Patryk1009 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Dlaczego frajerów? Po co zabierać skoro jest mi nie potrzebna? Codziennie ryby przeciez jadł nie będę ja 90% wypuszczam niech sie rozmnażaja:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Jeśli chodzi o mnie to ja wypuszczam najczęściej - szczególnie samice Lina, zresztą z tą rybą jest tak że zdarzyło się chyba tylko raz że zabrałem. Ewentualnie jeśli jadę na mazurskie jeziora to wtedy parę leszczy dla babci zabieram. Po za tym nie uważam że zabranie od czasu do czasu ryby do domu przynosi ujmę wędkarzowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk1009 Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Kolego madmax a powiedz mi jak ty odrozniasz samice lina od samca z tego co wiem to nie występuje u nich dymorfizm płciowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoxyz Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Lin, jako jedna z niewielu ryb europejskich posiada dymorfizm płciowy. U samca płetwy brzuszne są dłuższe sięgając często aż za odbyt. U samicy są dość krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Kolego madmax a powiedz mi jak ty odrozniasz samice lina od samca z tego co wiem to nie występuje u nich dymorfizm płciowy? Lin, jako jedna z niewielu ryb europejskich posiada dymorfizm płciowy. U samca płetwy brzuszne są dłuższe sięgając często aż za odbyt. U samicy są dość krótkie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lin_%28ryba%29 Czy takie wytłumaczenie wystarczy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoxyz Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 a to twierdzisz że z moim tłumaczeniem jest coś nie tak? że cytujesz moją wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk1009 Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 O to mnie zaskoczyłeś z tym linem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 a to twierdzisz że z moim tłumaczeniem jest coś nie tak? że cytujesz moją wypowiedź? oczywiście że cytuję jako odpowiedź - tgw to cytat z Wikipedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Padre Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 ja złowionych ryb nigdy nie zabieram nie lubię ryb no może poza śledziami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Sztuka w tym jak ktoś lubi ryby a ich nie zabiera bo zdaje sobie sprawę z konieczności wypuszczania ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk1009 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Lubi czy nie lubi ważne żeby ryba dalej pływała w wodzie rozmnazala sie i żeby za parę lat ktoś miał szanse złapać ją jeszcze raz juz jako ładna sztuke i oczywiście znów wypuscil do wody bo największe sa najcenniejsze dla środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Czy najcenniejsze dla środowiska z tym można się kłocić ale napewno są najbardziej atrakcyjne wędkarsko-sportowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk1009 Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Dawidzie chodziło mi o to ze dużą samica składa dużo ikry i z tym kłucic sie nie można druga sprawą to taka ze jeżeli ryba juz urosła do dużych rozmiarów i pokonala wszystkie te przeciwnosci to znaczy ze jest najlepiej przystosowana do swojego środowiska a co za tym idzie przekaze najlepsze geny swojemu potomstwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 przekaze najlepsze geny swojemu potomstwu najlepiej geny szcześcia ze nie wylądowała na patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Patryk1009, właśnie podobno te wymiarowe + sztuki dają najlepsze potomstwo ale ichtiologiem nie jestem. Ogólnie nie wypada zabijać żadnych ryb i z tym nie ma co spekulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tripskajter Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Tak wędkarzu wypuszczaj złowioną rybę,ale nie zapomnij wypełnić rejestr połowów,opłacić składek do PZW,opłacić zezwolenia na połów ryb na danym akwenie,zarejestruj łódź do połowów.Wypuszczając rybę wcześniej uwalniasz ją za pomocą obowiązkowych narzędzi.Stosuj się do każdych przepisów które nasz rząd wymyśli, a co nie wymyśli to PZW im podpowie, w trosce o każdego wędkarza aby nad wodą było mile i bezpiecznie.Gdy odpoczywasz nad wodą z zadowoleniem poddaj się kontroli,bo to nie uciżliwe i miłe.Zwłaszcza stosuj się do artykułu 27, bo jak nie, to zostaniesz surowo ukarany,skonfiskują ci wędki i inny sprzęt użyty do tego połowu, a dane osobowe twoje zostaną ogłoszone publicznie.Słusznie bo przecież to zbrodnia największa, a nie jakieś tam morderstwo,rozbój,gwałt,pedofilstwo gdzie tych danych osobowych się nie podaje.Dążmy wspólnie do doskonałości.Tak trzymać i niepoddawać się ,PZW nam pomoże i wskaże drogę gdy zwątpimy.Tak pod rozwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smile Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Duże okazy są najbardziej wartościowe ponieważ składają dużo ikry która jest WIĘKSZA od składanej przez młode ryby, a co za tym idzie narybek jest silniejszy i ma większe szanse na przeżycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Duże okazy są najbardziej wartościowe ponieważ składają dużo ikry która jest WIĘKSZA od składanej przez młode ryby, a co za tym idzie narybek jest silniejszy i ma większe szanse na przeżycie Racja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk1009 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Czy większą? Niewiem ale napewno to koledzy sprawdziliście więc pewnie racja to ze jest jej więcej to też oczywiste ogólnie uwazam ze na szczupłego z uwagi ze jest to chetnie polawiana ryba powinien być wprowadzony wymiar ochronny widelkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawełIks Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 A ja zabiorę dwa, trzy może cztery razy w roku po jednej rybce. A i to nie zawsze bo jak na razie to w tym roku jedna sztuka trafiła do domku. W zeszłym roku zabrałem sumika takiego 85 cm może nawet mniej. Był już niemal nie zjadliwy. Liczyłem na to że skoro z rzeki, malutki to będzie szczuplutki - a tu lipa. Tak więc ochrona-ochroną ale nie bierzmy ryb których i tak nie zjemy, lub zamrozimy i jemy je jak te tanie z Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos50 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Ogólnie nie wypada zabijać żadnych ryb i z tym nie ma co spekulować. podobnie jak krów, świnek, króliczków, kurczaków itp. ciekawe kiedy podbieranie jajek będzie mięsiarstwem, bo przecież z jajek wykluły by sie takie ładne kurczaczki ... osobiście znam tylko jednego wegetarianina, reszta ludzi "wpieprza mięcho" w różnych postaciach, z różnych "zwierzątek" (kufa mięso nie rośnie na drzewach) tak jesteśmy skonstrułowani, że musimy "wciągać" białko ... dlatego nie popadajmy w skrajności na tym forum WSZYSCY WYPUSZCZAJĄ, dobre sobie ... podejrzewam, że minimum połowa zabiera ryby, a tylko pisze że wypuszcza, no bo co powiedzą inni MIĘSIARZ, MORDERCA ... ja tam lubię zjeść sobie rybkę, a jeśli będzie złowiona przeze mnie i mój pierwotny instynkt myśliwego zostanie przy tym zaspokojony, tym większa frajda i lepiej smakuje ... nie jestem hipokrytą, który napisze "ja 100% wypuszczam" piszę jak jest ... od razu oczywiście dodam, że nie zabieram 100% ryb (żeby było jasne) biore tyle ile mogę sobie zjeść co jakis czas na kolacyjkę lub na imprezkę rodzinną ... nie mam zapasów w zamrażalniku i nie rozdaje po znajomych "bo sie zmarnuje" ... irytuje mnie tylko ta nachalna moda i presja na innych ... wszystko w granicach rozsadku bez przeginania w jedna i druga strone i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelan Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Ogólnie nie wypada zabijać żadnych ryb i z tym nie ma co spekulować. podobnie jak krów, świnek, króliczków, kurczaków itp. ciekawe kiedy podbieranie jajek będzie mięsiarstwem, bo przecież z jajek wykluły by sie takie ładne kurczaczki ... osobiście znam tylko jednego wegetarianina, reszta ludzi "wpieprza mięcho" w różnych postaciach, z różnych "zwierzątek" (kufa mięso nie rośnie na drzewach) tak jesteśmy skonstrułowani, że musimy "wciągać" białko ... dlatego nie popadajmy w skrajności na tym forum WSZYSCY WYPUSZCZAJĄ, dobre sobie ... podejrzewam, że minimum połowa zabiera ryby, a tylko pisze że wypuszcza, no bo co powiedzą inni MIĘSIARZ, MORDERCA ... ja tam lubię zjeść sobie rybkę, a jeśli będzie złowiona przeze mnie i mój pierwotny instynkt myśliwego zostanie przy tym zaspokojony, tym większa frajda i lepiej smakuje ... nie jestem hipokrytą, który napisze "ja 100% wypuszczam" piszę jak jest ... od razu oczywiście dodam, że nie zabieram 100% ryb (żeby było jasne) biore tyle ile mogę sobie zjeść co jakis czas na kolacyjkę lub na imprezkę rodzinną ... nie mam zapasów w zamrażalniku i nie rozdaje po znajomych "bo sie zmarnuje" ... irytuje mnie tylko ta nachalna moda i presja na innych ... wszystko w granicach rozsadku bez przeginania w jedna i druga strone i będzie dobrze Trudno się nie zgodzić, aczkolwiek to zależy jak traktujesz wędkarstwo - czy bardziej jak polowanie (zapoluj, upoluj, zjedz - cel osiągnięty) czy bardziej jak sport/obcowanie z naturą, gdzie celem jest samo łowienie i przyjemność z tego idąca (gdzie zjedzenie ryby jest tylko ew. dodatkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Wydaje mi się że już czsas zakończyć ten temat. NUDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 na tym forum WSZYSCY WYPUSZCZAJĄ, dobre sobie ... podejrzewam, że minimum połowa zabiera ryby, a tylko pisze że wypuszcza, no bo co powiedzą inni MIĘSIARZ, MORDERCA Nie oceniaj wszystkich swoją miarą, nie znasz ludzi więc nie pisz głupot, że ty zabierasz ryby i ci się wydaje że ludzie też tak robią to nie znaczy że to jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbiter Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 część zachowuje się jak Św. Inkwizycja narzuca swoje zdanie i trzeba robić tak jak mówią.... "bo jak zabierzesz rybkę to zło". karlos50 popieram w pełni i też powtarzam troszkę rozsądku ludzie i nie przeginajcie w żadną ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi