Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • 3 weeks later...
Napisano

Temat zapoczątkowałem konkursem. Rozstrzygnięcie:

1 miejsce: - Zdrapek

2 miejsce: - DzikiWąż

3 miejsce: - Musol

Osoby wyróżnione proszę na PW o dane do przesłania nagród. :cool:

A wracając do tematu. Szczupaki jeszcze łowicie czy już się w tym roku skończyły? :wink:

Napisano

tomik, szczupaki niestety ograniczyły swoje brania :cry: Trudno je zlokalizować, temperatura ciagle się waha, raz woda w jednym miejscu jest ciepła, raz zimna, drobnica się cały czas przemieszcza.

Ostatnio złapałem wyjątkowo czarnego szczupaczka, szkoda ze był taki malutki.

W okolicy pierwszego tygodnia lipca wybieram się nad wodę - ok. 3-6 dni łapania z łódki po 2 podejścia dziennie, pierwsze miedzy 4-11 a drugie ok 16-20 (wszystko zależy od pogody, temperatury i wiatru). Mam nadzieje,ze na konto wpadną jakieś szczupaki oraz sandacze to się nimi tutaj podzielę :)

Napisano

Dzięki za wyróżnienie - majowe, wędkarskie pudło :)

Szczupaki jeszcze łowicie czy już się w tym roku skończyły? :wink:

Łowicie, łowicie i miałem kolejną piękną sztukę.... lecz nie zauważyłem, że kotwiczka była wątpliwej jakości (przynęta no name ale skuteczna :)) i zostało ostrze "wyprostowane" a maluszków nie liczę jako połów :) Ostatnio zameldowały się 4 sztuki ok 45-50cm a przy polowaniu na okonka napatoczył się jaź :)

Co do lokalizacji szczupłego, to huśtawka pogodowa jest w tym roku strasznie rozbujana i jest ciężkooooo.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

dawno nic nie pisałem, ale dzisiejszy dzień tak mnie zaskoczył, że podzielę się przynętą która ostatnio daj mi wiele zabawy, niestety fotek brak - nie sądziłem że aparat w lipcu się przyda :neutral:

Wczoraj byłem w środku dnia na pontonie na ulubionym jeziorku - płytkie zarośnięte, ciężko gdziekolwiek teraz poprowadzić przynętę.

Wtedy wygrzebałem z pudełka przynętę jaką dostałem od znajomego z Australii (ale widziałem że u nas też można czasem kupić) - chodzi o powierzchniowego woblera Rapala X-RAP Walk (ja mam w kolorze wściekły pomarańczowy). Od niechcenia w pełnym słońcu przez godzinę ok 6 brań szczupaków z czego jeden ok 60 cm.

Zachęcony zabawą z zębatymi dziś skoro świt bylem na pontonie, przynęta ta sama - pierwszy rzut i szczupak 65cm, potem przez następne 3 godziny wędkowania miałem jeszcze ponad 50 ataków (wspaniale widowisko jak zębate atakują przynętę na powierzchni) łącznie złowiłem 7 wymiarowych zębatych w przedziale 55cm-70 cm. 2 wymiarowe wypięły się podczas holu. reszty w okolicy 40 cm nie liczyłem. Takie czegoś dawno nie widziałem. Na żywca i inne przynęty ledwo jednego ktoś od czasu do czasu złowi.

Podsumowując może komuś się przyda namiar na przynętę - którą można skutecznie i bardzo daleka obłowić płytką zarośniętą wodę. Ataki są naprawdę bardzo widowiskowe i agresywne. przynęta bardzo grzechocze - słychać ją z daleka.

Pozwolę sobie wstawić link do strony przynęty na australijskiej stronie rapali, widac jak pracuje. Niedługo dokupuję inne kolory. Do jesieni nie zmieniam :-)

http://www.rapala.com.au/rapalahome/show_one_product.aspx?productgroup=Lures&iid=310

• 2 weeks later...
Napisano

Krótki wypad, 1 szczupak + 1 krótki hol zakończony spadnieciem ryby - mimo zacięcia ryba była za słabo zapięta.

Szczupak mocno skoczyl 2 razy, dlatego troszkę krwi mu poszło.

Wrocił do wody i wyglądało na to, ze ma się bardzo dobrze :)

kwuk.jpg

Jakieś fotki z łowisk:

01uw.jpg

o6so.jpg

lh43.jpg

• 2 weeks later...
Napisano
Temat zapoczątkowałem konkursem. Rozstrzygnięcie:

1 miejsce: - Zdrapek

2 miejsce: - DzikiWąż

3 miejsce: - Musol

Osoby wyróżnione proszę na PW o dane do przesłania nagród. :cool:

A wracając do tematu. Szczupaki jeszcze łowicie czy już się w tym roku skończyły? :wink:

NAGRODA do mnie dotarła ! dziękuje ! jutro będę testował ;)

Napisano

Na razie lipa. Dzisiaj spadl jeden ok. polmetrowy przy lodce. Jezdze po lowiskach,ale w moich okolicznych niestety drapieznika jest bardzo malutko. Czasem przestawiam sie tylko na okonia aby jakis kontakt z rybka miec. Na "moim" jeziorku okon 20cm to juz satysfakcjonujacy polow. Rybki kazdy zabiera,a nikt nie zarybia.

Napisano

Powoli coś się rusza. Wczoraj byłem tak dla rozpoznania i relaksu porzucać, dwa ewidentne ataki na gumki zanotowałem, czemu się cwaniaczki nie zapięły to nie wiem. Pojutrze spróbuje poważniej, jak coś się będzie działo - dam znać.

Napisano

Mam na koncie kolejne szczupaczki, ale tylko jeden wymiarowy i to tak na styk:), nagrałem sobie jak odpływa bo dorwę go jak będzie miał 100+ :) Zabawa była przednia tylko za szybko wyszło słońce, a w polarze i spodnio-butach uffff hehehe.

Większe jeszcze mają letnią drzemkę :mrgreen:

Napisano

Ja pierwszego wymiarowego w tym sezonie złapałem 26maja potem cisza , nic nie słychać aby ktoś złapał na mojej rzece :?: a w tym tygodniu zaczął się odzywać :mrgreen: szkoda że taki mały ,15-22cm chyba tegoroczny? złowiłem już w sumie 4 z tego samego miejsca :razz: a chodzę co dziennie nad rzekę za okoniem , który też już od wiosny podrósł :wink: wcześniej ciężko było złowić wymiarowego .Pozdrawiam.

Gość wirefree
Napisano

Szczupaczków to ja zaliczyłem tylko dzisiaj 8 sztuk, rozmiar od 15 do 35cm rzeka Odra. Wystarczy przejśc po dołkach zalewowych i tam tych maleństw jest setki, szkoda że niektóre zakończą żywot w mule jak dołki wyschną.

Napisano

weekend nad swoimi jeziorkami zakończony sukcesem ale w bardzo ciekawym wymiarze, złapałem ledwie 4 sztuki w 2 dni w tym 3x około 45cm i jednego ładnego zębola koło 4kg ale co jest najlepsze zaliczyłem chyba z 30 brań szczupaków za każdym razem w brzuch gumy i to były bardzo delikatne brania praktycznie nie do zacięcia , najgorsze jest to że nie miałem nic z czego możnaby zrobić dozbrojkę , mimo wszystko jestem mile zaskoczony bo dawno nie pamiętam już dni w których brania byłyby tak intensywne, kombinowałem jak mogłem z rozmiarami i kolorami ale wyszło tak że 80% brań miałem na mambe 2 błękitną z brokatemn na 12g główce , 3 takie gumy zostały zciachane do zera.

Napisano

wirefree rzeczywiście szkoda i to bardzo :cry: może by skrzyknąć parę osób i po przerzucać ich trochę niech rosną i dają radość w przyszłości? Ja często łowię na starorzeczach Warty i kiedy tylko zaobserwuję coś podobnego, dzwonię do kumpli i ile się da odławiamy i wpuszczamy do rzeki. Dzięki temu nasz odcinek jest bardziej rybny niż te położone wyżej i niżej, a ponieważ jest stosunkowo trudno dostępny, rybka nie jest przełowiona :wink: odławiamy nie tylko szczupaki (ale ich jest najwięcej - wiadomo tarło w roślinach), trafia się też sporo okonia.

Napisano

qazqq2, jest sposób bez dozbrojki na tak bijącego szczupca wkręcasz w imadło główke i obracasz kombinerkami hak w dół ... zawsze mam pod reka taka główke gdy szczupaki bija od spodu :)

• 4 weeks later...
Napisano

Dzisiaj czterogodzinna wyprawa na szczupłego w delikatnym deszczyku zaowocowała trzema pobiciami, a jedno udeżenie miało miarę 72cm. Kolejna siedemdziesiątka zaliczona więc można powiedzieć wyprwa udana. NIestety aparat został w domu - deszcz :)

• 2 weeks later...