Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o garść informacji o łowisku. Jak to jest z tym czyszczeniem? Czytałem na formach że co 2 lata i przenoszenie ryb? Czy to prawda? Jak dostęp do łowiska jest swobodny? Czy kąpielowicze nie przeszkadzają? Jak z wędkowaniem w nocy? Jak populacja karpia? Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

nikt nie wędkował? napisałem do koła ale bez odpowiedzi. na nacie brak jakichkolwiek informacji?może jednak ktoś coś wie i podzieli się.

Napisano

Z tym czyszczeniem, to ponoć już rzadziej niż co 2 lata, a do tego nie spuszczają wody całkowicie, tylko odgradzają jakąś część akwenu i odłowione ryby są tam wpuszczane - to info od kilku wędkarzy z Kormorana. Populacja karpia jest dosyć duża, nie wiem jakie są największe osobniki, podobno i powyżej 10kg, ale osobiście widziałem jak wyciągali cztero i pięciokilogramowe.

Oprócz tego dużo lina i szczupaka oraz bardzo ładne okonie.

Plaża stanowi jakieś 15% linii brzegowej, natomiast okoliczna młodzież okupuje niestety miejsca przeznaczone dla wędkarzy.

Pozdrawiam

Napisano

KORESPONDENCJA WYMIENIONA Z GOSPODARZEM KOŁA PZW "LEGNICA MIASTO"

Dzień Dobry!

Piszę do Państwa jako do gospodarza wody. Próbowałem na stronie PZW znaleźć jakieś informację o łowisku ale nie udało się. Planuję przyjechać na karpia i proszę o garść informacji. Czy akwen jest ogrodzony czy jest swobodny dostęp? Czy można wędkować w nocy? Czy obowiązują dodatkowe opłaty? Oraz jak wygląda populacja karpia? Na forach piszą o czyszczeniu łowiska co 2 lata i przenoszeniu ryb. Pozdrawiam

Odpowiedź:

Witam! Kolegę. Praktycznie wszystko co przeczytałem jest prawdą, mogę tylko dodać że kąpielisko na którym znajduje się plaża jest ogrodzone, stanowiska wędkarskie poza terenem kąpieliska są ogólnodostępne dla wędkarzy i jest ich około 20. Ponieważ "Kormoran" jest usytuowany w obrębie miasta jest oblegany przez starszych wędkarzy i młodzież, nie ma też zakazu łowienia w nocy, głębokość akwenu jest około 1,5 m a w okolicy skoczni na kąpielisku jest około 4 m. Akwen jest co rok intensywnie

zarybiany, wpuszczane jest około 1 tony: płoci, karpia. lina, szczupaka, okonia, i innej drobnicy z odłowów. Ponieważ zbiornik jest odławiany co 2 lata, to wielkich okazów nie ma się co spodziewać np: karp do 4 kg, szczupak około 3 kg.

Z wędkarskim pozdrowieniem

wędkarz gawędziarz

Napisano

Byłem w piątek 5.07.2013 złowiłem okonia 20cm, oraz szczupaka około 45cm podczas 30 minut łowienia. Wszystko wróciło do wody. Ogólnie był widoczny ruch w wodzie. 6.07.2013 o godzinie 7:00 na łowisku było więcej wędkarzy niż ludzi w Tokijskim metrze. Nie było nie blachy zamoczyć. Przegięcie pały normalnie. 7.07.2013 o godzinie 19.00 - brak brań, wędkarzy mało max. 4-6 stanowisk zajętych. Uwaga na komary, mają parcie jak półTUSK na władze.

• 1 year later...
Napisano

Ktoś coś więcej powie o kormoranie ?

W zeszłym roku jako że do zbiornika autem mam 4 minuty to bywałem dość często.

Efekt ? Linki 28-35cm szczupłe na blache ale to kurduple <50cm i niekończonca się liczba krasnopiórki :) Często widziałem jak targali karpiki do 4kg i spore karaśki.

Jakie macie Wy doświadczenia ? Która strona na co łowicie i jakie efekty ?

ps. Wiem że z łodzi nie można ale czy można łowić z wysp ?