Rifly Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 Ostatnio na allegro widzialem rozne akcesoria do kupienia do produkcji obrotówek mi. strzemiaczka beczulki i te inne duperelki amieszczone na tym drucie chcialbym sie zajac produkcja wlasnych obrotowek ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Jest ktos moze na forum kto takie obrotowki juz robil?? i by napisal pare rad np jak samemu wyklepac dobre skrzydelko badz gdzie kupic gotowe:) Jaki drut by sie nadal(czy ten sam co do woblerow sa teki na allegro)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 29 Maja 2006 Share Napisano 29 Maja 2006 Co do drutu to chyba najlepszy, jaki znajdziesz nz rynku, będzie dental 0,8 mm, dokładnie taki sam jak do produkcji woblerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 Chcę zacząć produkować błystki i nie wiem jakich materiałów używać i gdzie je nabyć. Produkuję już woblery i spodobało mi się majsterkowanie przy przynętach. Jak ktoś zna to prosiłbym, żeby podał mi stronkę o błystkach i z materiałąmi do nich. A jeszcze lepiej by było, gdybym miał kontakt z kimś kto je produkuje ( mój kontakt - GG - 6469209 lub e-mail wobler129@wp.pl ). Wtedy bym mógł na bierząco dowiadywać się nowych informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 w wędkarzu polskim było sporo artykułówm o obrotówkach m. in. jak samemu je zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 Mam parę numerów i przed chwilką sprawdzałem w moich tego nie ma Mam także pareset innych gazet wedkarskich - "WW" i "Wędkarski Świat" i też nic nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 9 Października 2006 Share Napisano 9 Października 2006 Bo pewnie w tych nowych gazetach to nie znajdziesz Spróbuj znaleźć gazety z lat70 gdie w sklepach nie było blach a ludzie kombinowali a druga sprawa oglądasz blaszki jakie ci się podobają i próbuj samemu kopiować Drut dostaniesz w sklepach dentystycznych np> dental odpowiednie kawałki blach tam gdie skupują złom (ludzie takich rzeczy się pozbywają) Zrobiłem setki blaszek i dużo na nie złowiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 9 Października 2006 Share Napisano 9 Października 2006 Po co kupować jakieś badziewie na allegro Trochę własnej twórczości napewno w twojej miejscowości jest jakiś sklep co zaopatruje dentystów i drut masz, ewentualnie nierdzewne druty ze sklepu spawalniczego. Obciążenie błystki też łatwo zrobić np: ciasno nawinąć na czymś grubszym niż średnica drutu kilka zwoi grubego drutu miedzianego Koraliki też znajdziesz strzemiączko też można nawiercić wiertłem np: 1mm i odpowiednio wyciąć skrzydełka na początku próuj podginać ewentualnie wydrążyć w drewnie małą formę i próować przy pomocy małego zaokrąglonego młoteczka nadawać profil Nie mam dostępu do netu a to są moje pierwsze posty ale jak kiedyś będę miał czas mogę pokazać swoje samoróbki Wystarczy tylko chcieć a zrobi się nawet Meppsa...............Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość doles2 Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 we wrzesniowym ww przeczytalem pewna informacje ze mozna robic wlasne wahadlowki z LYZEK stolowych najlepiej tych starych miedzianych..... czy slyszeliscie a moze probowaliscie juz takich przynet??wykonanie wrecz banalne no i niedrogie :D.....a tak swoja droga to powiedzcie jakie materialy najlepiej nadaja sie na robienie wlasnych wahadlowek i obrotowek (z obrotowkami bedzie gorzej poniewaz maja wiecej elementow - drut, strzemiaczko, itp. a nie zbyt wiem z czego to zrobic....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 A ja widziałem na allegro różne rzeczy do produkcji obrotówek, kiedyś szukałem, bo sam chciałem zacząś i w zeszłym tygodniu znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość doles2 Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 a jezeli chodzi o takie materialy "domowego uzytku" takie pod reka ktore beda sie nadawaly na wahadlowki to co sie najlepej nadaje??oprocz lyzeczki..... i jakie domowe materialy mozna wykorzystac do zrobienia obrotowki???bo potrzebuje na jutro calej gamy przynet bo si ewybieram na szczupaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 i jakie domowe materialy mozna wykorzystac do zrobienia obrotowki???bo potrzebuje na jutro calej gamy przynet bo si ewybieram na szczupaka Chyba raczej nie zdazyszy zrobic obrotwki na miejscu z tylko i wylacznie domowymi materialami na jutro. Sa materialy, ktorych nie zastapisz tymi domowymi. A juz nie kupisz ich teraz nigdzie, a jak kupisz to poczekasz z 4 dni az przeszlka dotrze do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość doles2 Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 to wynika na to ze chyba lepiej isc sobie to mojego sklepu wedkarskiego zaplacic te marne 3,50PLN i mniec dobra obrotowke czy blache.........a nie tam samemu wymyslac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 zaplacic te marne 3,50PLN i mniec dobra obrotowke czy blache.... Żeby to było takie proste Czasami aby znaleść tą dobrą blachę trzeba przetestować trochę więcej niż jedną, czasami naście lub dziesiąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 A czasami sięgnąć po coś innego - np. Meeps, która nie kosztuje 3,50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 13 Listopada 2006 Share Napisano 13 Listopada 2006 tak samo co z woblerami ,dlatego uznaje własnoręczne wyroby : 1. są pewne 2. kolor jaki sie chce 3.wielkośc jaka sie chce 4.waga jaka sie chce 5.ster jaki sie chce no i nie musisz płacić tyle kasy za kota w worku czyli w tym przypadku woblera zaklejonego w plastikowym pudełku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 27 Stycznia 2007 Share Napisano 27 Stycznia 2007 mjm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 27 Stycznia 2007 Share Napisano 27 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Mam pytanie do Szeryfa 3.Strzemiączka są robione ze sklepanego miedzianego drutu, czy jest to jakiś specjajny drut? A tak przy okazji to nie wiem jak część urzytkowników odpłaci ci sie za wszystkie porady.Też śledze i małpuje.Lada dzień będą zrobione wobki twoim sposobem.Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Stycznia 2007 Share Napisano 27 Stycznia 2007 tak przy okazji to nie wiem jak część urzytkowników odpłaci ci sie za wszystkie porady Jak to jak? Na zlocie Sheryf już zacznij szlifować formę, bo tyle sznapsów co masz do wypicia ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 27 Stycznia 2007 Share Napisano 27 Stycznia 2007 Fajnie, że wrzuciłem fotki. Szkoda, że nie masz stępelków. Chociaż skrzydełka można uwypuklać kulkami z łożyska, to jednak ciężko tu o powtarzalność. Każda jest wtedy inna może lepsza od poprzedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Dzięki o wielki Szeryfie za instruktaż.Problemy miałem ze strzemiączkiem, ale to dlatego że robiłem je z miedzianej blachy i były za miękkie.Blache mosiężną już mam i jutro startuje z robotą.Jeszcze raz dzięki. AVE SZERYF! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Witaj Wobler 129-ja swoje blaszki wykonywałem z wszystkiego co mi w ręce wpadło, blachy miedziane, mosiężne, chromo-nikle. Prawie wszystkie trzeba było odpuścić w temperaturze nad gazem i do wody, lepiej było formować skrzydełka. Korpusy wykonywałem z rurek chromowych stosowanych w hydraulice siłowej znajdowałem je na złomowisku, i już tu opisywane z drutu miedzianego, później poznałem pana który zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju blach zawodowo, obdarował mnie różnego rodzaju elementami które nie spełniały wymogów, a ja sobie je dopracowywałem. Dziś jestem posiadaczem mnóstwa rzeczy do blaszek ale ich nie robię. Ciekawym sposobem uzyskania wzoru na skrzydełku było po wycięciu kształtu ściśnięcie pomiędzy dwoma pilnikami o grubym molecie(wzorze) w dużym imadle ślusarskim. Blaszki po rozhartowaniu są ciemne i po wycisku we wgłębieniach zostają ciemne a na powierzchni po wypolerowaniu jasne, efekt murowany. Lepsze wyniki dają nowe szczęki imadła o ciekawym molecie.Jak dobrze pójdzie to spróbuję wkrótce wstawić kilka fotek to będzie widać co i jak, a tak na marginesie mogę kogoś obdarować zbędnymi mi częściami do blaszek-kontakt na PW Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie strzemiączek.Jak je robić? Czy z 2mm blachy mosiężnej, czy z drutu miedzianego(1,5 cm zaklepanego na końcach i przewierconego).Blachy wielkości 3-4, jajka. I pytanie nr 2.Jaki kształt strzemiączka, "U" , czy prawie "L".Kurcze, chyba ktoś to zrozumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 na allegro sprzedają strzemiączka koszt niewielki kup i zobaczysz a jeszcze szybciej kup błystke najtanszą za 3.50 rozbierz i pomież sobie . Pewne żę zdobędziesz wiadomości szybko pewne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 na allegro sprzedają strzemiączka koszt niewielki kup i zobaczysz a jeszcze szybciej kup błystke najtanszą za 3.50 rozbierz i pomież sobie . Pewne żę zdobędziesz wiadomości szybko pewne . Po co mam kupować jak moge sobie zrobić. Mam dużo blach za 3,50 i część z nich musiałem tuningować, bo nie chodziły poprawnie.Koszt własnej blachy=koszt kotwicy. Ale dziękuje za pomoc.Bardzo pomogłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 25 Lutego 2007 Share Napisano 25 Lutego 2007 Kolego dzienciol, odezwij się na PW albo na GG to moge ci wysłać listem strzemiączko moim zdaniem dobre zobaczysz jak wedłog mnie powinno wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.