Gornzola Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Jako że jestem na etapie ekonomicznego, ale skutecznego wędkowania, moje pytanie brzmi, jakie najtańsze przynęty użyć do łowienia kleni? Mieszkam w okolicy Cybiny, Warte także mam niedaleko a słyszałem że ładne rybki tego gatunku można sobie tam połowić. Pozdrawiam Cytuj
Milosz Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Odpowiedz jest prosta GUMY. Przykładowo w moich wodach największe klenie łapałem właśnie na czarne paproszki 3 cm na lekkich główkach, chociaż równie często używałem woblerów czy obrotówek. Cytuj
buszmen Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Nigdy nie złowiłem Klenia na gumę u mnie tylko wirówki Cytuj
Marienty Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Nigdy nie złowiłem Klenia na gumę u mnie tylko wirówki Jak ma być tanio i skutecznie to się podpisuję pod kolegą buszmenem. Polecono mi na tym forum obrotówkę Lukris mini. Rozmiar zero-jeden (z naciskiem na zero). Już się zaopatrzyłem - bardzo ładnie kręcą nawet przy wolnym zwijaniu (także z prądem). Koszt 5-6 zł. Cytuj
qazqq2 Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Lepiej zainwestować w porządna żyłkę i odczepiacz do przynęt, bez stresu możesz wtedy łowić woblerkami, lepiej zainwestować w mniej ale czegoś porządnego. Cytuj
Luckycatch Napisano 20 Marca 2014 Napisano 20 Marca 2014 Obrotówki świetnie się sprawdzają na klenie i zgodnie z sugestią kolegów warto mieć ich kilka w arsenale, ponadto są stosunkowo tanie. Uważam jednak, że błędem byłoby niezaopatrzenie się w woblery zwłaszcza pływające (choćby 1 lub 2). Ich zaletą jest to, że możesz je spławić z nurtem w miejsce w którym spodziewasz się ryby a niekoniecznie jesteś w stanie rzucić tam obrotówkę lub gumę - np. ze względu na odległość albo zwisający krzak czy drzewo. Na rynku jest trochę woblerków kleniowych w przystępnych cenach, np. takich firm jak bonito, kenart i wiele innych, wystarczy poszperać na allegro. Cytuj
Milosz Napisano 20 Marca 2014 Napisano 20 Marca 2014 Nigdy nie złowiłem Klenia na gumę u mnie tylko wirówki A jak często próbowałeś? Ludzie nie łowią kleni na gumy bo dali sobie wmówić że kleni na gumy się nie łowi To samo z obrotówkami. Łowienie kleni to dla ludzi tylko obrotówki w rozmiarach 00 lub 0. Są ludzie którzy szukając klenia używają tylko obrotówek nr 2-3 twierdząc że na 00 łapie się głównie kleniki i mają w tym sporo racji. W moim przypadku używam gum wszędzie tam gdzie woblera mógłbym łatwo stracić lub gdy mam problem z rzutem na satysfakcjonującą odległość. Gorszej skuteczności na pewno nie zauważyłem Co więcej często mam sytuację gdy na woblera nie mam brań a po zmianie na maleńkiego czarnego twistera (imitacja pijawki?) wyciągam rybkę. Nie mówię że obrotówki czy woblery są nieskuteczne, po prostu kolega wyżej pytał o TANIE przynęty kleniowe a gumy z pewnością spełniają ten warunek - nie ustępując skutecznością. Cytuj
buszmen Napisano 21 Marca 2014 Napisano 21 Marca 2014 A jak często próbowałeś Mieszkam 300m od rzeki ryb jeszcze w niej nie ma , wczoraj kupiłem trochę przynęt to i poszedłem je wypróbować a jak często? co dziennie po pracy chociaż na godzinkę czy dwie ,w weekendy całymi dniami z przerwą na obiad nie mam TV jak ładna pogoda to szkoda też gnić przed PC , sklepu u mnie też nie ma to też nie mogę stać z piwem w ręku do najbliższego sąsiada kilometr więc próbuję co dziennie i jakoś na gumkę to tylko okoń i szczupak . A blaszki numeracja 1-3 najłowniejsza u mnie jest Gliwa w żółto-czerwone paski Cytuj
Milosz Napisano 21 Marca 2014 Napisano 21 Marca 2014 Kolego nie chodziło mi o to jak często łowisz bo zapewne częściej i dłużej niż moje skromne 2 sezony Pytałem jak często uganiałeś się z gumkami z nastawieniem typowo kleniowym. Po prostu wielu ludzi nie wierzy w skuteczność gum na klenie pozbawiając się szansy na ich złowienie pozdrawiam Cytuj
henryk_dys Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Gumy to najlepszy sposób na klenie, muszę się zaopatrzyć w nowy komplet i wybrać na łowisko:D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi