Skocz do zawartości
tokarex pontony

Świder czy pierzchnia ? Odwieczny dylemat......

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym w tym roku zakupić jakieś narzędzie do "przbijania" lodowej zmarzliny. Co polecacie - bo sikierką już mi się machać nie chce:)

Myślałem o firmie Tonar, bo Mora to już trochę kosztuje

Pierzchnia tańsza, świder szybyszy Każdy ma + i - .

Co możcie doradzić ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

niestety :)

na pierwszy lód - pierzchnia, a jak już jest pewny i gruby - świder :)

Napisano

Pierzchnia spełnia swoje zadanie tylko na 1 lodzie, powiedzmy do 10cm grubości. Wtedy 1,2 uderzeniami możesz zrobic mały przęrebel i szybciej lokalizowac ryby. Jednak zdecydowanie polecam świder, po pierwsze bardziej uniwersalny, po 2 przy większej rybie nie musisz dodatkowo poszerzac przerębla podczas holu, co niestety często skutkuje spięciem rekordowej sztuki

Napisano

Jedna uwaga dla początkujących, której mi zabrakło jak zaczynałem- średnica świdra. Trzeba sobie zdawać sprawę, że im większa tym więcej sił trzeba włożyć w kręcenie.

Ja przesadziłem, choć okazało się wkrótce że większa dziura przyda się na włożenie przetwornika echosondy. Kto nie ma planów na sondowanie- nie ma co szarżować ze średnicą.

Napisano

Świder,podobno jest dość cichy i mniej ma odstraszac rybe.Ja do tej pory pierzchnią( w moich stronach PILŚNIA)kułem dziurki.Mysle jednak o wiertle..sory świdże

Napisano
Świder,podobno jest dość cichy i mniej ma odstraszac rybe.Ja do tej pory pierzchnią( w moich stronach PILŚNIA)kułem dziurki.Mysle jednak o wiertle..sory świdże

na czerwono się nie podkreśliło nic? chyba "świdrze" :razz:

Powtarzam zatem co napisałem - pierwszy lód, zdecydowanie pika. Później, gdy jest bezpiecznie zdecydowanie świder :mrgreen:

No i wg mnie - 13 cm średnicy wystarczy. Na leszcze robimy dwa otwory obok siebie. Przy pewnej wprawie, nie trzeba ich będzie rozkuwać, tylko uda się wywiercić je tak, żeby się stykały i tworzyły jeden owalny otwór

Napisano

Ja na marke nie zwracam uwagi, najważniejsze żeby miał świeże ostrza i żeby nie było na nim luzów, wtedy będzie wiercił jak wiertła Arabów w poszukiwaniu ropy :mrgreen:

Napisano

na czerwono się nie podkreśliło nic? chyba "świdrze" :razz:

Powtarzam zatem co napisałem - pierwszy lód, zdecydowanie pika. Później, gdy jest bezpiecznie zdecydowanie świder :mrgreen:

No i wg mnie - 13 cm średnicy wystarczy. Na leszcze robimy dwa otwory obok siebie. Przy pewnej wprawie, nie trzeba ich będzie rozkuwać, tylko uda się wywiercić je tak, żeby się stykały i tworzyły jeden owalny otwór

A wiesz ,że czy przez rz czy ż kresli mi na czerwono :mrgreen:

Napisano
Co możcie doradzić ?
zdecydowanie swider.Dlaczego?przez wiekszy okres sezonu lód ma wiecej niz 15-20 cm a czesto dochodzi do 40cm a w takich warunkach pierzchnia jest słaba.Lepiej raz dopłacic pare zł niz pozniej pluc sobie w brode.
Napisano
Na pierwszy i na ostatni lód zabieram pierzchnie, tylko ze względów bezpieczeństwa, wolę popukać w lód zanim na niego wejdę.

Mądre słowa! Lepiej mieć w ręku pierzchnie i po drodze pukać w lód. Ja zabieram ze sobą wiertło jak i pierzchnie. Wiertło przydaje się, aby wyrobić nowy przerębel a pierzchnia, aby odkup stare dziury:)

PS.

Albo zainwestuj w piłę spalinową hehe :razz:

Napisano

Pierzchna jak najbardziej rządzi na 1 i ostatnim lodzie (choć ja mam świder ), co do chodzenia i pukania to jest to wskazane .Daje świeży przykład.

Dziś ,jeden z wędkarzy szedł i co 2-3 kroki opukiwał lód, w pewnym momencie jedno uderzenie pierzchania przebiła cienka warstwę lodu, stop i dwa kroki w tył ,wiadomo co by mogło być, gdyby nie sprawdził zanim dal te 2 kroki , idąc po lodzie ciężko jest ocenić grubość pokrywy jak leży śnieg dla tego jak najbardziej pierzchania się sprawdza na cienkim lodzie . Później jak tylko pokrywa lodowa zwiększy swoja grubość, to tylko świder .

Ja już zastanawiam się z czego zrobic grot do pierzchni , myślę ze z resora byłby ok a jak nie to kupie grot do pierzchni -tonara ,będzie do kompletu ze świdrem .

Napisano
Pierzchna jak najbardziej rządzi na 1 i ostatnim lodzie (choć ja mam świder ), co do chodzenia i pukania to jest to wskazane .Daje świeży przykład.

Dziś ,jeden z wędkarzy szedł i co 2-3 kroki opukiwał lód, w pewnym momencie jedno uderzenie pierzchania przebiła cienka warstwę lodu, stop i dwa kroki w tył ,wiadomo co by mogło być, gdyby nie sprawdził zanim dal te 2 kroki , idąc po lodzie ciężko jest ocenić grubość pokrywy jak leży śnieg dla tego jak najbardziej pierzchania się sprawdza na cienkim lodzie . Później jak tylko pokrywa lodowa zwiększy swoja grubość, to tylko świder .

Ja już zastanawiam się z czego zrobic grot do pierzchni , myślę ze z resora byłby ok a jak nie to kupie grot do pierzchni -tonara ,będzie do kompletu ze świdrem .

Dobrze powiedziane :wink:

Ja mam całą pierzchnie własnej produkcji z 2 cześciowej rury a rękojeść ładnie obrobiona przez wujka drewnianymi korkami :oops:

Napisano

Dokładnie co dwa czy trzy kroki opukiwał,ale nie krok i puknięcie.w czasie marszu nie należy pukać czymkolwiek o lód,by sprawdzić jego pokrywę,trzeba sie zatrzymać i wtedy diagnozować.

Napisano
Dokładnie co dwa czy trzy kroki opukiwał,ale nie krok i puknięcie.w czasie marszu nie należy pukać czymkolwiek o lód,by sprawdzić jego pokrywę,trzeba sie zatrzymać i wtedy diagnozować.

Co masz namyśli z tą diagnostyką? Jak się ma pod Tobą zawalić lód to nie będzie czekał aż się namyślisz, czy ryzykować dalej. Jeśli masz ostrą pierzchnie i widzisz, że wchodzi w lód jak w masełko to od razu wiesz, że wchodzić na lód nie wolno.

Napisano

Robiąc sobie pierzchnie warto pomyśleć aby na końcu trzonka przewiercić otwór i przełożyć ze 3m. sznurka.Ja tak robie a drugi koniec do ręki albo ubrania bo jak pod koniec kucia się wyśliżnie z ręki idzie w wode jak przecinak.Poza tym w raze czego też jest pod ręką.

Napisano
drewnianymi korkami :oops:
tak przekornie zapytam - co to są drewniane korki?
  • 11 months later...
Napisano

Odgrzewam kotleta bo chce wrescie zrobić te pierzchnie .

Jeśli macie sprawdzony materiał na grot i sposób ostrzenia to podzielcie się tym .

Mile widziane zdjęcia .

Myslalem o resorze .Czy to dobry materiał .?