Skocz do zawartości
tokarex pontony

Ujście Narwii, okolice Modlina

Filippos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie i panie z Wawy czy ktoś z was miał przyjemnośc wędkowac w okolicach twierdzy Modlin??

Mam zamiar wybrac się tam na sobotę i poszukuję jakichś sprawdzonych wskazówek co do miejsca połowu, zanęty i przynęty. Chcę łowic feederkiem i nastawiam się na leszcza.

Z góry dziekuję za odpowiedź.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

To moze tak co do miejsca to poszukaj zakol i rynn których tu nie brakuje po prawie stronie patrząc w strone ujścia, dno jest tam piaszczyste i jest mniejszy uciąg co one lubia :grin: jeśli masz zamiar łowić naprzeciwko wyspy to musisz uważać na przeszkody podwodne....ja tam łowiłem przez kilka dobrych lat i tyle co zostawiłem w wodzie to szkoda gadać ale nauczyłem sie gdzie co i jak, jednak to jest rzeka i zawsze znajdzie sioe coś nowego. Co do zanęty to ja używam Trapera Leszcz do którego dodaje pęczaku kukurydzy i płatków owsianych no i oczywiście zapach....ja używam wanilii, łowię przeważnie na białego i kukurydze ale warto tez popróbować na czerwonego bo nigdy nie wiadomo na co dzisiaj bedzie miał ochote :razz:

Teraz w takim małym skrócie do czego rybka jest u nas przyzwyczajona:

~>zapach waniliowy, płatki owsiane, pęczak (większość wędkarzy przygotowuje zanęty domowymi sposobami)

~>biały i kukurydza (uniwersalność bo i płotka wpadnie :grin: )

Jak masz jeszcze jakieś pytanioa to wal śmiało postaram się pomóc :mrgreen:

Pozdroo

Napisano

Przede wszystkim to dzięki xeo za tak szybką odpowiedź :mrgreen:

Czyli jak rozumiem polecasz prawą stronę rzeki. A przed mostem kolejowym czy za?

Dzięki za rady co do zanęty i przynęty. Jak rozumiem warto zaopatrzyc się też w kilka koszyczków i rurek bo o zaczep łatwo.

A wanilię to używasz taką spożywczą, aromat do ciast, czy cos stricte "wędkarskiego"?

No i jeszcze jedno pytanie. ja nie dysponuję własnym środkiem transportu, więc planuję jechac pociągiem. Czy znasz może jakąś lepszą opcję dojazdu z Wawy niż pociągiem do stacji Modlin??

Napisano

Teraz bywam częściej za mostem na plaży lub dalej tam bedziesz miał czyste dno choć moze byc trochę tłoczno bo dużo ludzi z wawki tam przyjeżdza samochodami gdyż maja dojazd bryka do samej wody....ale nie powiem zeby przed mostem było źle...tuż przed samym mostem byłem ostatnio na spławiczek i naciąłem sporo płotek jeszcze wcześniej tuz przy samym ujściu starego dorzecza tez masz fajna i w miarę czystą miejscówke. Co do wanili to osobiście od kiedy pamiętam uzywam sporzywczej. Co do środku transportuy to pociąg chyba jest najlepszą forma transportu, masz jeszcze opcje autobusem. Jeśli sie na to zdecydujesz to najlepiej jechać z ronda starzyńskiego...jak bedziesz chciał to podrzuce Ci rozkłady :cool:

Pozdroo

Napisano

Spoko :cool:

Zawsze chętny do wspolpracy i pomocy :mrgreen:

Mam jeszcze kilka spostrzeżen po dzisiejszej wyprawie....Prawą strone juz Ci opisałem ale pozostała jeszcze lewa :smile: bo przecież i tu są faje miejsca...chociaż dawno nie byłem na tamtym brzegu ale godne polecenia są miejsca przed mostem ( troche tutaj kamieni ale to tylko groźnie wygląda a w rzeczywistości jest to tylko umocnienie brzegu dalej jest czysto i piaszczyście z fajnym dołkiem (taki był kiedys ale z tego co widze to przesiadują tam wiec jest dalej) natomiast z drugiej strony masz piaszczyste dno do samego wejścia do (byłej :wink: ) stoczni.Jeśli bedzie Cie interesowało co jest w górę i dół Narwi to daj znać to opiszę Ci wszystko co wiem na ten temat :cool:

W ośrodku Silurus (plaża) mozna wyporzyczyć łajbe jeśli bedziesz chciał

A i proponuje coś na ząb dla Płoci bo z tego co zaobserwowałem to jakoś w tym roku częściej bierze niż Leszczyk.....

Pozdroo

Napisano

A płotki to tniesz tez na białego czy jakaś inna przynęta?

Na płotki zawsze mi się sprawdzał dobrze atraktor anyżowy który posiadam, próbowałeś kiedyś tam czegoś takiego??

Napisano

nie próbowałem....dzisiaj na śniadanie podeszła im kanapka z pinek biało-czerwonych i same białe ostatnio na kukurydze w nocy niedaleko brzegu biora tez krąpiki na białe i kanapkę czerwony+ pęczak...jeśli chcesz sie pobawić w ilość to polecam miejsce zaraz za pomostem...a i jeszcze jedno plża jest prywatna ale bez problemów można na niej łowić 24h tyko w dzien lepiej podejść do bosmanatu i im o tym powiedzieć, siedzą tam całą dobę...może gdzieś sie spotkamy w weekend na Narwią bo zapewne i ja tam będe :twisted:

Napisano

Byłem nad narwią w okolicach Modlina. Nie połowiłem niestety, choc to bardzo piękne łowisko i jest wiele ciekawych miejsc. I tu BARDZO WAŻNA UWAGA dla feederowców - ciagnie rzeka jak jasna cholera, z koszykami poniżej 100g nie ma co nawet startowac, a główek i spowolnień nurtu tam brak, więc warto się na to przygotowac. Ja na to nie byłem przygotowany (ani moje wędzisko - feeder do 110 cw) i nie połowiłem.

• 2 years later...
Napisano

Temat chyba warto odgrzebać bo kolega powyżej trochę przesadził... Wystarczą kosze 80g i rzuty niedaleko brzego to wystarczy :wink: no chyba, że mamy zamiar wrzucać chennnn daleko w środek rzeki. Jeżeli chcesz połapać na główkach to zapraszam trochę wyżej na lewy brzeg do Nowego Dworu lub na Wisłę za niebieski most.

Napisano

Witam

Jestem ciekaw jaka jest sytuacja na Narwi ( właśnie okolice Modlina, Nowego Dworu i wyżej) po całej katastrofie (przyducha/zatrucie) ekologicznej na Bugu. Ktoś wędkuje/wędkował tam niedawno?

Napisano

Ja wędkuję, nawet się wybieram jutro z rana jak pogoda pozwoli :twisted: Ryby są ( najwięcej to drobnicy :razz: ) i biorą normalnie.

• 8 months later...
Napisano

Pozwolę sobie odświeżyć temat co tam ciekawego słychać nad wodą ?????? Pytam gdyż wybieram się tam z kolegami po kiju z łajbą na majowy week!! A nie byłem tam już z 5lat jak woda i czy coś się zmieniło !! Chcemy zacumować naprzeciwko Spichlerza ????????

Napisano

budują nowy most, więc jest tłoczno w tygodniu głośno a na majowy weekend będzie pełno ludziska , ja wraz z kilkoma / kilkunastoma znajomymi udaję się w górę Narwi w okolice ujścia Wkry , jak coś zapraszam :)

Napisano
budują nowy most, więc jest tłoczno w tygodniu głośno a na majowy weekend będzie pełno ludziska , ja wraz z kilkoma / kilkunastoma znajomymi udaję się w górę Narwi w okolice ujścia Wkry , jak coś zapraszam :)
A jak z dojazdem da się do tego starego szlabanu przy Twierdzy dojechać ???????? Bo my bez auta tylko z kierowcą i łódką
Napisano

Tam nie wiem , widać tam na plaży co chwila samochody i ludzi , ew jak będziecie mieli problemy z wodowaniem spróbujcie na starym porcie na lewo od spichlerza, może was nikt nie pogoni , tylko że to jest podobno w rękach prywatnych.

Napisano
Tam nie wiem , widać tam na plaży co chwila samochody i ludzi , ew jak będziecie mieli problemy z wodowaniem spróbujcie na starym porcie na lewo od spichlerza, może was nikt nie pogoni , tylko że to jest podobno w rękach prywatnych.

Na stoczni już od dawien dawna widzę tabliczki informujące o terenie prywatnym, mimo wszystko codziennie widuje tam wędkarzy, sam niekiedy tam łowie. Z wodowaniem łodzi też napewno nie będzie żadnych problemów.

Co do plaży po drugiej stronie rzeki to rozbiła się ekipa budowlana. Ostatnio byłem tam w ramach spaceru, moją wycieczkę udaremniły 2 duże, nieprzyjemne psy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.