Asparuh93 Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Okuma Travertine (chyba, o ile nie zrobilem literowki) - wolny bieg szpuli, duza pojemnosc, koszt ok. 150 zl i 20kg rybe ciagniesz bez bolu. Do tego uzywam Kongera Carbomaxx morskiego. No i plecionka 0,40mm - pierwsze testy wypadly tak, ze jestem zachwycony - stosunek jakosc/cena wg mnie rewelacja. Oczywiscie, za 3x wieksza kase kupisz lepszy sprzet, ale jesli nie masz 3x wiecej kasy, to ten zestaw moge Ci spokojnie polecic na poczatek. Jesli zrobilem literowki w modelach sprzetu to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 20kg rybe ciagniesz bez bolu. No nie wiem czy tak bez bulu,poza tym ,mówimy chyba o dużych sumach a nie o średniaczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinbox Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 a poleciłbyś cos do 200zł ? mogę zaoferować mało uzywany multiplikator Penn 209 za 300 zł wystawiony jest na haczyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nokilek Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam, mam pewien problem... Namierzyłem jeziorko o głębokości max 7m. W trakcie jednej z wypraw spiningowych zauważyłem żerującego przy powierzchni wielkiego suma. Jatka trwała ok 20 min. Niestety posiadałem jedynie woblery z serii deep... bez żadnego efektu. Nadmieniam, że w ten dzień było parno i zbierało się na burze. Podobna sytuacja sie już nie zdarzyła. Od tamtego czasu wielokrotnie bywałem na tym zbiorniku, łowiłem na żywca,spining i trollingowałem...bez żadnego efektu. Może coś robiłem nie tak? Trollingowałem głęboko schodzącymi woblerami a na żywca karasie ok 12- 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam, mam pewien problem..Generalnie to większość ma z tym problem ,ale jak wcześniej opisaleś o pogodzie to powinno cię skusić do myślenia ,sumy to nie płotki nie biorą codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nokilek Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 zdaje sobie sprawę, że to trudny przeciwnik ale gdyby wiedział,że chodzi mi tylko o wspólną fotke a później do wody to z pewnością zaatakował by mojego wobka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Nadmieniam, że w ten dzień było parno i zbierało się na burze. W taki dzień sum zbiera z powierzchni Poszukaj woblerów tego typu http://www.allegro.pl/item416158187_2_woblery_z_grzechotka.html kiedyś były zestawy wystawiane- teraz nie widzę. Właśnie na takiego woblera kilka lat temu zapiąłem o 12 w południe 2 lipca - największego suma w życiu. Walka niestety przegrana, ale to już inna bajka Wobler za grosze, ma grzechotkę w środku idzie pod powierzchnią i robi mnóstwo "hałasu" w wodzie. Co ciekawe tą baryłę atakuje nie tylko sum czy szczupak, ale często również okoń (!) Wujek złowił na niego także klenia ponad 40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Siemka Tomek ,a jak tam sumy nad morzem brały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Siemka Tomek ,a jak tam sumy nad morzem brały. Wszystko tam mają oprócz sumów Jakiś lipny ten ich stawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Witam Niedługo wybieram się na suma na rzekę. Jako iż nigdy nie próbowałem łapać sumy w rzece, mam pewne pytanie. Jak powinien wyglądać zestaw sumowy na rzeke, zakładając, że będę łowił na rosówki ze średnim uciągiem ? Czy hak 2/0 i ciężarek.. hmm.. 60 g ( jak mniemam ma być płaski) wystarczą? Jeżeli był taki temat, to przepraszam Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 raczej 60 gram to za mało ja stosuje 150 gram i jak łapie w głownym nurcie nie wystarcza ale nie wiem jak tam u ciebie jest, a haki 2/0 i 1/0, spróbuj zrobić z bocznym trokiem, a jesli idziesz na noc to polecam zestaw z bojką na wodzie płytkiej a jeśli dzień to szukaj dołow i tak jak chcesz czyli gruntówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinbox Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Ostatnio miałem pierwsze sumowe branie na wątrobę, ale bez efektu. Mam małe pytanko- czy haki z kotwicy muszą dużo wystawać poza wątrobę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 ja łapiesz na wątrobe dobrze by było jak byś miał luz w wędce wtedy sum ciągne połknie i dopiero zatniesz a hak powinien troche aby wystawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Ok, czyli jak powinien wygladac zestaw ? hak 2/0 > przypon > i rurka antysplatniowa + ciężarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 No ja wiem, że dziś wszyscy zajęci, ale na odpowiedź tal lub nie to chyba chwila by się znalazła... Ponawiam pytanie. Ma to wglądać w ten sposób > hak 2/0 > przypon > i rurka antysplatniowa + ciężarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 tak to ma wyglądać chociaz jak łapiesz na zywca polecam hak 1/0 bo stosuje się raczej spasione żywczyki a i co do żyłki pamiętaj ze 200 metrów takiej o,40 do 0,50 mniejszej nie stosuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Dzieki na tym wyjeździe to raczej tylko rosówki ale kto wie Jeszcze jendo pytanko, odległość ciężarka od przynęty w tym wypadku ma jakeis większe znaczenie? I jak ustawic podpórki z sygnalizatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Przypon powinien być dłuugi... np 70 cm I taka rada : przytwierdź wędke do podpórki , albo kup podpórke ze specjalnym zakleszczeniem na dolnik . Sum jak bierze nagle to sie nie skapniesz nawet i wędka może już być na środku rzeki. Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 I jak ustawic podpórki z sygnalizatorem? jesli w dzien i na rosowke to normalnie pluma zawieś ale jak na noc to wiadomo dzwoneczki bo nie bedziesz sie przeciez całą noc patrzymał na plumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Chodziło mi czy prostopadle czy równolegle do brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 ja tam stawiam prostopadle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 No i nadeszła taka chwila, że zapragnąłem zarzucać wędkę w miejsca gdzie można spodziewać się grubej ryby. Zainteresowani wiedzą o "kogo" chodzi. Oprócz tego "zarzucania" chciałbym aby sprzęt dawał mi szansę wyholowania zdobyczy. Stoję więc przed wyborem wędziska do połowu dużych i silnych ryb. Chciałbym, aby było to dość uniwersalne wędzisko, tak abym mógł połowić również karpi na kulki proteinowe, na ciężkie zestawy gruntowe, lub kiedyś w przyszłości z plaży. Po rozmowie z tomek1 podczas zlotu,spodobał mi się jego Jaxon Favourite Surf 3,90m 50-200g. Jestem nieco uprzedzony domarki Jaxon, ale lektura tego tematu spowodowała, że odrzuciłem wędziska oferowane przez Cormorana. Więc w tym przedziale cenowym pozostałbym przy Jaxonie. Czy jest jakaś inna wędka warta grzechu, w cenie do 150? Do kompletu chcę kupić nieco lepszy młynek. Miałem w reku Cormorana Big Bena,oraz Big Bossa i powiem, że dość ładnie kręcą. Czy wg Was, są inne młynki warte uwago w cenie do 400? maniek jak sprawuje się Twoja Daiwa Opusbull? Warto ją kupić? Dzęki za odpowiedzi, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pio Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Czy wg Was, są inne młynki warte uwago w cenie do 400? Gregorek, od razu zaznaczam- wiem tyle co usłyszałem, ale widziałem wiele negatywnych opinii na temat tych cormoranów.. a za 400zł wybór już jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 I to duży. Zastanów sie czy do mocnej wędki nie lepiej kupic multika . Mocnych w Polsce do 4 stów mało znajdziesz o ile w ogóle ale w UK jest masa . Polecam ci jeżeli już nie multika Shimano 6000 - kołowrotek nie do zajechania. Duży i mocny jak holera ! Mało łożysk ma ale to lepiej - mniej słabych punktów . Można nawet kupić używany , choć mało kto sprzedaje tak dobre kręcioły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Nie za bardzo znam sie na kołowrotkach tej wielkości, ale będąc na Twoim miejscu szukałbym raczej w Daiwie i Shimano np: http://www.allegro.pl/item407062873_shimano_baitrunner_aero_gte_5000_c_warszawa.html http://www.allegro.pl/item407063633_shimano_baitrunner_aero_gte_6000_c_warszawa.html http://www.allegro.pl/item420585836_shimano_baitrunner_5000_gte_jak_nowka.html http://www.allegro.pl/item421379537_shimano_baitrunner_6500b.html http://www.allegro.pl/item421797921_shimano_stradic_6000fi_nowy_okazja.html http://www.allegro.pl/item421778190_kolowrotek_daiwa_emcast_evo_5000_ab_promocja.html Poza tym zwróć uwagę jeszcze na większe modele Daiwy BG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi