Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaszaleję i zacznę nowy miesiąc.

Nastawiłem się na nocne sandacze.

Za dnia próbowałem dosięgnąć bolenia na upatrzonej główce,

ale było jedno wyjście i tyle.

O zmroku na innej główce przywalił inny bolo.

Teraz byłem mądrzejszy i sprawdziłem kotwice. Jeden grot prościutki!

Zmieniłem miejsce na prostkę i po kilku rzutach puknięcie.

Znowu powtarza się historia z wczoraj. Rzut i znowu puknięcie.

Trzecie, to było już walnięcie. Trochę hamulec jęknął, wielki wir na wodzie

i rozdziawiona japa jaka mi została, jak zrobił się luz.

To chyba był kleń. Sandacze dzisiaj mnie omijały :cool:

Wspomniany boleń z drugiej główki. Branie około 19:30 na pływającego woblera 6cm.

76bbf7da45073b95med.jpg

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dzisiaj desperacka wyprawa za sandaczem, 3h i ani puknięcia, w niedziele 6 sztuk a wtorek środa ani jednej :?: ale dzisiaj przynajmniej grzyby dopisały 12 ładnych kani wtacając z miejscówki lasem do auta.

Napisano

Wczoraj na Warcie we Włyniu szczupak nie chciał współpracować. Ale ładnie płotki brały. Miłym zaskoczeniem była reakcja PSR w Sieradzu na mój telefon z informacją, że jacyś jegomoście łowią na 3 wędki każdy. Przyjechali w ciągu dwudziestu minut a kłusole po dwie stówki wszyscy wyłapali :mrgreen:

Napisano

Będąc dziś nad wodą złowiłem z 15 cert bez wymiaru i drugie tyle klenia. Było również branie zębatego na żywca z gruntu lecz spaliłem podejście. Złowiłem również sporo fajnych płoci ale większość była po prostu straszna. Na całym ciele, płetwach i ogonie miały czarne wyrostki coś jak czerniawka.

r5g3.JPG

8iec.jpg

Akurat ta ryba miała tych wyrostków mniej niż złowione kolejne ryby.

Napisano

Witam! Po iluś tam wypadach nad Odrę i nieudanym poszukiwaniu sandacza (z efektami jedynie szczupakowymi 50+), wyjazd nad Małą Panew, poniżej Turawy. Pierwszy rzut i wobler salmo hornet 3cm wędruje do wody. Na granicy nurtu i spokojniejszej wody uderzenie i zaczyna się walka. Po dłuższej chwili na brzegu melduje się piękny Jaź. Kilka fotek i do wody. Niestety przy wypuszczaniu jaź wpływa w zielsko tak żę wystaje mu ogon. Chcąc mu pomóc wchodzę troszeczkę do wody i zapadam się w muł. Uwalniam jazia, a próbując wyjść nabieram jakieś 20cm wody do każdego z gumowców. Dalsze 2 godziny to mokre skarpety i jeden okoń.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6416e0ad64ac20bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d5c6f4f729b5fc4.html

Jutro z rana replay mam nadzieję.

Napisano

Gratulacje za przyjaznego Jazia. Fajnie zabrzmiało " po iluś tam wypadach za sandaczem" , niestety u mnie podobnie - jeden sandaczyk 52cm z Odry w ostatnich 3 tygodniach, oprócz tego przyłów w postaci szczupaków 30-48cm ( na szczęście zapięte na gumę i swobodnie uwolnione), kleń ( prawie pięćdziesiątak :) ) i boleń 35cm. Szukamy dalej :)

Napisano

Witam wszystkich.Czas już na drapieżnika a ja jeszcze na "białą" rybkę.Piątek 4 pażdziernika długo będę pamiętał tak mi dało w kość.Piękne słońce a zimno jak cholera.

Złowiłem ok.30szt.płotek i leszczyków ale tylko nieliczne kwalifikowały się do siatki.

y6an.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W siatce 9szt. płotek i 1 leszczyk.Założenie pinki na haczyk 16-tkę zgrabiałymi rękami graniczyło z cudem.W nadchodzącym tygodniu podobno ma być kilka dni ciepłych to może jeszcze się wybiorę na płotki.Póżniej może trochę na spining ale słaby zemnie spiningista.

Napisano

Dzisiaj wypad nad wodę z Marientym w pogodni za okoniem - metoda boczny trok, okonie dopisały, brały bardzo łapczywie i agresywnie, łącznie złowiliśmy ponad 30sztuk, wielkością nie powalały, przeważały 15-20tki. Zabawa przy tej pogodzie była przednia! :mrgreen:

Napisano

W poszukiwaniu sandacza... Piątek, jeziorko od 18:00 do 22:30. Na łącznie 8 wędek (4 osoby) żadnego brania. Było tak zimno, że aż gumowce od ogniska mi się przytopiły :mrgreen: Na hakach głównie martwa rybka. Niedziela, rzeka od 16:00 do 19:00. Najpierw spining a później dwie wędki na grunt. Obie wyprawy zakończone bez brania.

Napisano

wczoraj od 6-10 niskie łąki odra - najpierw spining wynik 0, później 2x grunt na filecika wynik 0, i grunt na żywca wynik oczywiście jak by inny 0 :(( teraz pytanie czy ktoś był na stradomi ?chce wybrać sie w tygodniu i zdam relacje ale może ktoś był?

Napisano

Niedziela przed zmrokiem jedno konkretne branie (podejrzewam bolenia).

I wieczorem drugie, tym razem moja wygrana...

Ryba z opaski kleniowo-sandaczowej.

094823855c18a850med.jpg

Napisano

Może nie dziś było..., ale jakiś czas temu pisałem o owocnej zasiadce karpiowej. Teraz zapraszam do obejrzenia filmu z tej zasiadki.

Atmosfera zasiadki karpiowej, niezłe ryby i fajna muzyka. Myślę, że warto poświęcić niecałe pół godziny jesiennego wieczoru na obejrzenie :wink:

Napisano

Dzisiaj biała ryba pięknie dopisała. Pierwsze branie tuż po przyjściu po 15 aż do zmroku brania. Wynik końcowy 40 cert, 15 płoci, 2 klenie, leszczyk i 4 krąpie.

Jedna certa 36cm a druga 30.

bf86.jpg

0zzh.jpg

Napisano

Mały spin przed robotą. Na wobki nic, na gumy tradycyjnie brały zaczepy, więc poszły blaszki. Ciemne - nic. Kolorowe - nic. No to na białą.

W sumie była nuda...

2epz.jpg

Jednak kolejna zmiana coś dała - okoniowy killer znowu udowodnił swoją skuteczność. Póki co największy okoń w życiu. Ponad 30cm :)

tfl9.jpg

Przepraszam wrażliwców za zdjęcie z kotwicą w pysku. Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę :oops:

Napisano

Dziś i mi dopisało troszkę szczęścia. Niestety nie w sandaczu pomimo kilku naprawdę fajnych brań z opadu na twistery i koguta.. trafiłem dwa bolenie 45cm i 55cm , jedną spinkę przy samym brzegu bolek około 60cm, kilka super wyjść do wobka i leszcz około kilograma zapięty za grzbiet :) wszystkie brania na woblera Hunter.

Napisano

W poniedziałek nawet fajnie gryzły ryby w Odrze. Wielkością nie oszałamiały, ale trzy sandaczyki

mocno wczepiły się w woblera.

f41e245ec39c5129med.jpg

Najwięcej radości sprawił mi waleczny jaź. Dawno nie gościł u mnie na wędce.

190e839f95682d29med.jpg

Napisano

Dziś od godziny 6:00 przez trzy godziny opukiwanie dna w poszukiwaniu... a jakże wspaniałych odrzańskich sandaczy :) niestety poza jednym braniem i zaczepami sandacza nie poczułem na kiju. Po raz kolejny przyłów - tym razem szczupak 55cm na kopyto relax. Może zacznę chodzić za szczupakiem to wtedy zaczną się prawdziwe sandacze ;)

Napisano

dzisiaj poszukiwania sandaczy, złapałem kilka maluchów 35-45cm tylko jeden trafil sie ponad wymiar i miał 55cm. wiekszosc to drop shot ale jednego udało mi sie skusic na koguta :) pierwszy kogut, pierwsze łowienie na niego i sie udalo :mrgreen:

Napisano

gdy przychodzi jesień zaczynam na poważnie chodzić za boleniami, bo w zeszłym roku przekonałem się, że brak oznak żerowania na powierzchni wcale nie oznacza, że tych ryb nie można złowić. A są obecnie bardzo spasione na zime i w świetnej kondycji. Nie miałem większych sukcesów w ostatnich tygodniach, raz tylko trafiłem sześćdziesiątaka. Ale dziś nadrobiłem z nawiązką: w 2 godz. złowiłem 4 bolki a piąty spadł. Spośród złowionych 3 przekroczyły 70 cm (między 71 a 73 cm), czwarty miał sześćdziesiąt parę cm. Były mega grube, trudno mi ocenić ile ważyły, bo puściłem, ale ostro się napociłem przy holu (przy pierwszym myślałem że sum, takie odjazdy robił).

Wrzucam 2 foty które udało mi się zrobić nim padł telefon:

337e0dbda108195dm.jpg

505f98b8fd90aef4m.jpg