pet87 Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Tobie Pet87 jak się to nie podoba to się nie wypowiadaj najbardziej postawa Twojej chytrej nienachapanej osoby mi sie nie podoba,zachowujesz sie jak bys pierwszy raz złowił pare ryb Jeszcze nie spotkałem kogoś by wypuszczał złowione ryby , a wędkuje już mase czasu i bardzo często. moze nie chcesz widziec bo zapychanie lodówki kazdym dekiem mieska jest Ci na ręke a zona/mama Cie po głowie głaszcze.Miałem przyjemność przez kilka lat łowić ryby za granicą. Pod kątem wędkarskim były to najlepsze lata mojego życia. wędkarze 95 % złowionych ryb wypuszczali. Innymi słowami jak się ryb nie zabiera z wody to w niej dalej pływają i się rozmnażają. Generalnie jest to logiczne i zrozumiałe nawet dla dziecka mam podobne doswiadczenia,a dlaczego tak jest?chyba ciezko spotkac tak pazerny naród jak polacy a co za tym idzie miesiarstwo i kłusownictwo,proste... ryby były wymiarowe piszesz to którys raz z rzędu,słyszałes ze winny sie tłumaczy? dzisiaj lece na wakacje jak bys chciał w moim kierunku napisac cos ciekawego wstrzymaj sie tydzien.Pozdro dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Bylem wczoraj na dorszach, do domu zabralem dwa i kilkanaście śledzi. Smakowały wyśmienicie, jestem bardzo zaskoczony jak smakuje świeża morska ryba. Zdjęć nie wstawię bo niezgodne z regulaminem forum To były pierwsze ryby w roku 2011, które zabrałem i zjadłem. Wody śródlądowe póki co oszczędziłem, ale ostrzegam - jak najdzie mnie ochota to i szczupaka wezmę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apioo Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 MaryaChi, nie sądzę by ktoś kto zabierze 2 dorsze i szczupaka był pazernym ...no wiesz Co innego gość który ma umiar a co innego gość który zajmuje się zapełnianiem lodówki Osobiście wolę łowić niż jeść, ale nie potępiam kogoś kto sobie w sezonie 3 rybki weźmie-to i tak spory postęp w stosunku do typów których można zobaczyć nad wodą pakujących ile wlezie w siatę , mój ulubiony gatunek wędkarza to dziadek który nawet krąpikowi nie popuści , ale jak to mówią co kraj to obyczaj PS, MaryaChi dorsze łowi się na dość sporych głębokościach i ponoć nie nadają się do wypuszczenia po złowieniu-czy to prawda, że zmiana ciśnienia przy holu jest dla nich zabójcza(pytam bo nigdy nie byłem na dorszach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoxyz Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Tak masz racje dorsz wyciągnięty ze znacznych głębokości jest na wpół żywy, bardzo często rybkom wystaje z odbytu co nieco ;p no i pęcherz pławny przestaje spełniać swoje zadanie po prostu pęka, a rybki wrzucone do kalfasa w którym przez cały taki rejs przechowuje się ryby pływają do góry brzuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 MaryaChi dorsze łowi się na dość sporych głębokościach i ponoć nie nadają się do wypuszczenia po złowieniu-czy to prawda, że zmiana ciśnienia przy holu jest dla nich zabójcza(pytam bo nigdy nie byłem na dorszach) To prawda, dorsza wyciąga się w zasadzie prawie martwego, po wpuszczeniu do miski z wodą za pare minut zwykle już nie żyje. Żerują przy dnie na głębokosciach 20-80m. Śledzie to samo, chwitają się często za oczy, głowę i po zdjęciu z haka nadają się jedynie na patelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Dodam od siebie żeby nie oburzali się wędkarze którzy czasami zabierają rybki, to się rozumie kilka rybek w roku kiedy jest taka ochota można zabrać, byle z rozsądkiem chociaż jak nie zabieram wogóle ale rozumie taką sytuacje. Ogólnie moje stanowisko jest takie że ryby obcego gatunku zabierajcie sobie do woli, ryby rodzime roślinożerne też ale z umiarem a drapieżniki powinno sie wypuszczać wszystkie albo większość chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pisaq Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Dawid, mówisz tak bo łowisz drapieżniki, a co za tym idzie - wiesz jak z nimi krucho. Ja też łowię głównie drapieżne, ale z roku na rok jest coraz gorzej. W tym sezonie nie mam się czym chwalić, a dwa lata i rok temu, o tej porze miałem kilka godnych uwagi ryb... O porządną rybę białą też ciężko. U mnie cieszą się z linków po 26cm dodając "ważne, że miarowy". Ubiliby ostatniego przedstawiciela gatunku z obawy, że jutro nic nie złowia... Żałosne Porządna płoć, wzdręga, konkretny leszcz, wypasiony lin czy kwadratowy karaś. Żeby złowić to trzeba się napracować, a i tak szczęście gra pierwsze skrzypce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Dawidku skoro to jest niewymiarowy podrostek to nie mamy ze sobą o czym rozmawiać .(87 cm i 4.50 waga) złów ty na tak małej rzeczce takiego zębacza to wtedy porozmawiamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Jesli dla kogos wedkarstwo jest sposobem na zdobycie miesa i zapełnienie lodówki, to zadne sensowne argumenty do niego nie przemowia. Kolego szczupak28, jesli myslisz, ze w przyszlym sezonie na tej rzeczce polowisz takich szczupaków to raczej przykro sie zaskoczysz. Ryby to niestety nie grzyby i w 1 noc nie wyrosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Mylisz się kolego .......akurat w tej rzeczce jest tak że ryba podchodzi na bierząco z Wisły i jak w jednym dniu na tym dołku co łowie jej nie ma, to za 2-3 dni jest , więc nie martw się , jak na razie ryb nie brak.Ta rzeczka jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i własnie na niej mam najlepsze wyniki .Tak więc nie martw się nie jest tak żle jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 szczupak28, ja się z tobą nie będę licytował na ryby bo kto śledzi to forum wie że swoje sukcesy mam, jeśli masz ochote zajrzyj do rekordowych ryb haczyk.pl. Jedyne co Ci moge powiedzieć na temat tego zdjęcie to żal że szczupak trafił na Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Wiem ze żal bo ty chciałbyś go mieć Ale na pocieszenie powiem Ci , że będą większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 szczupak28, ale błysnąłeś ciętą ripostą haha no nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 szczupak28, ale błysnąłeś ciętą ripostą haha no nie mogę. Hehe spoko Nie ma się co kłucić , już wiemy że ty jesteś z LIGI OCHRONY PRZYRODY a ja zabieram ryby do domku i niech tak pozostanie.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Hehe spoko Nie ma się co kłucić , już wiemy że ty jesteś z LIGI OCHRONY PRZYRODY Ja jestem tylko zwykłym etycznym wedkarzem który łowi ryby bo to jest jego hobby a nie dla tego że nie ma co jeść. Tak po za tym nie wysilaj się bo nie mam ochoty z tobą rozmawiać, jesteśmy z innej bajki i ja takich ludzi jak ty nie szanuje. Na koniec życze ci smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Hehe spoko Nie ma się co kłucić , już wiemy że ty jesteś z LIGI OCHRONY PRZYRODY Ja jestem tylko zwykłym etycznym wedkarzem który łowi ryby bo to jest jego hobby a nie dla tego że nie ma co jeść. Zdziwił byś się ile u mnie jedzenia , jak bys mieszkał na wsi to byś wiedział ile jest jedzenia pod dostatkiem , własne mięso z tucznika , warzywa , jarzyny itd , itp .Poprostu u mnie każdy ryby lubi , ja tym bardziej .Poza tym często do pracy zabieram kolegą bo też mnie często proszą.No ja za to szanuje takie osoby jak ty co wypuszczają rybki a czemu to się domysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apioo Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Szczupak już nie ściemniaj, głodujecie na zadupiu Edit: Poza tym często do pracy zabieram kolegą bo też mnie często proszą miałeś na myśli, że zabierasz do pracy koledze czy kolegom ? jak już wyjedziesz do miasta...to dopracuj ortografię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoxyz Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Wiem ze żal bo ty chciałbyś go mieć Ale na pocieszenie powiem Ci , że będą większe. a masz może te zdjęcia z tymi "wymiarowymi" szczupakami pamiętasz tymi z tej twojej zbiorczej ekspozycji? ŻENADA!!! zapomniał bym o pstrągu extra large! Brak mi na ciebie słów człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Szczupak już nie ściemniaj, głodujecie na zadupiu zadupie to jest w Rzeszowie tam już bieda i nędza na maxxxxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apioo Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Taka bieda, że ludzi stać na wypuszczanie ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Taka bieda, że ludzi stać na wypuszczanie ryb To wypuszczaj , a to czy ja zabieram czy nie to niech Cie w oczy nie koli!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 apioo, Niech Cię w oczy nie koli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apioo Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Koliiiii mnie koliiiii...BOŻE RATUJ Edit: Dawid, jakbyś kiedyś był w Rzeszowie to daj znać, oprowadzę Cię po naszym nędznym syfku i pokaże jakieś fajne miejscówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tondrom Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 apioo, Niech Cię w oczy nie koli Dawid, bądź mądrzejszy i odpuść sobie próby wyśmiewania postów innych.,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Tondrom, w stosunku do tego typa nie mam siły na konstruktywną odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi