DAWID Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Walczylismy dzisiaj kolejny dzien. Brań było więcej jednak najwiiększej ryby z wczoraj nie pobiliśmy. Królował dzisiaj Salmo minnow tonący szósteczka Pamiętajmy aby szanować te piękne i waleczene ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 DAWID się rozkręca Gratuluję! Chciałem się trochę rozluźnić przed konkursem skoków i „wyskoczyłem” na wrocławską Ślęzę podrażnić klenie. Jak na tą wodę i porę, było kapitalnie. Na początek zakładam robala paskudę 2cm, robionego na szybko i bez dbałości o wygląd. Jego praca w wodzie? Nie jedna wypieszczona sklepówka może mu pozazdrościć. Mimo to, nie spodziewałem się tylu emocji. Po kilku rzutach pod przeciwległy brzeg, sprowadzam robaka wachlarzem do siebie przytrzymując i robiąc dłuuugie przystanki w nurcie. Coś nagle kopnęło. Byłem jednak nieprzygotowany. Znowu kilka rzutów. Jeszcze mocniejszy kop. To nie przypadek. Coś w tym robaku jest, że się nim interesują ryby. Jednak trzeba go zmienić, bo chcę miejscówkę jeszcze pomęczyć. Do wody wrzucam Dorado. Błyskawiczne branie. Czuję, że ryba jest dość spora. Muszę się przyznać, że jest to mój pierwszy kleń złowiony zimą na spinning. Niesamowite uczucie. Jakbym złowił pierwszą rybę w życiu. Teraz dopiero dotarło do mnie, że gnałem tak nad wodę i zapomniałem podbieraka. Rybka wyglądała na dobre 40cm. Nie zdążyłem zrobić jakiejś fajnej fotki zanim się wypięła, ale kawałek holu zarejestrowałem. Zrzut ekranowy. Zszedłem kilkanaście metrów dalej. Zakładam z powrotem robala i śmigam jak najdalej . Znowu kop! Zmieniam kolejno woblerki. Nic się nie dzieje. Jest już ciemno. Niedługo skoki a ja nie mogę się zdecydować zejść z wody. Jeszcze daję szansę innemu woblerowi. Chyba Siek. Wachlarzem sprowadzam pod swój brzeg. Długie, jedno-dwuminutowe przytrzymania i w końcu wędka zaczyna się giąć. Zacinam! Jest. Czuję rybę! Nie jest duża. Szybko ją holuję i robię fotkę na brzegu. Czas wracać i kibicować skoczkom. PS Kamil jest wielki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Chciałem się trochę rozluźnić przed konkursem skoków i „wyskoczyłem” na wrocławską Ślęzę podrażnić klenie. jaceen, gratuluje Ślęzańskich kleni Jutro po pracy pójde Twoim tropem i wygrzebie z pudełek swoje hand made'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pifpaf Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Więc dwie godzinki nad Pilicą i niestety brak brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GuCeK Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Chcieć nie zawsze znaczy móć - dzisiejszy wypad z woblerkami swojej produkcji na zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziuta Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 W weekend udało się mi na lód wyskoczyć. Gruby jeszcze ( 14 cm) a do tego w miarę ciepło więc dobrze się łowiło. Ryby nawet czasem zagryzały, trafił się w sobotę szczupak, dwie płotki na blaszkę (zacięte w pysk), kilka małych okoni. W niedzielę lipa przez 2 godz i na odchodne zaczęły brać te już fajne 28, 30 i 32 cm, może i było by więcej ale musiałem się zwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 3 dzień gościnnych występów w innym województwie. Poniedziałek 1 kropek 27 cm,jeden spadł plus branie nieznanej rybki na smużaka. Wtorek,jedno branie delikatne i zero. Dzisiaj kropek 31 cm,2 wyjścia dobrej 40-tki,odprowadziła przynętę. Do tego kila razy leżałem-poślizg,poparzona ręka-pokrzywy . Reasumując jestem zadowolony,lepszy najgorszy dzień na rybach,choć ten taki nie był,niż najlepszy dzień w pracy. Oto kropek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Lód zszedł z rzecznych żerowisk okoni, co nie zmieniło faktu, że wyniki prawie takie same, jak gdyby tafla wciąż była skuta - jeden 28 cm. Dopiero przenosiny nad pobliski ciurek pozwolił nam nieco odbić się od zera, ale rozmiarowo dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellmutos Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Witam Po zeszłorocznych połowach spinningiem na rzece Brdzie i Noteci w okolicach Bydgoszczy w tym roku postanowiłem, zarażony w poprzednim sezonie pasją spinningowania, spróbować swoich sił na rzece Wiśle w okolicach Bydgoszczy. Dzisiaj jako, że rzeka w moim rejonie "odpuściła" postanowiłem wybrać się z rana porzucać trochę małymi smużakami, woblerkami i obrotówkami. Niestety przez 2 godz. zero kontaktu z rybą. Pewnie na pierwsze brania na Wiśle będę musiał jeszcze poczekać. Na szczęście znaki na niebie mówią, że wiosna już blisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk/szczecin Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Czołem...początek roku nie jest owocny w rybki ... na razie jeździłem na trotki nad Ine ..trochę strat zaliczyłem przynętowych oraz szczytówkę( cała wpadła mi do wody i zostałem tylko z dolnikiem ) mojej ulubionej Daiwy. Za to widoczki i okoliczności przyrody warte każdej zerowej wyprawie . Na ostatnim wedkowaniu ( zawody koła ) przetestowałem nowy kijek ... jest zadowolenie... będą niedługo tez rybki . Ziuta , Dawido...fajne okonki gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Dziś od 7 do 9.30 nad rzeką, bez brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Ja również dzisiaj od 9 do 14 na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Dzisiaj byłem na rybach Zbiornik Pogoria III i mam do was pytanie podczas drobnego spinningu na obrotówkę za okoniem, miałem potężne uderzenie w kij który wygiął się w pół czułem piekielną siłę hamulec pojechał z plecionką , nagle puściło ryba się zerwała po ściągnięciu okazało się że plecionka została tak jak by odgryziona, dziwi mnie ten fakt gdyż na końcu miałem wolfram? Sumy o tej porze roku? Szczupak sam nie wiem? Plecionka była nowa wszystko ful wypas dopracowane może mi ktoś powiedzieć co mogło uderzyć w przynętę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinryba Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 wydaje sie że szczupak zaatakował dziś mniałem podobnie ale na małą gumke na bocznego troka tęż plecionke przegryzł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Dzisiaj oficjalnie rozpocząłem sezon na Nysie Kłodzkiej. Niestety brak jakiegokolwiek kontaktu (nawet wzrokowego) z rybami... Pomimo tego spacer nad wodą i kiebłaska z ogniska sprawiły, że rozpoczęcie sezonu uważam za bardzo udane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Dzisiaj pierwszy wypad na rybki w tym roku - lekki spin. http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=259139#259139 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 2 dni latania na Odrze w Kostrzynie nad Odrą za kleniem i zero. Niestety, ale nie widać jeszcze żadnej ryby na rzece. Do południa kanał, przez 2 godziny ok. 50 sztuk ( krąp i płoć)- pinka. Jutro oczywiście kolejne podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barylax Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 wczoraj na stawach w Prężycach od 15 do 18 jeden szczupły 52cm na białego się skusił, parę płotek w przedziale 15-20cm i 4 leszczyki po 30cm widać ze ryba się ruszyła na odmarzniętej części i zaczyna się spławiać z wieczora wszystkie ryby poszły z powrotem w wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwodnik Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Dziś byliśmy na "łowisku specjalnym" (własny staw) połapać płotek na przynętę. Niezbyt brały (3 sztuki na 2 osoby) ale na samym początku łapsnąłem 2 karpiki, co mnie mocno zdziwiło. Tym bardziej, że rano na stawie był lód który przed połowem musiałem pokruszyć, żeby dało się cokolwiek zarzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tollos Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Dwie godzinki nad wodą z lekkim spinem na kanale opatowickim i kanale prz moście zwierzynickim...rezultaty : kilka niewielkich okonków ( największy 28cm ) i mały klenik ok 25 ... Po za tym wspaniała pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom92 Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 U mnie dzisiaj bieda żadnej aktywności ryb poza tym że coś w krzaczorach się tarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 w niedziele pogoda była łaskawa i wybrałem sie na skały, efekt byl taki ze po 2h wedkowania nie mialem juz siły braly flądry jak zawsze ale tym razem trafilem pare dorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 Pogoda i warunki są idealne do wędkowania ale myślę, że jak będzie taka pogoda się nadal utrzymywała, to myślę, że rybka powinna się ruszyć, bo póki co teraz studnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 w niedziele pogoda była łaskawa i wybrałem sie na skały, efekt byl taki ze po 2h wedkowania nie mialem juz siły braly flądry jak zawsze ale tym razem trafilem pare dorszy Napisz coś więcej o tych łowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Tomek łowie w Islandii nie w Bałtyku. sprzęt bardzo ubogi na początku... łowy zaczynam od krewetki łowie flądre i później łowie na fileta z niej, haczyk odpowiedni i spory kawałek mięcha. metoda jest podobna do łowienia na boczny trok. oliwka idzie po dnie a haczyk nieco wyzej i powoli co jakis czas podciagam. branie dorsza odrazu sie czuje problem to flądry które sie wyciąga prawie za kazdym rzutem.... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi