Skocz do zawartości
Dragon

Jesteś spławikowcem ??? Wyczynowcem ??? Zapraszam!!!!

Justyna:)

Czy brałeś/łaś udział w zawodach wędkarskich spławikowych ???  

88 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy brałeś/łaś udział w zawodach wędkarskich spławikowych ???

• Tak brałem/łam, ale tylko jeden raz
      16
    • Kilka razy, ale już nie biorę w nich udziału
      19
    • Stratuję na zawodach o wyższym szczeblu np. okręgowych czy też Polski...
      23
    • Jeszcze nigdy nie byłem/łam na takich zawodach, ale chcę zacząć startować w zawodach spławikowych...
      38

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lord Adam 39

Powinieneś uczyć się od samego początku właściwego łowienia. Wędka spinningowa jest zbyt krótka do spławika. 3,6 m czasami też jest zbyt krótka. Świetna jest BOLONKA i to do wszystkiego, co mówimy spławikówką.

Ale, mając 12 lat wiesz co mówisz, to Twoja sprawa.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 129
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Mirosław ma racje, spławik minimum 3 metry, ale to na łódz, od 3-3.60 łódz, 3.60-4.50 odległościówka z bregu, 4-8m bolonka, i powiem szczerze, już lepiej kup sobie doległościówke za 4 dychy, niż łów odległościowo wędką spiningową 2.70, bo takim kijem ani nie żucisz daleko, ani celnie, więc to jest bez sensu.

Teraz do Papinosa, musiałeś robić coś nie tak , i moliwe jest, że (jeśli łowiłeś na spławik z obciążeniem w postaci jednej oliwk) po zarzucie ściągałeś spławik, a śrucina zostawała tam gdzie była, i w ten sposób zatapiał się spławik ( ja kiedyś miałem taki problem ), ale musisz powiedzieć mi, jak był skonstruowancy cały zestaw, bo teraz to były tylko moje domysły

Napisano

Papinos:

Witam :) Niestety znam to uczucie gdy spławik w ten sposób się zachowuję :/ :mad: To nie jest miłe, a szczególnie denerwujące podczas zawodów !!! Sama nie wiedziałam co jest grane :shock::( Może dzieje się tak właśnie przez prądy... Czy są za silne to bym spekulowała, bo ktoś ważny zdradził mi, że często stosuję się zupełnie inną gramaturę spławka niż jest uciąg rzeczki co daje rewelacyjne efekty :D:roll::grin: Ale to inna bajka :)

Znajomy podsunął mi myśl o zastosowaniu WAZELINY, kazał mi posmarować (przed łowieniem nad wodą) cała antenkę spławika... Troszkę się zdziwiłam, ale później zrozumiałam o co chodzi... Antenka posmarowana wazeliną zachowuję się zupełnie inaczej w wodzie... ( często przy wyważaniu spławika w domu jest wszystko dobrze, a zajedzie się nad wodę i jest ,,źle'' wyważony spławik, otóż nawet do wyważania zaczełam stosować wazelinę i jest o niebo lepiej!! często woda,,karnówka'' ma inna gęstość niz ta w rzece czy stawie itp. i wychodzą takie dyrdymały ;) , jeżeli zastosujesz wazelinę przy wyważaniu bedzie ok) co do spławika w rzece to tak: posmaruj jego antenkę trochę nad wodą i wprowadź zestaw powinieneś natychmiast zobaczyć różnicę!!!!

Mam nadzieję, że Ci to pomoże, ja od czasu stosowania wazeliny nie mam już takich problemów :)

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

Napisano

ja mam pytanko czym najlepiej nęcić i w jaki sposób nęcić by przynęta została w miejscu tam gdzie zarzucamy spławik..i jeszcze jedno jak zrobić prosty i dobry zestaw spławikowy

Napisano

Dyman.

Powiedz coś więcej. Na jaką wodę potrzebujesz zestaw: bieżącą, czy na stojącą.

Zanęta każda ma za zadanie utrzymać rybę w jednym miejscu. A więc zanętę: na bieżącą, czy stojącą wodę. Na jaką rybę?

Napisano

KALGON - mój zestaw wyglądał tak ,począwszy od ostatniej przelotki ..... spławik stały 8gr ( sprawdzony spławik rzeczny,zawsze był ok) obciążenie 3 oliwki o wadze 2 gr jedna, oddalone od siebie o 7 cm każda .. bezpośrednio pod ostatnią oliwką ,krętlik i 35 cm przypon ,to był mój zestaw który jak już pisałem bardzo dziwnie sie zachowywał JUSTYNA - dzięki za rade ,,,czytałem kiedyś o tym w WW ale wydało mi sie to śmieszne ,,,teraz coraz więcej kolegów z koła zaczyna smarować ,więc i ja musze spróbować bo z ich relacji wynika że takiego nasmarowanego spławika żaden prąd nie rusza :lol:

Napisano

[shadow=green][/shadow][shadow=green]Papinos [/shadow]nie ma sprawy ;) od tego jest ten tamat :D Mam nadzieję, że Ci to pomoże :)

[shadow=green][/shadow] [shadow=green]Dyman [/shadow]

Przychylam się do Mirosława... Powiedz coś więcej np. jaka woda, rybka, głębokość itp :) A napewno razem coś wymyślimy :)

P.S. Rybę w łowisku (tak jak powiedział Mirosław) utrzymuję zanęta i oczywiście robaczki ;) Wszystko musi być naturalnie[shadow=orange] świeże[/shadow] :) Dam Ci małe porównanie: na dwóch talerzach dostajesz: na 1) świeżutki kotlecik z jakimiś smacznymi surówkami itp, wszytsko świetnie pachnie aż ślinka na sam widok leci... Na 2) talerzu masz nieświeże danie, o bardzo nie przyjemnym zapachu itp.... Co wiebierzesz ??? To chyba oczywiste że to 1) danie :D Z rybkami jest bardzo podobnie tylko one nie wcinają kotletów :D:lol:

Pozdrawiam

Napisano

Zanęta na leszcza w wodzie stojącej.

30% - Biszkopt

25% - Suchary mielone

10% - Bułka tarta

05% - Cukier palony (karmel)

05% - Płatki kukurydziane

05% - Słonecznik

05% - Piernik mielony

10% - Kolendra

Szczypta - Cynamon

Szczypta - Goździk

Zanęta na karpie w wodzie stojącej (na rzeki dodaj kleju, nie dodawaj otrąb i słonecznika)

25% tartej bułki

20% biszkoptu

10% śruty kukurydzianej [może byc mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą]

10%mielonych płatków owsianych

10% drobnych otrąb odsianych od mąki

7% cukru pudru (lepiej karmelu),

5% grubo mielonych konopi prażonych

Garść mielonego słonecznika prażonego

Zanęta na karasie

2 garście prażonej kaszy kukurydzianej

2 garście otrąb

1 garść mąki kukurydzianej

1 garść prażonej bułki tartej,

1 garść sucharów

Pół garści biszkoptu

Bazę mieszamy z ziemią z kretowiska, która rozpulchnia i dodatkowo przyciemnia zanętę. Karasie lubią słodycz, dodaj miód rozrobiony z wodą. Wrzuć do zanęty trochę przynęty, lub wrzucaj po kilka części przynęty w łowisko np. rwane rosówki, pęczak, kukurydzę z puszki itd.

Pamiętaj też o preferencjach łowiska. Tam, gdzie proponowane zanęty bdą działać, w innym łowisku mogą być całkowicie nieskuteczne. Bazę stosuj taką, jaką Ci podałem. Atraktory dobierz do łowiska.

Życzę taaaaaaaaaaaaaaakich ryb.

Napisano

Jeszcze o zanętach.

Napisałem, aby dodać ziemi z kretowiska. Są sytuacje, kiedy duże ryby nie boją się jasnego dna (place jasnej zanęty). Zaobserwowałem to karmiąc karpie w stawie, którym dokarmialiśmy je przed otwarciem łowiska.

Podobnie nęcę klenie pęczakiem koloru pomarańczowego (mało barwnika czerwonego). Jak zauważam, nie wyjmuję klenia poniżej 1 kg.

Leszcze brązowe i złote również lubią przynęty i zanęty w postaci np. pęczak biały lub żółty na ciemnym, mulistym dnie.

Jako atraktorów, proponuję próbować: naturalne syropy, oraz niektóre kompoty, dżemy, zaprawy do wódek, i oczywiście olejki do ciast. Jest kilka innych naturalnych atraktorów, ale to wiedza dla osób dorosłych, stąd nie będę o nich tutaj pisać.

Jak sprawdzić zapach, czy jest skuteczny na danej wodzie? Kroplę olejku/syropu rozcierasz w palcach i mieszasz 20 ziaren np. pęczaku i łowisz. Nie ma brań, zmieniasz zapach.

Polecam Wam dwie proste książeczki o wędkarstwie, które znajdziecie w bibliotekach - również szkolnych:

1. "NAD WODĘ NA RYBY"-autorów Alfred Samet i Stanisław Stupkiewicz.

2. "RELAKS Z WĘDKĄ" - Giennadij Pisarewicz.

Z czasem przejdziecie do *poważniejszych pozycji wędkarskich*.

Lord Adam 39

Na targowiskach sprzedają wędki *znanych firm???* po cenach 30-50 zł. Ja nie chciałbym takiej za darmo, ale jak na Twój wiek i zasobność portfela poradzę Ci jak znaleść w miarę dobry kij. Weź do ręki wędkę, połóż na blacie stołu/lady i próbuj nacisnąć każdy z blanków. Jeśli choć jeden z nich ugnie się pod naciskiem palców, odłóż.

Sprawdź przelotki i uchwyt kołowrotka.

Najgorszym błędem eliminującym te wędki z targowisk jest zbyt cienki blank, który pęka nawet przy zarzuceniu zestawu. Te wędki w firmie idą po prostu do pieca i nikt tego nie naprawia. Możliwe, że coś na razie bynajmniej wybierzesz.

Moje niektóre Dzieci w Szkółce Wędkarskiej jedzą mniej lodów, cukierków, odkładają kieszonkowe i... niektórzy mają dzisiaj całkiem przyzwoity sprzęt.

Napisano

e ja mam tate który dba zebym mial na rybki dobry sprzęt(nie kupuje na targowiskach) i sie zna troche na tym.a ja bede łowił na wędke 3.60 z której mój tato wyjął karpia 15kg

Napisano

Lord Adam39.

Świetnie, że masz Takiego Tatę, który pomoże Ci wybrać sprzęt, oraz pomoże finansowo.

Rozumiesz, nie wszystkie dzieci mają takie możliwości, stąd profilaktycznie powiedziałem o cukierkach i lodach...

Napisano

Camel77.

Zadajesz pytanie, czy nie wiesz co to jest blank, lub nie wiesz, że blanki są tak cienkie (nawinięte czasami trzy zwoje płótna na kopyto), co powoduje bezużyteczność wędki.

A może *bijesz rekordy na posty*?

Napisano

Dyman.

Ważne jest, aby Ci pomogło to, o czym piszę. Reszta nie jest ważna. Z czasem temat się rozwinie, to podam Ci inne przepisy.

Rozumiesz, są też inne pochłaniające czas obowiązki...

Napisano

Jarosław:

Kiedyś próbowałam kleić ochotkę do haka, ale niestety nic mi to nie pomogło...

jeżeli dobrze się ją nabiję to będzie elegancko ;)

Napisano

Słuchacjie, a co sądzicie o klejeniu martwej ochotki do haka, bo kiedyś tak sobie myślałem, czy martwa ochotka ( taka mrożona, którą dla ryb akwariowych kupuje ) sklejona razem w taką większą kuleczke, dobrze przepłukana, i przyklejona do haka nie była by świetną przynętą, szczególnie jeśli dodało by się ją do zanęty, i założyło na hak np. z jedną czerwoną pineczkę, aby jakiś ruch był, więc co o takim rozwiązaniu sądzicie :?:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.