slider 7 Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Mam pytanie do "wilków morskich": czy łowił ktoś dorsze na samego twistera? Chodzi mi o to, że pojawiły się główki Mustada 50g, 75g i 100g na hakach od 7/0 do 15/0. Można je zbroić pojedyńczym twisterem i łowić nimi tak, jak np. łowi się drapieżniki słodkowodne. Jestem bardzo ciekaw waszych opinii.
averoy Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Witam,Silder 7 Lowienie na na twistery jest jedna z metod ktora stosuje, z roznym efektem.Najlepsze rezutaty mialem w strefie przybrzeznej tz 20-30m glebokosci,i nie prowadze twistera tak jak blache, tylko daje mu opasc na dno i "pilkuje" . Mozna tez wykonac rzut poczekac az opadnie,kilka obrotow korbka, pozwolic na opad itd. Mysle ze troszke pomoglem, pomimo ze nie jestem wilkiem morskim Pozdrawiam.
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 slider 7 specjalnie dla Ciebie dziś się dowiedziałem czegoś. Byłem na sandaczu i podpytałem znajomego. Mówił, że owszem, nawet bardzo skuteczne. Ale on woli koguty i mniejsze głębokości do 20m
slider 7 Napisano 21 Października 2007 Autor Napisano 21 Października 2007 Dorsz na koguta!!!???? No, no człowiek uczy się całe życie (na koguta jeszcze dorsza nie złowiłem). Wobler129 napisz coś więcej, bo naprawdę mnie zaintrygowałeś... Jak znajomy łowił te dorsze (czy na kutrze, jaka miejscowość itd)? Mam też pytania do averoy'a: gdzie łowisz dorsza na twistera? jakich używasz główek (chodzi mi o gramaturę)? Dzięki za odpowiedzi .
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 slider 7 normalnie. Łowi kogutami od 24g z opadu. Na małych głębokościach jak pisałem Nie lubi łowić z kutrów i łowi z mniejszych łajb - z łodzi
slider 7 Napisano 21 Października 2007 Autor Napisano 21 Października 2007 Zainspirowałeś mnie!! Jutro proszę kumpla, żeby odlał mi parę naprawdę ciężkich główek i "ukręcę" kilka kogutów "morskich" . Widzę, że wędkarstwo morskie przechodzi swoistą ewolucję. Początki były na kutrach, teraz mniejsze jednostki zdobywają coraz większą popularność. A jedyna kiedyś przynęta na dorsza - pilker, zaczyna być wypierana przez zwykłe spinningowe przynęty - koguty i twistery (przedtem używane na przywieszkach)...
averoy Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Witam, silder7 Ja stosuje glowki 50 g przy spokojnej wodzie, tz lodz jest znoszona przyplywem(odplywem)i jest bezwietrznie.Przy wietrznej pogodzie i przyplywie (odplywie) i tym samym kierunku wiartu 100 g nie przyniesie pozadanego rezultatu,znos lodzi jest zbyt duzy i przyneta bedzie znajdowac sie w tz polwody.Mozna zmniejszyc znos stosujac dryfkotwice, ale to dodatkowa praca Wedkuje w srodkowej Norwegii, wyspa Averoy, kvernesfiord,bremsnesfiord,i tz trasa Atlantycka Pozdrawiam
macias Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Averoy powiedz jeszcze jak wielkie łowisz dorsze na te koguty. Czy jest też szansa na takie powyżej 3 kilo ?. Wielkość przynęty i głębokość wody gdzie się jej używa nasuwa mi myśl, że raczej są to bolki. Mylę się?. Dzięki za odpowiedz.
slider 7 Napisano 22 Października 2007 Autor Napisano 22 Października 2007 Averoy dzięki za informację. Ja jeszcze nie łowiłem dorszy na samego twistera (używałem ich jako przywieszki)... Jak dostanę takie ciężkie główki (czytaj odleje je mi mój kumpel), to oprócz pilkerów i koguta zabiorę na morze również twistery ...
averoy Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 Witam, macias Czy jest też szansa na takie powyżej 3 kilo ?.Jezeli takie sa na lowiskuMoja ulubiona metoda jest pilker z filetem makreli lub sledzia.Filet nadziewam na dwa haki kotwiczki, daje 2-3 cm zakladu na trzon kotwiczki, i owijam cienkim drutem miedzianym(stara cewka)Sledzie, makrele,maja oleje eteryczne co znacznie podnosi skutecznosc bran.Najepsze sa swieze filety, mozma uzyc mrozone, ale nie trzymaja sie zbyt dobrze na haku. Jezeli chcesz wiedziec na jaka glebokosc wody, i wielkosc przynety, to niema zadnej zelaznej zasady, lub reguly. Musisz troszkie poeksperymetowac Pozdrawiam
kornik Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 Witam. Nie jestem wilkiem morskim, średnio co dwa ,trzy miesiące jestem w Łebie na dorszach. Łowiłem już na koguty własnej roboty z główką odlewaną własnoręcznie 130 g. - kogut idętyczny jak na sandacza , długość około 10 - 12 cm. Efekty były idętyczna jak kolega obok łapiący tradycyjnie na pilkiry. Jedno co zauważyłem , miałem trzy koguty, biały z białym łbem , czerwony z czerwonym łbem i zielony. Efekty najleprze były na czerwonego z czerwonym łbem. Piszę że miałem , bo już niemam , muszę zrobić nowe , na przedostatniej wyprawie we wrześniu troche rozhuśtało się morze ( podchodziło pod 7 b. ) nie zabezpieczyłem skrzynki i poszła w morze z kogutami i pilkierami, zostałem wtedy tylko z jednym pilkierem na wędce Pozdrawiam.
macias Napisano 23 Października 2007 Napisano 23 Października 2007 Wielkie dzięki za rady. Mam zaklepany rejs na 11 listopada i mam nadzieję, że do tego czasu też sobie zrobię jakiegoś kogutka i sprawdzę jak się ona sprawdza w Darłowie. Na ogół łowię metodą opadową więc może się sprawdzi. Jak przetestuję koguty nad morzem to postaram się zamieścić moje doświadczenia na forum by inni też coś z tego mieli. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
waldi69lx Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 Witam . W tamtym roku poznałem człowieka, który łowi dorsze wyłącznie na gumy.. Przyznam, wyniki miał imponujące... Riper na oko 10-12cm, główka 75g, do tego 1 przywieszka.. Byłem z nim jeszcze w grudniu na wrakach i tez był najlepszy... Jednak straty sprzętowe dość wysokie -kilkanaście zestawów, kiedy u mnie, przy połowie na pilkera -tylko 7 kotwic ... Według mnie, dobra metoda na płytsze, bezzaczepowe łowiska, np. okolice Łeby...
robert.mazury Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 Witam.Może wtrące swoje parę słów odnośnie wędkowania na gumy .Wędkuję głównie z małych łodzi i często stosuje główki dzigowe gramatura różna od 30 g do 130g.Wszysko jest uwarunkowane od pogody.Jedno stwierdziłem,na flałcie kiedy dorsze nie zabardzo chcą gryść delikatne opukiwanie główką dna daje bardzo dobre efekty dodatkowo powieszenie jednej przewieszki w postaci twistera dodatkowo prowokuje do brania.Co do kolorów gama jest szeroka.Jak widze po dorszach ,że żerują na wszach dobrze mi się sprawdzają np; żółty.Jedyna wada to trwałość gum po kilku dorszach nadaje się do wymiany.
sopel Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 A gdzie konkretnie łowisz z tych małych łodzi ?Jak łowisz na duże gumy to na pojedyńczy hak czy dozbrajasz kotwicą? sopel
robert.mazury Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 W zeszłym roku wędkowałem na Darłowie.W tym sezonie stawiem łódz we Władku na stałe .Odnośnie gum co do wielkości różnie od 10-15 cm ,głównie twistery na przewieszkę około 5-7 cm ewentualnie sam ukręcę strimera różne imitacje narybku na pojedyńczym haku łososiowym.Nie dozbrajam przynęt w dodatkowe kotwice.
sopel Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 A jak dużą masz łódz i zjak dużym silnikiem ? sopel
robert.mazury Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 Witam.Kupiłem w styczniu cały nawy sprzęt łódz otwartą z konsolą dług 4,85 i szer 1,95 silnik Yamaha 50 km czterosów .Dodatkowo zamierzam powiesić z boku na pawęży silnik 8 do trola.
sopel Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 Próbuję Ci wysłac PW ale tu taka cenzura że wszystko trzeba widocznie na forum a póżniej ostrzeżenie że nie na temat. sopel
tomek1 Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 Próbuję Ci wysłac PW ale tu taka cenzura że wszystko trzeba widocznie na forum Do prywatnych wiadomości nikt nie ma wglądu. Posty kolegi robert.mazury z dyskretnie ukrytą reklamą rejsów komercyjnych zostały usunięte. A to czy działaliście w porozumieniu będę wiedział wkrótce. Wracamy do tematu.
sopel Napisano 14 Lutego 2008 Napisano 14 Lutego 2008 Nie omieszkam upomniec się o przeprosiny i wyjaśnienie zablokowania moich PW. Chłopie ty się tu marnujesz jest nabór do CBŚ. sopel
MUMIN Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Cześć, Wracając do tematu wielkości główek, ja znalazłem duże główki jigi morskie o dużej wadze jak pilkery czy może ktoś stosował takie w okolicach władysławowa, jak się spisywała, jakie efekty?? Pozdrawiam
Gość mroweczka177 Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 A ja wam powiem że duże twistery są bardzo dobre. W ostatnich 3 miesiącach byłem na czterech wyprawach i za każdym razem miałem największa ilość sztuk lub o jedną dwie mniej. Dokładnej nazwy twistera nie potrafię podać ponieważ zakupiłem je w Norwegii. Do tej przywieszki doczepiam pilkera o wadze 300g w kształcie śledzia i ten zestaw spisuję się znakomicie zawsze. Jeśli ktoś by chciał zobaczyć zestaw mogę wrzucić zdjęcie.
tomek1 Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 doczepiam pilkera o wadze 300g w kształcie śledzia i ten zestaw spisuję się znakomicie zawsze. Jeśli ktoś by chciał zobaczyć zestaw mogę wrzucić zdjęcie. Na jakiej głębokości łowisz? Zdjęcia zawsze wskazane
Gość mroweczka177 Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 od 20 metrów do 40 ,czasem minimalnie więcej się zdarza. Wszystko zależy od żerowania max na głębokości (raz się zdarzyło) 47 metrów. Dorzucam zdjęcia jeśli ktoś jest zainteresowany. Najśmieszniejsze jest to że dużo osób łowiło dorsze za bok Mi się przy tym zestawie nie zdarzyło ani razu na 4 wyprawach. Drugie zdjęcie jest samego pilkera By pokazać mniej więcej kształt tego pilkera. http://img192.imageshack.us/g/p1020249m.jpg/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.