Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 188
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam swoje miejscówki w Szwecji ale to totalne zadupia a lódkę mam od zaprzyjaźnionych szwedów. Wiem, że mój kolega zajmuje się organizowaniem wyjazdów do Szwecji na sprawdzone łowiska sandaczowe i szczupakowe ale odkąd moje kroki kieruję do Norwegii to nie interesowałem się tematem. Mogę zapytać jak chcesz.

• 2 weeks later...
Napisano
Darboch, na pewno Ci takową dostarczę...Z niepokojem już myślę czy będę miał się czym chwalic...Wiesz jak to jest jak jedziesz i prosisz rybę żeby się wykazała częstymi braniami :mrgreen:

coś chyba mi się zdaje, że relacji jakiejkolwiek się nie doczekam :neutral:

• 2 weeks later...
Napisano
Darboch, na pewno Ci takową dostarczę...Z niepokojem już myślę czy będę miał się czym chwalic...Wiesz jak to jest jak jedziesz i prosisz rybę żeby się wykazała częstymi braniami :mrgreen:

coś chyba mi się zdaje, że relacji jakiejkolwiek się nie doczekam :neutral:

witaj Darboch.Przepraszam za duuuuużą zwłokę ale problemy zdrowotne nie pozwoliły mi sięgac po komputer....Tak to już bywa.Za szybko lecą te lata.....ale do rzeczy.Relacja będzie i jestem pod WIELKIM wrażeniem Twojej wyprawy do Norwegii.Piękne krajobrazy i zdjęcia...Moje takie nie będą.Jak widzę Szwecja to nie Norwegia.

Napisano

Pawro5, to trzymam kciuki za zdrowie i cierpliwie czekam...dla mnie Szwecja jest równie fajna jak Norwegia tylko trochę inna... :wink:

• 2 months later...
Napisano

Witam wszystkich i życzę Spokojnych Świąt.Pawro5.Byłem w tamtym roku z kilkoma przyjaciółmi w domku w Szwecji,który tu pokazałeś.Piękna okolica.Domek rzeczywiście położony w samotni w towarzystwie pięknych i rybnych jezior.Ale pomijając wszystko inne w życiu nie pojadłem tylu wędzonych węgorzy co tam.Szczupaków i sandaczy mam już dość chociaż więcej sandaczy łapaliśmy na helgasjon niż na jeziorach przy tym domku.W tym roku jedziemy tą samą ekipą w październiku.Pewnych rzeczy nie można sobie odmawiać.Pawro5 odezwij się jak będziesz na forum.Pozdrawiam.

Napisano

RafałNP, mam kolege który regularnie tam jeździ. Co Cię interesuje to może jakos uda się pomóc ?

Pawro chyba nie doczekam się tej relacji...jak to mówią "obiecanki, cacanki a głupiemu radość" :razz:

Napisano

Ja jadę na wyjazd zorganizowany od 19.05 na szkiery do Valdemarswik. Po wyjeździe na pewno coś napiszę i podzielę się przeżyciami. Koszt takiej przyjemności to niestety koło 3 tyś.

Napisano
Ja jadę na wyjazd zorganizowany od 19.05 na szkiery do Valdemarswik. Po wyjeździe na pewno coś napiszę i podzielę się przeżyciami. Koszt takiej przyjemności to niestety koło 3 tyś.

Spotkamy się więc na promie, o ile płyniesz w dzień :)

Napisano
RafałNP, mam kolege który regularnie tam jeździ. Co Cię interesuje to może jakos uda się pomóc ?

Będę wdzięczny za pomoc :lol:

Interesuje mnie w jakich miejscach łowili sandacze,z dna,czy raczej z otwartej wody na trolling,co było najbardziej skuteczne-gumy,woblery,jakie kolory,gramatury?

Napisano

Będę wdzięczny za pomoc :lol:

Interesuje mnie w jakich miejscach łowili sandacze,z dna,czy raczej z otwartej wody na trolling,co było najbardziej skuteczne-gumy,woblery,jakie kolory,gramatury?

PW

• 3 months later...
Napisano

Witam

Na początku września wybieram się na szkiery w okolicach Vastervik. Czy którys/aś z kolegów koleżanek ma jakieś doświadczenie w tym temacie??.

Napisano

Nie ma w tym jeziorze sandaczy, woda przezroczysta, prześwietlona (2-3m pod pow. wody widzisz atak zębatego na przynęte) i turkusowa, sporo roślin np. rdesty wystawiają szyszki na 4.5-5.5m, inna niż gdziekolwiek w Szwecji, głębokość nie powala, największa głębia około 12m, długość zbiornika około 12km, szerokość 1km - 3km, średnia głębokość 5m - 6m. Szweddzy wędkarze uważają te jezioro za najlepsze szczupakowe łowisko w tym kraju. Każdy chwali swoje, ale rzeczywiście nie słyszałem i nie łowiłem na bardziej rybnym (szczupak, okoń, węgorz, lin) akwenie. Moje zdanie :najlepsze łowisko szczupaka południowej Szwecji. Piszę o J.BOREN, natleniona, chłodna woda jest wynikiem połączenia tego eldorado kanałem z drugim co do wielkości w Szwecji gigantem J.Vatern. Właśnie z tego olbrzyma wpływa ta czysta, chłodna i natleniona woda, ale także imponujące osobniki w/w gatunków ryb w celu odbycia tarła na łanach podwodnych łąk, z których już nie wracają ponieważ znajdują w Boren wystarczające skupiska cennego pokarmu w postaci przeolbrzymich i licznych ławic białej ryby. Po wpisaniu na google nazwy tego jeziora, znajdziecie wiele opisów, na stronie wędkarskiego świata dwa filmy, na stronie Mikado opisy z wypraw. Jeśli jakieś zapytania z chęcią odpowiem i opowiem kilka zdarzeń z nad tego jeziora. Pozdrawiam M.

• 1 month later...
Napisano

witam.

Zamierzamy się wybrać do Szwecji w maju lub przełom czerwca.

Najlepiej jeziora szczupakowo - sandaczowe.

Znalazłem łowisko - pojezierze Boras.

Odwiedził ktoś ten rejon Szwecji?

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano

od kilku lat jeżdżę z przyjaciółmi na ryby do południowej Szwecji za pośrednictwem tego biura/novasol/ i jesteśmy zadowoleni.Koszty wynajmu domku są małe.Właściciele domków mają na miejscu łodzie i silniki za naprawdę małą cenę i załatwiają wszystkie formalności związane z akwenami i kartami wędkarskimi.Z jednym Szwedem u,którego wynajmujemy domek już 3 raz z rzędu dogadaliśmy się tak,że dzwonimy do niego i rezerwuje nam domek poza novasolem co wychodzi jeszcze taniej...jakieś 25-30 zł za osobę na dobę.Domek leży 500 m od jeziora Mockeln.Droga przez las,prywatny pomost i ryby...sandacze,piękne sumy i szczupaki.

Napisano

Jeśli ktoś myśli o wyjeździe i ma problem z skompletowaniem ekipy to chętnie się dołączę.

Kontakt na priv lub 696 454 403.

Napisano

Pawro podaj mi numer telefonu do tego polskiego szweda.Wybieramy się w czerwcu do Szwecji.Jeżeli można poza novasolem zarezerwować domek to trzeba skorzystać.Zawsze to taniej.