Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że jestem na etapie ekonomicznego, ale skutecznego wędkowania, moje pytanie brzmi, jakie najtańsze przynęty użyć do łowienia kleni? Mieszkam w okolicy Cybiny, Warte także mam niedaleko a słyszałem że ładne rybki tego gatunku można sobie tam połowić.

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Odpowiedz jest prosta :) GUMY. Przykładowo w moich wodach największe klenie łapałem właśnie na czarne paproszki 3 cm na lekkich główkach, chociaż równie często używałem woblerów czy obrotówek.

Napisano
Nigdy nie złowiłem Klenia na gumę :o u mnie tylko wirówki :wink:

Jak ma być tanio i skutecznie to się podpisuję pod kolegą buszmenem.

Polecono mi na tym forum obrotówkę Lukris mini.

Rozmiar zero-jeden (z naciskiem na zero). Już się zaopatrzyłem - bardzo ładnie kręcą nawet przy wolnym zwijaniu (także z prądem). Koszt 5-6 zł.

Napisano

Lepiej zainwestować w porządna żyłkę i odczepiacz do przynęt, bez stresu możesz wtedy łowić woblerkami, lepiej zainwestować w mniej ale czegoś porządnego.

Napisano

Obrotówki świetnie się sprawdzają na klenie i zgodnie z sugestią kolegów warto mieć ich kilka w arsenale, ponadto są stosunkowo tanie.

Uważam jednak, że błędem byłoby niezaopatrzenie się w woblery zwłaszcza pływające (choćby 1 lub 2). Ich zaletą jest to, że możesz je spławić z nurtem w miejsce w którym spodziewasz się ryby a niekoniecznie jesteś w stanie rzucić tam obrotówkę lub gumę - np. ze względu na odległość albo zwisający krzak czy drzewo.

Na rynku jest trochę woblerków kleniowych w przystępnych cenach, np. takich firm jak bonito, kenart i wiele innych, wystarczy poszperać na allegro.

Napisano
Nigdy nie złowiłem Klenia na gumę :o u mnie tylko wirówki :wink:

A jak często próbowałeś? ;) Ludzie nie łowią kleni na gumy bo dali sobie wmówić że kleni na gumy się nie łowi :D To samo z obrotówkami. Łowienie kleni to dla ludzi tylko obrotówki w rozmiarach 00 lub 0. Są ludzie którzy szukając klenia używają tylko obrotówek nr 2-3 twierdząc że na 00 łapie się głównie kleniki i mają w tym sporo racji.

W moim przypadku używam gum wszędzie tam gdzie woblera mógłbym łatwo stracić lub gdy mam problem z rzutem na satysfakcjonującą odległość. Gorszej skuteczności na pewno nie zauważyłem ;) Co więcej często mam sytuację gdy na woblera nie mam brań a po zmianie na maleńkiego czarnego twistera (imitacja pijawki?) wyciągam rybkę.

Nie mówię że obrotówki czy woblery są nieskuteczne, po prostu kolega wyżej pytał o TANIE przynęty kleniowe a gumy z pewnością spełniają ten warunek - nie ustępując skutecznością.

Napisano
A jak często próbowałeś
Mieszkam 300m od rzeki :mrgreen: ryb jeszcze w niej nie ma , wczoraj kupiłem trochę przynęt to i poszedłem je wypróbować :mrgreen: a jak często? co dziennie po pracy chociaż na godzinkę czy dwie ,w weekendy całymi dniami z przerwą na obiad :wink: nie mam TV jak ładna pogoda to szkoda też gnić przed PC , sklepu u mnie też nie ma to też nie mogę stać z piwem w ręku :roll: do najbliższego sąsiada kilometr :idea: więc próbuję co dziennie i jakoś na gumkę to tylko okoń i szczupak . A blaszki numeracja 1-3 najłowniejsza u mnie jest Gliwa w żółto-czerwone paski :!:
Napisano

Kolego nie chodziło mi o to jak często łowisz bo zapewne częściej i dłużej niż moje skromne 2 sezony ;) Pytałem jak często uganiałeś się z gumkami z nastawieniem typowo kleniowym.

Po prostu wielu ludzi nie wierzy w skuteczność gum na klenie pozbawiając się szansy na ich złowienie :)

pozdrawiam

• 2 months later...