Tripskajter Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Witam Wszystkich . Proponuję taki temat , aby każdy wędkarz z lodu zdał relację jak wygląda lód u niego na łowisku . Czyli po pierwsze miejsce geograficznie , grubość , struktura lodu - szklanka , chropowaty , śniegolód, czarnolód . Czy jest na nim śnieg, ile cm, oraz temperaturę danego dnia pomiaru . W ten sposób będziemy mieli wiadomości jak to wygląda w Polsce . Pozdrawiam i zachęcam do raportów . 1 Cytuj
buszmen Napisano 21 Stycznia 2014 Napisano 21 Stycznia 2014 Mazursko-Warmińskie j.Toczyłowo 53*41'13''N 22*23'24"E lód 10cm przezroczysty , zimny północno-wschodni wiatr , temp.-11*C o godz.15 Z zauważonych śladów , wnioskuję że już ktoś łowił ja dopiero dziś wykupiłem składki W niedzielę zamarznięta była tylko część północna.W weekend mam nadzieję będą pierwsze rybki. Pozdrawiam. http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/854/tso7.jpg Cytuj
Tripskajter Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Napisano 23 Stycznia 2014 Woj.podlaskie jezioro Dręstwo , wschodnia szersza część - w linii trzcin śniegolód miejscami słaby 7 cm, dalej całe jezioro aż za wyspę idealna szklanka czarnolodu o grubości 12-17 cm . Temperatura - 15 st.C . Lód mocno pracuje , ale całkowicie bezpiecznie . Zachodnia część lód nierówny pofałdowany , powmarzane kry . Grubość także 12-17 cm - bezpiecznie . Pozdrawiam . Cytuj
Tripskajter Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Napisano 23 Stycznia 2014 Woj. podlaskie jezioro rajgrodzkie .Tem -15st.C . Wejście na lód próbowałem zrobić w klubie żeglarskim Argus tam lód 12 cm , lecz po wyjściu z zatoczki momentalnie były miejsca o grubości 4,5 cm .Nie polecam jeszcze wyjścia na te jezioro . Pozdrawiam . Cytuj
buszmen Napisano 25 Stycznia 2014 Napisano 25 Stycznia 2014 Jezioro Śniardwy lód od 6-20cm dziś z rana było -19*C ale silny wschodni wiatr nie rozpieszczał Ludzi też jak na lekarstwo aż dziwne w weekend , ale i rybka nie dopisała ja 3 okonie , brat 5 okoni , drugi brat 3 okonie i 2 płotki . Nie wiadomo gdzie szukać ryby , próbowaliśmy od 7 do 2,5m . Było już też dwóch [...] którzy jeździli po lodzie samochodem a parę razy dziś lód się piętrzył że aż można było spaść z kosza .Pozdrawiam. Cytuj
tomek1 Napisano 25 Stycznia 2014 Napisano 25 Stycznia 2014 U mnie na razie jakieś 4 cm. Może za tydzień jeśli mrozy się utrzymają. Cytuj
piotr chorzów Napisano 25 Stycznia 2014 Napisano 25 Stycznia 2014 W Chorzowie na małych stawach 5 cm "czystego czarnego lodu" jeszcze mało - zobaczymy jutro ile przybędzie Cytuj
wasyl1968 Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 dzisiaj jako że mróz trzyma dalej musiałem rozruszać służbowego transportera , zrobiłem mały objazd na rędzinie i na powrocie zajechałem na drugie barki a tam na środku stado łabędzi a przy larsenach dwóch gości sobie wedkuje z pod lodu , nie złaziłem do nich bo wydaje mi się że lód trochę lichy jest jeszcze Cytuj
bumtarara Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Małe zaporówki w świetokrzyskim: Borków, Cedzyna,Strawczyn, zalew Kielecki 10cm lodu. Podejrzewam, że w całym województwie podobnie. Cytuj
piotreg Napisano 27 Stycznia 2014 Napisano 27 Stycznia 2014 Wrocławiu odważni mogą startować. Staw w Leśnicy: Zbiorniki są białe, a lód nosi ślady eksploatacji: Miałem przy sobie tylko aparat, więc na temat grubości pokrywy słowem nie wspomnę... Cytuj
piotreg Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 2. dzień w okolicy +10 na plusie, więc we Wrocławiu nie ma już warunków. Cytuj
piotreg Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 We Wrocławiu sezon lodowy (na chwilę obecną) można uznać za zamknięty. Przy brzegu lód już puścił: Tymczasem wędkarzy-kamikadze nie brakuje. Nie wiem, którędy i kiedy on wlazł na ten lód, ale to już jest naprawdę igranie z własnym życiem: Kiedy podszedłem bliżej, zapytać o grubość lodu, Pan rzekł, że miejscami lód ma... 7cm. Cytuj
maryaChi Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Na Kaszubach lód 15-25cm. Krystaliczny, lity. W dzień do tej pory +2-3, w nocy do minus 5, także do marca raczej potrzyma Cytuj
ziuta Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 W okolicach Szczecina lód ma ok 14 cm na zbornikach 3-5 ha. Miejscami widać pęcherzyki powietrza ale generalnie mocny, tylko na wierzchu matowy ( w dzień na + ). Cytuj
boniek Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 Dziś jak jechałem na działkę to widziałem dwóch chartów na stawie w Piaskach,nie wiem ile miał lód ale chyba ich strasznie przypiliło. Tak że sezon lodowy otwarty Cytuj
buszmen Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 Tak że sezon lodowy otwarty Na Mazurach łowi się już od poniedziałku Cytuj
Tripskajter Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Napisano 30 Grudnia 2014 Witam ! Bardzo proszę o precyzyjne wypowiedzi co do warunków lodowych w różnych miejscach Polski . Czyli akwen , grubość lodu , struktura i czy jest śnieg na lodzie .Pozdrawiam wszystkich lodołazów . Cytuj
piotr chorzów Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Katowice Małe stawy 3-6cm Nadal czekam na 10cm Cytuj
bumtarara Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Świętokrzyskie- mam informacje z 4 zbiorników, lód od 4 do 7cm, w zależności od charakterystyki zbiornika. Na dzisiaj zapowiadają -15 także jutro powinno być już dobrze. Cytuj
buszmen Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Śniardwy lód od 7-10 cm chociaż półtora kilometra od brzegu piką przebiłem go na raz nie patrzyłem jaka grubość tylko dałem całą wstecz Pogoda pod psem silny wiatr , mróz 5* i tylko 2 okonki Cytuj
tomek1 Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Śniardwy lód od 7-10 cm chociaż półtora kilometra od brzegu piką przebiłem go na raz nie patrzyłem jaka grubość tylko dałem całą wstecz Śmierć w oczach U mnie słabe 5 cm na płytkiej wodzie i świeży lód na głębokiej. Potrzeba z tydzień mrozu a idzie ocieplenie... Cytuj
buszmen Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Śmierć w oczach e tam asekuracja , kolce i te de Wesołego Cytuj
rogalk Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 Jezioro Dybowskie. Lód na całej tafli jednakowy jednak na "dużym" grubszy. Przez cieśninę na "małe " lepiej nie przechodzić jeszcze. Dużo śniego mokrego na lodzie wyciska szczelinami wodę. grubość około 12cm szkła ale trochę poigełkowane skośnie. Temperatury w ostatnią Niedzielę -5 potem okolice zera do piątku w nocy na sobotę -3 dziś po nocy -1 i w dzień 0. Leszcz dzisiaj nie gryzł . Płotka jak palec stała w łowisku 11 metrowym na 7 metrze. Po 11 odezwał się malutki leszczyk (20cm) około metra nad dnem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi