Skocz do zawartości
Dragon

Rozmiar haczyka- mały czy duży?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja używam wędkę bat 5m, przypon z żyłki 0,14, haczyk 12 lub mniejszy, robaki białe ewentualnie czerwone.Spławik 2g i ta by było na tyle.

• 3 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Napisano

jak w temacie...jakie stosujecie...za i przeciw

Ja stosuje i takie i takie aczkolwiek dzisiaj na karpiu mi sie druciak przyprostował i zasadniczo staram sie kupować kute

Napisano

W zasadzie tylko kute ,kiedyś tylko Mustad teraz niekoniecznie ,"japonice" też są dobre.Ale zimą to fakt ,niekiedy jak ochotka to druciak.

Napisano

I jedne sa dobre i drugie. Wszystko zależy od rodzaju przynęty , wytzymałości najsłabszego elementu w zestawie (przypon najczęściej), rodzaju ryby jaką mamy zamiar złowić .Sam kupuję 80% druciakow i 20% kutych (większe rozmiary).

Napisano

A to już zależy od Ciebie , od techniki łowienia i mocy zestawu .Leszcz nie jest waleczną rybą i szybko się męczy . Jeżeli nie będziesz ciągnął siłowo nawet na druciaku dasz radę wyjąć kilku kg leszcza.

• 2 weeks later...
Napisano

Jaki rozmiar haczyka polecacie na ryby czychające w czcinie w jeziorze?naprzylad płoć i okonia?

Napisano

Wielkość haczyka zależy w głownej mierze od przynęty. Jeśli będziesz wędkował na białe robaki lub pęczak to złota 14 będzie wystarczająca. Choć na okonia polecam większy 8 zakładasz na niego 2 wijące się dżdżowniczki i żaden garbus takiemu widokowi się nie oprze :smile: .

• 3 months later...
Napisano

Wielkość haczyka zależy od tego jaką przynęte mamy zamiar na niego załozyć ale ja przewaznie używam nr 11-12 i nie tylko rózne :):)..................................:D

post-1428-1454497122461_thumb.jpg

Napisano

Ja robię nieco odmiennie - zawsze dobieram haczyk do wielkości ryb, które mam zamiar łowić np. gdy chcę łowić na kukurydzę konserwową płocie,karasie - zakładam 1-2 szt. na mniejszy hak, jeżeli celem jest lin, karp - jest to większy hak i 3-4 ziarna. Podobnie robię z białymi robakami - hak zawsze dobieram pod rybę, a przynęta jest założona albo w większej, albo mniejszej ilości. Oczywiście dużej rosówki nie założymy na mały haczyk, ale z taką przynętą nie wybieram się na małe ryby.

Odnośnie pytania autora tematu - starczy nr 12-14, bo chodzi pewnie o mniejsze ryby.

• 1 month later...
Napisano

Obecnie wszystkie japońskie haki trzymają poziom Tylko nie kupuj nigdy firmy Insel tanie ale taki chłam że......Z główek do twisterów to można nawet agrafkę zrobić

Napisano

gamakatsum to słaba firma jak dla mnie... haki są ostre ale rozginają się jak zwykły drucik:/ kto to widział żeby na haku nr9 wywinol się karpik ( po zerwaniu się karpia hak wyglądął jak L :/ ) kamatsu to też nie wiem ale jakoś te japońce mnie odpychają

ostatnio właśnie sam mam problem z hakami...

może coś z cupido / mikado / mustad :?:

Napisano
haki są ostre ale rozginają się jak zwykły drucik

Bo haki służą do różnych celów i dobiera się je tak naprawdę przedewszystkim do przynęty a nie do ryby. Uzywając cienkiego haka np. do ochotki, trzeba mieć świadomość, że korzeni się nim z wody nie będzie wyrywać :wink:

Napisano

w sklepie pytali o haki więc poprosiłem te na kukurydzke

a na kukurydzke to z tego co wiem grubszego druciku zeby jej nie rozcieło o tak prut i już. :???:

• 2 months later...
Napisano

Wczoraj będąc na rybkach miałem konkretne branie naprawde sporego klenia z gruntu na kuku. Niestety kleń ma bardzo ostre pierwsze uderzenia i hak sie prawie wyprostował. Łowiłem na Ofnery które z powodzeniem stosowałem na trzykilowych leszczach ale na kleniu niestety nie wytrzymał. Może macie sprawdzone haki firma/model ew. rozmiar. A może poprostu załorzę hak karpiowy nr.6 i już :cool:

Napisano

Witam. Jakich haczyków używacie do feedera np na wodzie stojącej o głębokości do 4-5m??

Jakich na rzece?? i jeszcze jeden podział:haczyk do feedera a przynęta.

POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.