanych łowów. Winko jak zwykle na swoich wodach czaruje klenie. Mimo niesprzyjającej pogody próbuję także połowić. Ostatnie dwa wypady i po jednym braniu. Niestety pech mnie dopadł i klenie się ostatnio spinają. Cytuj
fix-bud Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam serdecznie.Jak zwykle w ostatnim czasie byłem wczoraj na kanale ciepłym.Machałem spinem od od 15.30 do 19ej.Wynik to 37 pasiaków,4 szt po 19-20cm,reszta od 10 do 17cm,trafił się jeden 26,5cm.Był też przyłów w postaci krąpia.Raz coś bardzo walecznego mi zeszło.Dołączam 2 fotki.Niestety jazie i klenie w ogóle o spinie nie chcą słyszeć,ale znajdę na nie sposób(interesuje mnie tylko spin). Pozdrawiam Ten największy. Przyłów. Cytuj
jaceen Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Ostatnio moje wyjścia na klenie kończą się jednym braniem. Żeby jeszcze udało się zakończyć holem, to byłby sukces. Pogoda jaka jest wszyscy wiedzą i każda, nawet niewielka ryba bardziej cieszy niż ryba z sezonu letniego. We Wrocławiu padnie kilkaset drzew w ramach modernizacji węzła wodnego. Pozostałe chyba pójdą na ząb "firmy", która od wielu lat ma się dobrze i z roku na rok populacja rośnie. Bystrzyca ma swój klimat i warto czasami w jej otoczeniu pobyć. Jak wcześniej wspomniałem i tym razem skończyło się na jednym braniu. Klenik w granicach 35cm. Cytuj
fix-bud Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Jaceen gratuluję,ja klenia na oczy widziałem jakieś 3 tyg temu,złowił go młody chłopak na ciepłym.Metoda spławik,kuku na haku,miał 52 cm.Niestety na kanale odkąd wróciła zima jest słabiej,może do soboty się polepszy.Pozdrawiam Cytuj
Winko Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Gratki dla kol. fix-bud oraz dla jaceena! Jak zwykle udowadniacie panowie że nie ma złej pogody na rybki Cytuj
DAWID Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Nadeszły roztopy woda wyższa, strasznie zimna. Pstrągi maksymalnie niemrawe. Śmiać mi się chciało jak płynęły za przynętą i w zwolnionym tempie otwierały paszcze. Brania tak delikatne, że po kilku sekundach walki ryby się wypinały, spadło mi chyba 7 ryb jedna dwukrotnie, najpierw z jiga, później z woblera. Jakieś króciaki się zapięły, odchaczałem w wodzie. Cytuj
Michcio Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 ostatnia wizyta na kropkach a ten koleżka z końca lutego Cytuj
Davly Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Gratki Michcio. Gdzieś ty był, bo chyba nie w krakowskim . Cytuj
Michcio Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 W KRK lipa, trzeba szukać i jeździć. A że przez pracę mało wolnego to tylko w sprawdzone miejsca. Cytuj
Łukasz789 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Wczoraj z niewiadomych mnie przyczyn ( to znaczy wiadomych oglądnąłem film wędkarski z kwietnia tamtego roku jak było fajnie i ciepło ) postanowiłem pojechać z kumplem na splawik .... Na szczęście na pobliskie jeziorko bo kumpel by mnie zabił chyba . Pomimo ,że jeziorko głęboko w lesie to dojazd do 75% drogi był przejezdny bo po drodze są domy ale na miejscu masakra i tak wróciliśmy nie mocząc wędki .Ale jedno spostrzeżenie mnie zaświtało ( wiem ostatnio mało inteligenty jestem) za niecały miesiąc zaczyna się sezon szczupakowy a tutaj takie zimno czy szczupaki do tego czasu zdążą się wytrzeć. Dopisze jeszcze tylko ,że to miejsce odkryłem w tamtym roku właśnie w maju rozpoczynając sezon szczupakowy ale osobiście widziałem tam ogromnego karasia złocistego. Cytuj
Davly Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Raczej się wytrze jak ma do tego warunki. Wystarczy 3-4 dni ciepłej wody przy brzegu. Cytuj
jaceen Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Dawid to już klasyka wędkarstwa. Michcio dawno się nie pokazywał a rybki łowił. Dzisiaj sprawdzałem jak się spisze czteroczęściowy travel 5/18g. Potrzebna była jakaś ryba. Po dwóch godzinach machania poczułem trącenie. Chwila wyciszenia, zmiana wobka i po drugim rzucie opór i zacięcie. Ryba idzie w nurt a wędka gnie się po największą przelotkę. Antix terkocze, ale wszystko jest wyregulowane jak trzeba. Kilka kopnięć i powoli zacząłem pompowanie. Po ok. 2 minutach ryba jest na brzegu. Kleń wyglądał na ok. 45cm. Dalej u mnie wyprawa, to efekt jednego brania. Nie narzekam, bo może być gorzej Cytuj
bumtarara Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Jaceen piękny kleń. Ja dzisiaj byłem na lodzie, nie sądziłem że jeszcze w kwietniu siąde z podlodówką siadło pare okoników i jeden mały szczupaczek, łowiłem na blaszke bo nie chciało mi się jechać po ochotki. Co do tarła szczupaka, wydaje mi się, że w maju szczupaki nie będą jeszcze wytarte, tak więc dużo samic z ikrą trafi do zamrażalników :/ szczupak musi mieć wodę przynajmniej 7-8stopni, a do takiej temperatury potrzeba przynajmniej 2 tygodni ciepła bez pokrywy lodowej, a u mnie jeszcze 20centymetrów lodu... MOŻE na płytszych zbiornikach i w cieplejszych częściach kraju uda się szczupłym wytrzeć w kwietniu... Cytuj
Michcio Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Michcio dawno się nie pokazywał a rybki łowił. Jaceen, miło się ogląda i czyta Twoje relacje. Ja zacząłem pracę w lutym i nie ma mnie po 6 dni w tygodniu. Jak mam wolną chwilę to wyskakuję, całe szczęście z efektami Pozdrowienia koledzy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi